Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Eiropas Centrālā banka pazemina procentlikmes
foto: Paula Čurkste/LETA
Jaunās ECB likmes stāsies spēkā 23. oktobrī.

Eiropas Centrālā banka pazemina procentlikmes

Biznesa nodaļa

Jauns.lv / LETA

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien par 0,25 procentpunktiem pazeminājusi procentlikmes.

Noguldījumu iespējas likme ir procentlikme, ar kuras palīdzību ECB padome nosaka savas monetārās politikas nostājas virzību. Kā norāda ECB pārstāvji, minētā likme tiks samazināta lidz 3,25 procentiem. Savukārt galveno refinansēšanas operāciju likme pazemināta līdz 3,4 procentiem un aizdevumu iespējas uz nakti likmi -  līdz 3,65 procentiem, teikts ECB paziņojumā. Jaunās likmes stāsies spēkā 23.oktobrī.

"Padomes lēmums pazemināt noguldījumu iespējas procentu likmi balstīts uz aktualizēto novērtējumu par inflācijas perspektīvu, pamatinflācijas dinamiku un monetārās politikas transmisijas spēku. Saņemtā informācija par inflāciju liecina, ka inflācijas samazināšanās process kopumā virzās atbilstoši gaidītajam. Inflācijas perspektīvu ietekmē arī nesenā pārsteidzošā ekonomiskās aktivitātes rādītāju pasliktināšanās. Vienlaikus finansēšanas nosacījumi joprojām ir ierobežojoši," teikts pēc padomes sēdes izplatītajā paziņojumā.

Gaidāms, ka inflācija turpmākajos mēnešos pieaugs, bet tad nākošā gada laikā pazemināsies līdz mērķa līmenim. Iekšzemes inflācija saglabājusies augsta, darba samaksai joprojām pieaugot paātrinātā tempā. Vienlaikus paredzams, ka darbaspēka izmaksu spiediens turpinās pakāpeniski atslābt, peļņai daļēji amortizējot tā ietekmi uz inflāciju, sacīts padomes paziņojumā.

Padome norāda, ka tā apņēmusies nodrošināt savlaicīgu inflācijas atgriešanos tās noteiktā 2% vidējā termiņa mērķa līmenī. Tā saglabās monetārās politikas procentu likmes pietiekami ierobežojošā līmenī tik ilgi, kamēr tas būs nepieciešams, lai sasniegtu šo mērķi. Padomes pieeja, nosakot ierobežojumu apmēru un ilgumu, arī turpmāk balstīsies uz datiem, pieņemot lēmumu katras sanāksmes ietvaros. Konkrētāk, tās lēmumi par procentu likmēm būs atkarīgi no inflācijas perspektīvas novērtējuma, ņemot vērā saņemtos tautsaimniecības un finanšu datus, pamatinflācijas dinamiku un monetārās politikas transmisijas spēku. Padome iepriekš neapņemas virzīt procentu likmes konkrētā virzienā, uzsvērts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka ECB visas trīs procentlikmes samazināja arī iepriekšējā sanāksmē septembrī. Jūlijā likmes netika mainītas, taču pirms tam sanāksmē jūnijā visas trīs likmes tika samazinātas par 0,25 procentpunktiem.

Nolūkā cīnīties pret augsto inflāciju ECB padome no 2022.gada jūlija līdz 2023.gada septembrim desmit sanāksmes pēc kārtas pakāpeniski paaugstināja procentlikmes līdz rekordaugstam līmenim, bet pēc tam tās saglabāja nemainīgas.

Pēc "Eurostat" datiem, gada inflācija eirozonā septembrī samazinājusies līdz 1,7%, salīdzinot ar 2,2% augustā, tādējādi tā pirmo reizi pēdējos vairāk nekā trīs gados nokritusies zem ECB noteiktā 2% mērķa.