Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Esmu krievs" būs preču zīme! Kremļa apčubinātais dziedonis "Shaman" to patentēs, lai tirgotu degvīnu un seksa rotaļlietas
"Shaman" koncertā savā tradiconālajā ietērpā (ekrānuzņēmums no "X")
Trakā pasaule

"Esmu krievs" būs preču zīme! Kremļa apčubinātais dziedonis "Shaman" to patentēs, lai tirgotu degvīnu un seksa rotaļlietas

Nils Zālmanis

Jauns.lv

Kremļa propagandistu iemīļotais dziedonis "Shaman", kurš Krievijā kļuvis par nacistiskās Vācijas trubadūra Horsta Vesela analogu, patentēs savas slavenās dziesmas frāzi "Esmu krievs" un ar šo zīmolu tirgos degvīnu, seksa lelles un plašu citas produkcijas klāstu.

"Esmu krievs" būs preču zīme! Kremļa apčubinātais ...

"Shaman" ir ieniedzis Krievijas Federālajā inteletuālā īpašuma dienestā pieteikumu, lai reģistrētu preču zīmes "Esmu krievs" (Я Русский), trešdien ziņoja aģentūra "Moskva".

Pateicoties patentam, zīmola īpašnieks varēs ražot un pārdot stipros alkoholiskos dzērienus — degvīnu, viskiju, džinu, rumu, sidru utt., kā arī daudzas citas plaša patēriņa preces, tostarp ziepes, šampūnus, dažādus kosmētikas līdzekļus un seksa rotaļlietas.

Vēl vairāk, patents ļaus organizēt izklaides programmas ar zīmolu "Esmu krievs", koncertus, mūzikas ierakstus un translācijas.

Tiesa, nebūt ne visi "Z patrioti" ir sajūsmā par "Esmu krievs" privatizēšanu komerciāliem nolūkiem. Organizācija "Krievijas veterāni" aicināja Krievijas Federālā inteletuālā īpašuma dienesta vadītāju Juriju Zubovu atteikt Dronovam. "Lūdzam jūs atteikt šīs preču zīmes reģistrācijā, jo tas skar ne tikai tiesiskos aspektus, bet arī katram Krievijas pilsonim svarīgās vērtības," teikts tās aicinājumā.

Krievijas dziedātājs Jaroslavs Dronovs jeb "Shaman", kura slavas zvaigzne ir uzlēkusi tieši saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un agresīvo retoriku pret citām kaimiņvalstīm, pērn daudzus šokēja, kad sociālajos tīklos izplatījās kadri no valsts televīzijas galvenajā kanālā translētā koncerta Sanktpēterburgā, kurā viņš, dziedot savu hitu “Ja russkij” (Esmu krievs) uz skatuves nospiež “sarkano podziņu”, skatītāju gaviļu pavadībā simboliski sākot kodolkaru.

Tikmēr daudzi soctīklos publicē nostaļģiskus komentārus par laikiem, kad tādu "šamanu" un viņam līdzīgo vēl nebija, bet sabiedrība vēl nebija pārvērtusies par totalitāra reiha elementu.


32 gadus vecais Jaroslavs Dronovs pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā bija maz pazīstams, taču tagad pārvērties par superzvaigzni, Trešā reiha simbola Horsta Vesela "importaizvietoto analogu".

Horsts Vesels (1907-1930) bija nacistu aktīvists, kurš sarakstīja dziesmu "Die Fahne hoch", kura kļuva par nacistu partijas un vēlāk Trešā reiha himnu. 1930. gadā viņu nogalināja komunists, un Vesela mocekļa oreolu prasmīgi uzpūta Trešā reiha galvenais propagandists Jozefs Gebelss.

Dronova superslava pienāca 2022. gada 22. jūlijā, kad iznāca viņa klips dziesmai "Ja russkij" (Esmu krievs), kas platformā "YouTube" savāca miljonu skatījumu jau pirmajā dienā. Dziesmu sevišķi raksturoja agresīvā kara apstākļiem tik piemērotās frāzes kā "esmu krievs — es eju līdz galam", "esmu krievs — visai pasaulei par spīti", utt. Par dziedoņa atrašanos Kremļa labvēlības saulītē liecināja kaut vai tas, ka Krievijas valsts karoga dienā 2022. gada 22. augustā "Shaman" uz skatuves Krimā izpildīja Krievijas himnu, bet 30. septembrī svinīgajā pasākumā Sarkanajā laukumā par godu Ukrainas četru apgabalu aneksijai iesildīja pašu diktatoru Vladimiru Putinu.

Aizvien vairāk vizuāli pieskaņojoties iekšējai būtībai "Shaman" izpelnījās skandalozu slavu,  savu klipu "Mi" (Mēs) ierakstot Sarkanajā laukumā nacistu fīrera Ādolfa Hitlera dzimšanas dienā, tērpies atbilstošā nacistiski patriotiskā apģērbā.

Ironiski, bet analoģijas ar nacistiem bija tik uzkrītošas, ka neizturēja pat daži Kremļa propagandisti, kas paši slēpjas aiz "antifašistu" izkārtnes, bet propagandē tīri nacistiskus uzskatus, tikai ebreju vietā viņiem ir ukraiņi un pārējās "nepateicīgās" tautas un valstis, kas jāatgriež Krievijas impērijas sastāvā.

Neiztika bez ļoti trāpīgiem kurioziem. 2023. gada 9. septembrī izlaisto "Shaman" klipu "Moi boi" (Mana cīņa), "YouTube" vācu subtitros iztulkoja kā "Mein Kampf". Kā zināms, tas ir Ādolfa Hitlera slavenās grāmatas nosaukums, kurā viņš izklāsta savu pasaules uzskatu, un to īstenošanai viņš uzsāka visasiņaināko karu cilvēces vēsturē, kas prasīja, pēc dažādām aplēsēm 70-85 miljonus cilvēku dzīvības jeb apmēram 3 procentus no pasaules 1940. gada iedzīvotāju skaita. 

Pavisam nesen "Shaman" atkal nokļuva vietējās sabiedrības uzmanības centrā, paziņojot par laulības šķiršanu ar sievu Jeļenu, par iemeslu minot savu “pārāk intensīvo darba grafiku”. 46 gadus vecā Jeļena Martinova bija Dronova otrā sieva, ar kuru viņš bija precējies kopš 2017. gada. No 2012. līdz 2016. gadam viņš bija precējies ar dziedāšanas skolotāju Marinu Roščupkinu, ar kuru viņam ir meita Varvara, dzimusi 2014. gadā.

Jeļena Martinova kopš 2012. gada strādāja miljardiera Ališera Usmanova uzņēmuma USM Holdings reklāmas nodaļā. Kopš 2018. gada viņa strādāja par stratēģisko komunikāciju direktora vietnieci mobilo sakaru operatorā "Megafon". Neilgi pirms laulībām ar Jaroslavu Dronovu, Jeļena šķīrās no pirmā vīra, rakstieka Aleksandra Cipkina.

Jeļena palīdzēja veidot Jaroslava publisko tēlu, piedaloties sarunās ar mediju uzņēmumiem un radio.

Tiesa, soctīklos drīz jau ironizēja par iespējamo "Shaman" seksuālo orientāciju, kad viņš intervijā izteicies, ka vairs nav brīvs cilvēks un "izgājis pie vīra". Nav zināms, vai tas bija  teikts nopietni un ja jā, tad kurš ir izredzētais.