"Sarkanā podziņa" nebija īsta, taisnojas skandalozā dziedoņa "Shaman" pārstāvis
"Shaman" nospiež sarkano podziņu (ekrānuzņēmums no video)
Pasaulē
2023. gada 6. novembris, 18:04

"Sarkanā podziņa" nebija īsta, taisnojas skandalozā dziedoņa "Shaman" pārstāvis

Jauns.lv

Pavisam nesen daudzus šokēja Krievijas slavenais dziedātājs Jaroslavs Dronovs jeb “Shaman”, kura slavas zvaigzne ir uzlēkusi tieši saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un agresīvo retoriku pret citām kaimiņvalstīm, — sociālajos tīklos izplatījās kadri no valsts televīzijas galvenajā kanālā translētā koncerta Sanktpēterburgā, kurā viņš, dziedot savu hitu “Ja russkij” (Esmu krievs) uz skatuves nospiež “sarkano podziņu”, skatītāju gaviļu pavadībā simboliski sākot kodolkaru.

“Šova daļa — sarkanā podziņa, tas ir skatuves rekvizīts, tā nav īsta,” sarunā ar izdevumu “Podjom” paziņoja mūziķa pārstāvis Aleksandrs Kačans.

31 gadu vecais Jaroslavs Dronovs pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā bija maz pazīstams, taču tagad pārvērties par superzvaigzni, Trešā reiha simbola Horsta Vesela "importaizvietoto analogu".

Horsts Vesels (1907-1930) bija nacistu aktīvists, kurš sarakstīja dziesmu "Die Fahne hoch", kura kļuva par nacistu partijas un vēlāk Trešā reiha himnu. 1930. gadā viņu nogalināja komunists, un Vesela mocekļa oreolu prasmīgi uzpūta Trešā reiha galvenais propagandists Jozefs Gebelss.

Dronova superslava pienāca pērnā gada 22. jūlijā, kad iznāca viņa klips dziesmai "Ja russkij" (Esmu krievs), kas platformā "YouTube" savāca miljonu skatījumu jau pirmajā dienā, bet līdz šā gada oktobrim — 42 miljonus. Dziesmu sevišķi raksturoja agresīvā kara apstākļiem tik piemērotās frāzes kā "esmu krievs — es eju līdz galam", "esmu krievs — visai pasaulei par spīti", utt. Par dziedoņa atrašanos Kremļa labvēlības saulītē liecināja kaut vai tas, ka Krievijas valsts karoga dienā 2022. gada 22. augustā "Shaman" uz skatuves Krimā izpildīja Krievijas himnu, bet 30. septembrī svinīgajā pasākumā Sarkanajā laukumā par godu Ukrainas četru apgabalu aneksijai iesildīja pašu prezidentu Vladimiru Putinu.

Aizvien vairāk vizuāli pieskaņojoties iekšējai būtībai "Shaman" izpelnījās skandalozu slavu,  savu klipu "Mi" (Mēs) ierakstot Sarkanajā laukumā nacistu fīrera Ādolfa Hitlera dzimšanas dienā, tērpies atbilstošā nacistiski patriotiskā apģērbā. Ironiski, bet analoģijas ar nacistiem bija tik uzkrītošas, ka neizturēja pat daži Kremļa propagandisti, kas paši slēpjas aiz "antifašistu" izkārtnes, bet propagandē tīri nacistiskus uzskatus, tikai ebreju vietā viņiem ir ukraiņi un pārējās "nepateicīgās" tautas un valstis, kas jāatgriež Krievijas impērijas sastāvā.
Neiztika bez ļoti trāpīgiem kurioziem. 2023. gada 9. septembrī izlaisto "Shaman" klipu "Moi boi" (Mana cīņa), "YouTube" vācu subtitros iztulkoja kā "Mein Kampf". Kā zināms, tas ir Ādolfa Hitlera slavenās grāmatas nosaukums, kurā viņš izklāsta savu pasaules uzskatu.

Visas analoģijas, protams, tīrā nejaušība (ekrānuzņēmums no "YouTube")