3dienas
21stundas
19minūtes
16sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Urzula fon der Leiena sveic Moldovu ar izvēli par labu Eiropai, bet norāda, ka cīņa vēl nav beigusies
foto: AFP/Scanpix
EK prezidente Leiena norāda, ka Moldova šodien pierādīja, ka vēlas Eiropas nākotni.
Pasaulē

Urzula fon der Leiena sveic Moldovu ar izvēli par labu Eiropai, bet norāda, ka cīņa vēl nav beigusies

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena pirmdien apsveica Moldovas tautu un prezidenti Maiju Sandu ar uzvaru prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā, kurā vēlētāji nobalsoja par labu valsts kursam uz Eiropas Savienību (ES).

Urzula fon der Leiena sveic Moldovu ar izvēli par ...

"Apsveicu Moldovas tautu un Tevi, Maija Sandu," mikroblogošanas vietnē "X" pauda EK prezidente. "Jūs atkal esat to paveikusi! Apstākļos, kad pret Moldobu ir vērsta Krievijas hibrīdtaktika, valsts parāda, ka ir neatkarīga, stipra un vēlas Eiropas nākotni," uzsvēra Leiena.

EK prezidente savam ierakstam arī pievienojusi Moldovas prezidentes ierakstu. "Moldovas iedzīvotāji ir teikuši savu vārdu - mūsu ES nākotne tagad būs nostiprināta konstitūcijā. Mēs godīgi cīnījāmies negodīgā cīņā - un mēs uzvarējām," pauda Sandu. "Taču cīņa vēl nav beigusies. Mēs turpināsim cīnīties par mieru, labklājību un brīvību veidot savu nākotni," uzsvēra Moldovas prezidente.

Jau ziņots, ka Moldovas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējusi pašreizējā proeiropeiski noskaņotā prezidente Sandu, bet referendumā vēlētāji ar minimālu balsu pārsvaru atbalstījuši eiropeiskā ceļa izvēli, pirmdien paziņoja Centrālā vēlēšanu komisija (CVK). Referendumā vēlētājiem bija jāatbild uz jautājumu, vai konstitūcijā kā valsts stratēģisko mērķi fiksēt pievienošanos ES.

Sandu referendumā izcīnīja 42,16% balsu, kas nozīmē vēlēšanu otro kārtu 3.novembrī, kurā viņai būs jāsacenšas ar prokrieviski noskaņoto bijušo ģenerālprokuroru Aleksandru Stojanoglo, par kuru pirmajā kārtā nobalsojuši 26,19% vēlētāju, liecina provizoriskie rezultāti pēc 98,87% balsu saskatīšanas, pavēstīja CVK.