Laukos nestrādā desmitiem veikalu, kiosku un kafejnīcu. Tā būs līdz 14. janvārim
Latu nomaiņa pret eiro tirgotājus uz pāris nedēļām tirgotājus aizbaidījusi ne tikai no Rīgas centrāltirgus, bet arī desmitiem mazajiem provinces veikaliņiem.
Novadu ziņas
2014. gada 3. janvāris, 10:52

Laukos nestrādā desmitiem veikalu, kiosku un kafejnīcu. Tā būs līdz 14. janvārim

Jauns.lv

Kā jau bija prognozēts, šī gada pirmajās divās nedēļās laukos nestrādās desmitiem tirdzniecības uzņēmumu, mazie veikaliņi, kas bieži vien ir arī vienīgās tirgotavas tuvākajā apkārtnē. Veikalnieki darbu atsāks tikai pēc 14. janvāra, kad beigsies paralēla norēķināšanās divās valūtās – gan ar latiem, gan eiro.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 2013. gada pēdējās pāris dienās daudzi veikalnieki, pārsvarā nelielo veikaliņu un darbnīcu īpašnieki, nolems slēgt savu biznesu uz pāris nedēļām, jo nav gatavi nodrošināt darbību paralēli ar divām valūtām vienlaikus. Tā arī ir noticis. Sāpīgi tas atsaucas uz lauku iedzīvotājiem, jo daudzviet tagad ir slēgts apkārtnes vienīgais veikals.

Liepājas laikraksts „Kurzemes Vārds” raksta, ka uz daudzu Liepājas apkārtnes novadu nelielo veikaliņu durvīm ir rakstīs: „No 1. līdz 14. janvārim slēgts”.

Grobiņas centrā līdz 14. janvārim nestrādās veikals „Pa rokai” un „Ducis 7” konditoreja – kafejnīca. Gaviezē uz šo laiku slēgts veikals „Rēbuss”, kas ir vienīgā tirdzniecības vieta pagasta centrā, Priekulē nedarbojas vismaz viens kiosks, bet Pāvilostā – aptieka un zivju veikals.

Arī tirdziņi praktiski ir palikuši tukši. Ne tikai Rīgas lielo tirgu letes tagad ir tukšas, bet arī mazpilsētu tirdziņos gandrīz neviena nav. Zemnieki vienkārši negrib liekas klapatas ar naudu. Tā, piemēram, Grobiņas tirdziņā 2. janvārī bija tikai viena pārdevēja - Anna Mizēna, kura pārdeva ābolus.

Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācija izplatījusi preses paziņojumu, kurā citēta kādas pārdevējas teiktais: „Mums īpašnieks izlēmis divas pirmās janvāra nedēļas veikalu slēgt un pārdevējām piešķirt atvaļinājumu. Līdzīgi dara arī citi nelieli veikali.”

Kasjauns.lv novēroja, ka mazie veikaliņi ir slēgti ne tikai provincē, bet arī Rīgā. Tā, piemēram, Ģertrūdes ielā nelielā ielas posmā līdz 14. janvārim nestrādās ne mākslas galerija – salons „Ilgais ceļš”, ne kāds lietoto apģērbu veikaliņš. Tirgotavu īpašnieki teic, ka viņiem izdevīgāk ir nestrādāt, nekā risināt naudas maiņas problēmas.

Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA