4dienas
1stundas
55minūtes
02sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Valsts domē paziņo par Eiropas ģimeņu masveida vēlmi pārcelties uz Krieviju "tikumiskā patvēruma" dēļ
foto: Picvario Media, LLC / Alamy/ Vida Press
Krievijas Valsts domes vicespīkere Anna Kuzņecova.
Pasaulē

Valsts domē paziņo par Eiropas ģimeņu masveida vēlmi pārcelties uz Krieviju "tikumiskā patvēruma" dēļ

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievija sākusi piešķirt daudzbērnu ģimenēm no Eiropas "tikumisko patvērumu", jo Eiropas valstīs ar demokrātisko tiesību un brīvību aizsardzības veidu notiek "veselā saprāta iznīcināšana", paziņojusi Valsts domes vicespīkere Anna Kuzņecova.

Valsts domē paziņo par Eiropas ģimeņu masveida vēl...

"Vecāki ir atbildīgākie pilsoņi, vispirms viņi jūt, kas vajadzīgs viņu bērniem, rūpējas par viņiem, tieši no šī viedokļa vērtē valsts rīcību attiecībā uz savu ģimeni," sacīja Kuzņecova (citāts pēc TASS). Pēc viņas teiktā, uz Krieviju pārceļošie eiropieši situāciju valstī uzskata par "drošāku saviem bērniem", jo valsts "konsekventi sarindo ģimeņu aizsardzību no vērtību viedokļa".

Pirms tam par NATO dalībvalstu pilsoņu masveida vēršanos pēc uzturēšanās atļaujām Krievijā runāja Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova. Pēc viņas teiktā, rietumvalstu iedzīvotāji burtiski aplenc Krievijas diplomātiskās iestādes, nevēloties, lai viņu bērni "tiktu upurēti liberālas idejas vārdā", raksta "The Moscow Times".

Zaharova apliecināja, ka cilvēki uz Krieviju pārceļas "ne jau lielu mērķu dēļ - viņi vienkārši glābjas" no "vajāšanas savās valstīs par to, ka ir tradicionālo vērtību sekotāji". "Šie pilsoņi nav ne sankciju lapās, ne zem kaut kādiem tribunāliem. Godprātīgi savu valstu pilsoņi, kuriem ir pases, dzīvokļi," apgalvoja Ārlietu ministrijas pārstāve.

19. augustā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētu, ar kuru ārzemnieki, kas saskārušies ar "destruktīvu neoliberālu ideoloģisku uzstādījumu" uzspiešanu dzimtenē un atbalsta "tradicionālās Krievijas garīgi tikumiskās vērtības", varēs pārcelties uz Krieviju vienkāršotā kārtībā. Konkrēti šādiem cilvēkiem nebūs jāapliecina krievu valodas, vēstures un likumdošanas zināšanas.

Ārlietu ministrija šiem pilsoņiem nodrošinās vienreizējas vīzas uz trim mēnešiem. Kā tieši tiks pārbaudīta iesniedzēju uzticība "tradicionālajām garīgi tikumiskajām vērtībām", netiek precizēts.

Tikmēr Krievijas valsts programma tautiešu pārcelšanai uzrādījusi sliktāko rezultātu kopš Krimas aneksijas 2014. gadā. 2024. gada pirmajā pusē to izmantoja tikai 6,5 tūkstoši cilvēku. Salīdzinājumam - šajā pašā 2023. gada periodā to bija 10 tūkstoši, bet 2015. gadā - 45,5 tūkstoši ekspertu karu Ukrainā dēvēja par vienu no faktoriem, kas ietekmējis valsts programmas popularitāti.