1dienas
15stundas
35minūtes
20sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kaimiņu balsojums iedzen Inesi milzīgos parādos. Pati vainīga - nākas ņemt bankā kredītu
foto: Shutterstock
Likums un taisnība

Kaimiņu balsojums iedzen Inesi milzīgos parādos. Pati vainīga - nākas ņemt bankā kredītu

Māris Puķītis

"Likums un Taisnība"

“Labi vēl, ka vairākums nenobalsoja par marmora kāpnēm,” skumji saka liepājniece Inese (vārds mainīts). Šā gada maija vidū viņa dzīvokļa rēķinā ieraudzīja jaunu sadaļu – gandrīz 2000 eiro par apkures sistēmas izbūvi.

Inesei pieder dzīvoklis namā Jaunliepājā, viņa pati tajā nedzīvo, bet izīrē. Kopumā mājā ir 13 dzīvokļu, un marta vidū īpašnieku kopsapulcē vairākums izlēma, ka jāizbūvē apkures sistēma. Līdz šim nams nebija pieslēgts centrālapkurei, un dzīvokļus apkurina ar malku. Minētās summas samaksa vien gan neko nemainīs – katram dzīvokļa īpašniekam papildus pašam jāuzstāda mājoklī apkures caurules un radiatori.

Kopsapulci organizēja apsaimniekotājs – SIA “Namu serviss APSE”. Kad Dace maijā ieraudzīja rēķinā papildus visam 1869,43 eiro ar atšifrējumu papildsumma, viņa vairākkārt centās sazināties ar apsaimniekotāju, bet velti. “Uz e-pasta vēstulēm viņi neatbild, vairākkārt zvanīju, lūdzot tikšanos ar viņu juristu. Sekretāre solīja, ka mani informēs, bet tā arī nekas nenotika,” stāsta Inese.

Pārsteidz arī, ka viņa nav saņēmusi dokumentus, kas apliecinātu pamatojumu maksāt šādu naudas summu. Balsošanas protokols Inesei tā arī nav izsniegts, lai kā arī lūgts.

Tāpat pārsteidza prasība samaksāt gandrīz 2000 eiro vienā piegājienā. Saprotot, ka kā īpašniecei būs vien jāmaksā, Inese centās vienoties ar apsaimniekotāju par šīs summas sadali vairākos maksājumos pēc grafika, bet velti – kā jau teikts, firma, pēc viņas vārdiem, no saziņas izvairījās. Tā vietā Inese saņēma jau brīdinājuma vēstules par parādsaistību obligātu nomaksu līdz mēneša beigām un pirmstiesas brīdinājumu.

“Man tas vienkārši nebija iespējams,” saka Inese. Viņa situāciju ir atrisinājusi, paņemot bankā kredītu, bet dzīvokli visdrīzāk pārdos. “Ja nu tiešām nākamreiz vairākums nobalso par marmora kāpnēm un ģipša lauvām,” skumji ironizē Inese.

Apsaimniekotāja komentārs

SIA “Namu serviss APSE” notikušo skaidro sekojoši:  “Namu apsaimniekotājs SIA “Namu serviss APSE” informē, ka Dzīvokļa īpašuma likuma 19. pants paredz, ka lai pieņemtu lēmumu, kas saistīti ar ēkas apsaimniekošanas jautājumiem, nepieciešams, lai dzīvokļu īpašniekus sapulcē pārstāv vairāk nekā puse no visiem dzīvokļu īpašumiem. Respektīvi, tā kā vairākums dzīvokļu īpašnieku bija klātesoši sapulcēs, lēmums tika pieņemts bez stāsta varones līdzdalības."

"Par dzīvokļu īpašnieku kopsapulces organizēšanu vai aptaujām dzīvokļu īpašnieki tiek informēti, nosūtot informāciju e-pastā, ja tāds tiek norādīts, kā arī informācija tiek ievietota īpašuma pasta kastītē. Kas attiecas uz apmaksas iespējām, apsaimniekotāji aicina dzīvokļa īpašnieci vērsties pie namu apsaimniekotāja ar iesniegumu par iespējām apmaksas veikšanai, lai kopīgi rastu piemērotāko risinājumu,” teikts “Namu serviss APSE” skaidrojumā.