Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sabiedrība

VIDEO: "Kā jūs, latvieši, izdzīvojat ar tik zemām algām? 1200 eiro mēnesī nav normāli!" Bijušā Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa meita Gunvila, iespējams, iesaistīta piramīdas shēmā

Gundega Grīva

Jauns.lv

Ar neparastu atzīšanos sociālajos tīklos nākusi klajā Latvijas bijušā prezidenta Gunta Ulmaņa meita Gunvila. Viņa paudusi neizpratni, kā Latvijā iedzīvotāji var izdzīvot ar 1200 eiro lielām algām, norādot, ka nevienam ar to nevajadzētu samierināties.

VIDEO: "Kā jūs, latvieši, izdzīvojat ar tik zemām ...

"Lūdzu, kāds no latviešiem pastāstiet, kā jūs varat izdzīvot ar tik zemām algām Latvijā. 1200 eiro – tas nav normāli! Pieci eiro stundā – tas nav normāli! Es ieeju "Rimi" un iztērēju 15 eiro par divām lietām. Tas ir krimināli. Iespēju, kā nopelnīt internetā, ir bezgalīgi daudz, un tev nevajag samierināties ar pieciem eiro stundā, jo tas ir krimināli!" norāda Gunvila, piebilstot, ka visi, kuriem ir interese sākt pelnīt naudu internetā, tiek aicināti viņai rakstīt jaunietes "Instagram" profilā.

Gunvilas "Instagram" kontā ir pievienota hipersaite uz grupas "TPR®️GLOBAL testimonials" "Telegram" kontu, un tās aprakstā minēts, ka grupa palīdz iedzīvotājiem pelnīt tiešsaistē un nodarbojas ar tādām aktivitātēm kā digitālais mārketings un tirdzniecība ar kriptovalūtu un akcijām. "Telegram" kanālā grupa dalās ar daudziem pompoziem solījumiem, kā palīdzēt cilvēkiem "izbēgt no finansiālās verdzības un sākt pelnīt internetā". Tāpat grupa dalījusies ar vairākiem "veiksmes stāstiem" no cilvēkiem, kas, it kā pateicoties uzņēmumam, ieguvuši finansiālo neatkarību.

"Katarīna no Zviedrijas strādāja IT jomā 15 gadus, līdz viņa pameta savu darbu un pievienojās TPR komandai. Viņa ar mums ir divus gadus, un šie gadi pilnībā izmainīja viņas dzīvi," vēstīts kādā ierakstā. Citā minēts, ka Greisa no Lielbritānijas ir tikai 19 gadus veca, un viņa, pateicoties uzņēmumam, šobrīd pelna vairāk nekā piecus tūkstošus eiro mēnesī. Tāpat ierakstā pieminēti vairāki latvieši, piemēram, Kristers Kalnozols, Gatis Kuģenieks, Evelīna Dūdiņa un citi. Tomēr, ar ko grupa nodarbojas? Kā vēsta, Kalnozols, grupa piedāvā interesentiem apmācības akciju tirgos. Tomēr jaunietis neatklāj, vai un cik ar uzņēmuma palīdzību viņam izdevies nopelnīt, vai arī to, cik maksā dalība minētajā grupā.

"Man ir 20 gadi, un es esmu no Latvijas. Par kriptovalūtu es interesējos jau kopš 15 gadu vecuma. Es sapratu, ka, ja vēlos šajā jomā izsisties, man nepieciešama mentoru palīdzība. Šajā grupā ir iespējams atrast īstus profesionāļus, kas palīdzēs tev augt un apgūt jaunas prasmes. Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ pievienojos šai grupai, ir komūna – šeit mēs varam mācīties un augt kopīgi," atklāj Kristers.

"Es strādāju līdz pat 10 stundām dienā, un esmu sasniedzis 10 tūkstošu eiro līmeni. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka tu dodies pie kompānijām, un tās tev sniedz iespēju iesaistīties akciju tirgos ar savu kapitālu. Kad esi uzņēmumiem sevi pierādījis, tie tev uztic aizvien lielāku kapitālu, ko pārvaldīt, un tad tu vari saņemt izmaksas par labi padarītu darbu. Šāds bija mans ceļš," norāda jaunietis.

Interesanti, ka kāds cits uzņēmumā iesaistītais atklāj, ka grupai ir divi veidi kā pelnīt - viens, tirgojoties ar akcijām, un otrs - piesaistot grupai jaunus dalībniekus."Par katru personu, ko iesaisti uzņēmumā, un kas iegādājas kādu no uzņēmuma paketēm, tu saņem piecus dolārus," atklāj jaunietis, neslēpjot, ka "grupas darbība līdzinās piramīdas shēmai".

Grupa sevi pozicionē kā "mācīšanās vietu"

Grupas oficiālais nosaukums ir "Trading People Revolution", un tā sevi pozicionē kā "mācību vietu, kas ļauj cilvēkiem apgūt pamatzināšanas akciju tirgos". Tās vadītājs ir kāds Namībijas pilsonis Migaels Vīzs, kurš pārcēlās uz Vāciju 2005. gadā. Grupas mājaslapā minēts, ka TPR dibināta 2017. gadā, un šobrīd tajā aktīvi darbojas biedri no visas pasaules. 

Lai gan vietnē "Trustpilot" uzņēmumu pārpludinājušas neskaitāmas uzteicamas atsauksmes, katrs desmitais lietotājs norāda, ka "vietne ir kaut kas līdzīgs piramīdas shēmai, kurā finansiālus labumus saņem tikai shēmas augšgalā esošie".

Piramīdas shēma jeb piramīdas krāpniecība darbojas uzņēmējdarbības sektorā kā modelis, kura dalībniekiem tiek solīta samaksa vai atlīdzība, ja tie ne tikai pievienojas shēmai, bet arī piesaista jaunus dalībniekus. Piemēram, krāpnieks piedāvā Alisei un Kārlim iespēju par 1000 $ katram iegādāties izplatīšanas tiesības kādā uzņēmumā. Tātad tagad viņiem ir iespēja pašiem pārdot izplatīšanas tiesības, nopelnot daļu no pārdošanas apjoma, ko nodrošina katrs viņu piesaistītais papildu dalībnieks. Pēc tam 1000 $, ko viņi iegūst no saviem piesaistītajiem izplatītājiem, tiek dalīti uz pusēm ar shēmas dalībnieku, kurš piesaistīja viņus pašus.

Daudziem piesaistītajiem līdzīga pieredza

"Viņi sāk ar to, ka piedāvā tev pelnīt naudu tiešsaistē, jo mūsdienās esot ļoti svarīgi pelnīt naudu modernā veidā. Tad viņi apgalvo, ka peļņas apjomas pilnā mērā ir atkarīgs no darba, ko tu uzņēmumā ieguldi. Šādā veidā tas noveļ visu atbildību par neizdošanos uz taviem pleciem. Un tad viņi piemin veiksmes piemērus, uzsverot, ka tiešsaistē ir iespējams nopelnīt vairāk nekā strādājot konvenciālā darbā," norada Leonards.

Latvietis Emīls, kas darbojās minētajā grupā norāda, ka grupa piedāvā vairākas paketes. Dārgākā maksā nepilnus 1500 dolārus, turklāt paredz arī turpmākus ikmēneša maksājumus 175 eiro apmērā. Bet lētākā paredz vienreizēju maksājumu nepilnu 100 eiro apmērā. "Man tāda summa sākotnēji apkārt nemētājās, bet tad iedomājos - ai, labi! Ja jau varu tērēt drēbēm šādu summu, varu investēt arī zināšanās!" norāda jaunietis.

Mareks, kurš uzsāka sadarbību ar uzņēmuma filiāli ASV norāda, ka "viņam vajadzēja maksāt kompānijai 100 dolārus mēnesī par TPR "bāzes paketi". "Man tiešsaistē tika izveidota speciāla grupa, kurā es varēju pievienot savai komandai cilvēkus, kas vēlas nodarboties ar to pašu.  Pievienojot grupai cilvēkus, man par katru tika dota atlaide. Ja manis piesaistītie cilvēki izveidotu jaunu ķēdīti un arī sev piesaistītu kādu cilvēku savā grupā, tad man par paketi vairs nebūtu jāmaksā. Un ķēdei izveidojot jaunus līmeņus es sāktu gūt peļņu".

Savukārt kāds Vācijas pilsonis norāda, ka "cilvēks, kas viņu iesaistīja shēmā, lai viņu mudinātu iesaistīties grupā, sniedza nepatiesu informāciju". "Sākotnēji man sacīja, ka man būs jāveic tikai viens maksājums par bāzes paketi, bet naudu viņi atvilka katru mēnesi. Kad sūdzējos par to cilvekam, kas mani shēmā iesaistīja, viņš allaž ar kaut ko atrunājās. Turklāt daudzi no tā saucamajiem apmācību video, kurus grupa piedāvāja, bija angļu valodā, kuru es nesapratu," norāda vācietis.

Savukārt, vairāki citi iedzīvotāji norāda, ka "90 procenti atsauksmju par uzņēmumu esot viltotas". "Tā esot gudrā krāpniecība, kuras mērķis ir jauni, nepieredzējuši cilvēki". "Neviens šeit faktiski nepelna naudu, un visi resursi, ko viņi jums sniedz, kā arī motivējošie videoklipi, ir tikai trešo pušu "YouTube" videoklipi," norāda kāds iedzīvotājs.

Lai gan oficiāla informācija par uzņēmumu publiskajā vidē ir ļoti skopa, medijos vairākkārt atspoguļotas uzņēma, iespējams, negodprātīgās prakses. Piemēram, Zviedrijas medija "dcase.se" žurnālistes, izliekoties par kompānijas darbībā ieinteresētiem cilvēkiem apmeklēja kādu vietējo TPR pasākumu. Tajā viņām izdevās iemūžināt kadrus, kuros lekcijas vadītāja skaidri un gaiši atspoguļo, ka cilvēks, kas iesaista grupas darbībā jaunus cilvēkus par šādu praksi saņem dažādus bonusus un piemaksas.