Valsts ieņēmumu dienests bezspēcīgs putnu priekšā. Cīņai ar tiem tiks tērēti 68 737 eiro
VID ēkas jumta termoizolācijai ir izmantoti akmens oļi, kurus cenšas pārvietot putni, un atsevišķos gadījumos ir novērojama oļu krišana biroja ēkas teritorijā.
Sabiedrība
2016. gada 23. novembris, 13:54

Valsts ieņēmumu dienests bezspēcīgs putnu priekšā. Cīņai ar tiem tiks tērēti 68 737 eiro

Jauns.lv

Uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administratīvās ēkas Talejas ielā 1 jumta par 68 737 eiro tiks uzstādīts speciāls siets 5000 kvadrātmetru platībā, sacīja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāvis Arnis Blodons.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

VID ēkas jumta termoizolācijai ir izmantoti akmens oļi, skaidroja Blodons. Ēkas ekspluatācijas laikā tika konstatēts, ka oļus cenšas pārvietot putni, un atsevišķos gadījumos ir novērojama oļu krišana biroja ēkas teritorijā.

"Lai izvairītos no šādiem gadījumiem, atbilstoši speciālistu ieteikumiem sākotnēji uz ēkas jumta tika uzstādīta putnu atbiedēšanas skaņas iekārtas. Lai arī sākotnēji tās deva vēlamo rezultātu, ar laiku putni pie skaņas pierada un efektivitāte mazinājās," skaidroja Blodons.

Lai nodrošinātu putnu atbiedēšanu, iekārtām tika uzstādītas papildu jaunas skaņas, pie kurām putni nebija pieraduši, tika uzstādīti putnu atbiedēšanai paredzēti baloni, kā arī tika pieņemts lēmums uz jumta uzstādīt speciālu sietu, kas putniem liedz pārvietot esošās frakcijas akmens oļus.

Blodons norādīja, ka šo darbu laikā esošās jumta konstrukcijas pārbūvētas netiek. Darbu veicējs SIA "RBSSKALS Serviss" tika izvēlēts publiskā iepirkumā, un kopējā būvdarbu līguma cena ir 68 737 eiro. Kopējā jumta platība astotajā un devītajā stāvā ir aptuveni 5000 kvadrātmetru.

"Sieta uzstādīšanas darbi tiek finansēti no VNĪ iekšējām rezervēm - uzkrājumiem. Nekāds papildu finansējums no budžeta šiem darbiem netiek prasīts," piebilda Blodons.

LETA jau ziņoja, ka VNĪ plāno līdz 2017.gada marta sākumam izbeigt līdzdalību uzņēmumā SIA "Biroju centrs "Ezerparks"" (BCE) un pabeigt VNĪ un BCE reorganizāciju, BCE pievienojot VNĪ.

BCE tika dibināts 2008.gada 12.jūnijā ar mērķi uzbūvēt un apsaimniekot biroju ēkas, kas piemērotas VID centrālā aparāta struktūrvienību un citu valsts iestāžu (institūciju) vajadzībām. BCE pamatkapitāls ir 14 454 570 eiro, kas sadalīts 14 454 570 kapitāldaļās ar vienas kapitāla daļas nominālvērtību viens eiro.

BCE galvenais aktīvs ir nekustamais īpašums Talejas ielā 1, Rīgā, kura sastāvā ir zeme ar kopējo platību 32 840 kvadrātmetri un biroja ēka ar kopējo platību 44 798,4 kvadrātmetri ar tajā esošo aprīkojumu, kas pamatā ir būvēta VID vajadzībām.

VNĪ 2015.gada 30.decembrī ir pabeiguši BCE kapitāla daļu iegādi par 21 462 045 miljoniem eiro, iegūstot 100% pārraudzību un kontroli pār uzņēmumu, kura vērtība ir 92 miljoni eiro.

VNĪ kā vienīgais BCE īpašnieks samazinās VID maksājumus nomas līguma periodā par gandrīz 34 miljoniem eiro. Valsts budžetam vidēji gadā tas dos ietaupījumu līdz pat 1,2 miljoniem eiro, kā arī palielinās VNĪ aktīvu vērtību un ieguldījumu atdevi. VID nomas maksa mēnesī līdzšinējo 13,30 eiro par kvadrātmetru vietā samazināsies līdz 11,20 eiro par kvadrātmetru.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA