Atklājies, kādā veidā lidostas drošībnieks Lazdiņš klausījies savu darbinieku telefonsarunas
Lazdiņa darbinieki bija pievienojuši ierakstīšanas iekārtu lidostas saziņas sistēmai, kur iekļauti fiksētie telefoni. Lidostas darbinieki bieži savus mobilos telefonus bija pāradresējuši uz fiksētajiem. T
Sabiedrība
2013. gada 15. decembris, 20:02

Atklājies, kādā veidā lidostas drošībnieks Lazdiņš klausījies savu darbinieku telefonsarunas

Jauns.lv

Par darbinieku sarunu izspiegošanu un paviršu lidostas apsargāšanu no amata atstādināts lidostas "Rīga" Drošības departamenta priekšnieks Raimonds Lazdiņš, kā arī divi viņa padotie, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pēdējo divu mēnešu laikā esot noskaidrots, ka Lazdiņš pieķerts ne tikai lidostas darbinieku telefonsarunu izspiegošanā, bet arī par vairākiem pārkāpumiem, tādējādi pieļaujot paviršu lidostas teritorijas apsargāšanu, pat tiekot pieļauta nepiederošu personu iekļūšana tajā.

Raidījums vēsta, ka izmeklēšanu rosinājis jaunais lidostas "Rīga" valdes loceklis Raimonds Rožkalns, jo pārkāpumu esot daudz, bet visus atklāt vēl nevarot, bet par vienu esot skaidrs - Lazdiņš organizējis sistemātisku lidostas darbinieku sarunu noklausīšanos. Lidostas valde uz karstām pēdām izveidoja izmeklēšanas komisiju. Tomēr jau no sestdienas Drošības policija izmeklēšanu pārņēmusi un veikusi kratīšanas. No lidostas aizvesti datori, dažādas ierīces un dokumenti.

Raidījums vēsta, ka Lazdiņa darbinieki bija pievienojuši ierakstīšanas iekārtu lidostas saziņas sistēmai, kur iekļauti fiksētie telefoni. Lidostas darbinieki bieži savus mobilos telefonus bija pāradresējuši uz fiksētajiem. Tā Lazdiņam radās iespējas noklausīties arī mobilās telefonsarunas. Šobrīd noskaidrojies, Lazdiņš bija pārliecinājis iepriekšējo lidostas valdi iepirkt sarunu ierakstīšanas ierīci. No valsts naudas tai iztērēti 15 000 latu. Pēdējo dienu laikā izmeklētāji lidostā atraduši arī citus aizdomīgus elektroniskus savienojumus. Vēl skaidro, kam tie domāti.

Jau ziņots, ka par iespējamiem pārkāpumiem valsts AS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" tika informēts vakar, kad medijiem izplatīts paziņojums, ka lidostas vadības rīcībā nonākusi informācija, ka, lidostas valdei nezinot, ir veikta vairāku lidostas "Rīga" darbinieku nesankcionēta un prettiesiska telefona sarunu noklausīšanās un ierakstīšana.

Saņemot informāciju par iespējamiem pārkāpumiem, nekavējoties tika sākta iekšējā pārbaude un atstādināti vairāki lidostas darbinieki. Papildus lidostas valde vērsās tiesībsargājošās iestādēs ar iesniegumu veikt izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai lidostas darbinieku rīcībā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Lidostas Komunikācijas vienības vadītāja Elīna Krastiņa aģentūru LETA informēja, ka Drošības policija (DP) sākusi kriminālprocesu un lidostā "Rīga" veic izmeklēšanas darbības.

Kā informēja Krastiņa, DP darbības nekādā mērā neietekmē lidostas darbu un neviens reiss šī iemesla dēļ netiek kavēts vai atcelts.

DP aģentūrai LETA apstiprināja, ka šodien saņemts iesniegums par iespējām pretlikumīgām darbībām lidostā. Pamatojoties uz iesniegumu, DP ir sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu.

Kriminālprocesā tikšot veikta iesniegumā minēto faktu pārbaude.

LETA/ Foto: Ieva Lūka/ LETA