Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sabiedrība

Tagad modē ēšanas šovi. Vai tie nemudina ēst vairāk, dārgāk, šikāk?

Jauns.lv

Ziemassvētku laikā arvien vairāk dzirdam par to, kā nepārēsties un nepakļauties svētku galda vismaz deviņu ēdienu vilinājumam, taču arī ikdienā gluži netīši tiekam „uzbaroti” - kaut vai tikai vērojot neskaitāmos kulinārijas šovus TV ekrānā.

Tagad modē ēšanas šovi. Vai tie nemudina ēst vairā...

Jau sen pierādīts, ka sabiedrība viegli ietekmējas no TV ekrānā redzētā, taču, pirms bāzt mutē kārtējo siera kūkas gabalu, jo tikko redzēji, kā to gardi notiesā „Gandrīz ideālu vakariņu” viesi, vajadzētu atcerēties – šovi – tā ir tikai izklaide.

Lai gan varētu likties – tā mēs iedvesmojamies jaunām receptēm un idejām, zinātnieki ir pierādījuši – neskaitāmi ēšanas šovi televīzijā, spēj radīt vēlmi ēst vairāk, kā rezultātā uzbarojamies. Vēl jo vairāk, ne vienmēr raidījumos gatavoti veselīgi ēdieni, tieši otrādi – kalorijām bagāti un vizuāli satriecoši pievilcīgi.

Ēdienu šovi palielina apetīti – pierādīts fakts

Amerikāņu pētnieki izpētījuši, ka šovi, kuros tiek gatavots ēdiens, patiesi ietekmē mūsu vēlmi ēst, kamēr tos skatāmies. Pētnieki no Viljama Smita koledžas veica eksperimentu, kurā piedalījās 80 cilvēki. Pieaugušie tika sadalīti divās grupās, un vieniem pētnieki lika 10 minūtes skatīties dokumentālo filmu, kamēr otriem rādīja kulinārijas šovu. Katrai grupai piedāvāja milzīgu šokolādes saldumu daudzumu, sieru, burkānus un citas uzkodas. Rezultātā pierādījās – cilvēku grupa, kas vēroja kulinārijas šovu patiešām apēdusi vairāk.

Aizstāj ar tēju!

Arī dietologi atzīst – skatoties TV, nereti rodas vilinājums kaut ko apēst. Un ne tikai kulinārijas raidījumu laikā. „Domāju, ka ēdienu šovi noteikti palielina vēlmi ēst, un tagad it īpaši, televīzijā visu laiku redzami kulinārijas šovi, taču ir arī pozitīvs efekts – cilvēki smeļas idejas, un vairāk gatavo mājās, nepērkot subproduktus. Tas no dietologa viedokļa ir tiešām pozitīvs fakts,” portālam Kasjauns.lv stāsta dietoloģe Lolita Neimane.

Neimane atzīst, ka pie TV vispār vajadzētu izvairīties no ēšanas, jo vairāk uzmanības tiek pievērsts tieši ekrānā redzamajam, nepievēršot vērību ēdienam. Taču, ja vēlme našķoties ir pārāk liela, tad, skatoties televizoru, labāk iedzert tēju ar ingveru, vai svētku laikā apēst kādu mandarīnu.

Latviešiem ēdienu šovi apetīti neuzdzen

Bet kā ir pie mums? Kamēr pa TV var vērot vismaz piecus dažādus ēdienu šovus, notievēšanas vai vingrošanas pārraides neviens kanāls nepiedāvā. Vai arī latviešiem ir tendence ēst, skatoties kulinārijas raidījumus?

To vēlējāmies noskaidrot, tāpēc izveidojām aptauju, uzdodot jautājumu – „Vai kulinārijas šovu skatīšanās TV mudina kaut ko apēst arī pašam?”

Aptaujā piedalījās vairāk kā 200 respondenti, taču lielākā daļa atbildēja pretēji amerikāņu pētnieku izvirzītajai patiesībai, proti, lielākā daļa Kasjauns.lv sekotāju atzina, ka ja paēsts ēdienreizēs, skatoties šāda veida šovus ēst vairāk negribas. Taču gandrīz tikpat liela daļa izteica viedokli, ka, ja šovā tiek gatavots kas patiesi kārdinošs, vilinājumam kaut ko apēst ir grūti stāties pretī.

Mazākā daļa aptaujāto atzina, ka kulinārijas šovi vienmēr veicina ēstgribu, un ne vienmēr, kad ieraugāms ēdiens, gribas uzēst arī pašiem.

Lai gan Latvijā translēts ne viens vien ēdienu šovs, varam secināt, ka latvieši no tiem tik ļoti neietekmējas kā cilvēki Amerikā.

Raidījuma „Sirmais. Kulta ēdieni” atklāšanas ballīte

Raidījuma „Sirmais. Kulta ēdieni” atklāšanas ballīte

Gundega Skudriņa no 9. februāra vadīs raidījumu „Esi gardēdis”

Mārtiņš Rītiņš nogaršo lauku labumus Kalnciema kvartāla tirdziņā

Elīnas Doļģes virtuvē Lieldienu zālīte jau zeļ uz plaukst

Elīna Doļģe jaunajā raidījumā „Esi gardēdis!”

Kasjauns.lv, Foto: ekrānuzņēmums no video