Operas "Rienci. Triumfs un sakāve" stāstu rādīs kustība, gaismas un mūzika
Operas "Rienci. Triumfs un sakāve" titullomas izpildītājs Torstens Kerls.
Kultūra
2014. gada 10. janvāris, 11:58

Operas "Rienci. Triumfs un sakāve" stāstu rādīs kustība, gaismas un mūzika

Jauns.lv

Vāgnera opusā tēlos "Rienci. Triumfs un sakāve" stāstu rādīs izrādes elementi - kustība, gaismas un mūzika, preses konferencē par izrādi stāstīja tās režisore Kirstena Dēlholma.

Dēlholma iestudējumā, kas Latvijas Nacionālajā operā (LNO) 17.janvārī atklās Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu, apvienojusi mūzikas, balsu un gaismas režiju, lai skatītāju maņām radītu īpašu un ļoti spēcīgu pārdzīvojumu. Viņa vēloties pārsteigt skatītājus ar to, ka stāstu ļaus radīt kustībai, gaismai un mūzikai. Šādi režisore parādīs, ka ne vienmēr jāuzsver tēlu psiholoģiskās attiecības, lai izstāstītu stāstu.

Dēlholma stāstīja, ka "Rienci. Triumfs un sakāve" veidos vairākas ainas. Katra no tām būšot kā atsevišķa glezna. Režisore stāstīja, ka ainas parādīs to, kā cilvēks piedzīvo triumfu un vēlāk nonāk līdz sakāvei.

Dēlholma iestudējumu raksturoja kā sapni, kur notikumi virzās bez loģiskas secības un savstarpējas sakarības. Režisore stāstīja, ka, radot izrādes konceptu, komandā daudz domāts par sapņiem - sākumā iestudējumu pat plānots saukt "Rienci sapnis", tomēr par svarīgāko atzīts triumfa spēks un sakāves kritiens.

Izrādes dramaturgs Mikus Čeže stāstīja, ka Vāgners nepiedotu sīkumainību. Viņš teica, ka, ja opera ir jāsaīsina, tad ar vērienu - rezultātā vairāk nekā piecas stundas garā opera samazināta uz divām stundām. Arī LNO diriģents Modests Pitrens atzina to, ka bijis grūti Vāgnera darbu saīsināt tā, lai tajā saglabātu skaisto mūziku jeb "belcanto".

Jau ziņots, ka Rīgas kultūras galvaspilsētas gadu atklās Vāgnera opuss tēlos "Rienci. Triumfs un sakāve". Izrādē skanēs ne tikai mūzika no operas "Rienci", bet arī jaunā latviešu skaņu mākslinieka Johansona elektroniskā mūzika. Iestudējumā piedalīsies arī Rīgas Doma zēnu koris un Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas audzēkņi.

Divas pirmās "Rienci" daļas ir sacerētas Rīgā. Tieši ar šo darbu esot aizsākusies komponista pasaules slava. Vāgnera operai ir pieci cēlieni, bet "Rīga 2014" pasākumam tā veidota divos.

Šo iestudējumu veidojusi radošā apvienība "Hotel Pro Forma", kas Latvijas skatītājiem pazīstama ar multimediālajām izrādēm "Operācija: Orfejs" un "Kara daba". Galvenās lomas atveidos starptautisks izcilu solistu ansamblis, kā arī pasaulē visatzītākais Rienci lomas izpildītājs Torstens Kerls. Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents būs LNO galvenais viesdiriģents Pitrens.

Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas pasākums - Vāgnera opuss tēlos "Rienci. Triumfs un sakāve" - notiks 17.janvārī. Šajā sezonā izrāde būs skatāma 19.janvārī, kad notiks iestudējuma pirmizrāde, 21.janvārī, kā arī Rīgas Operas festivāla laikā 3.jūnijā un 15.jūnijā.


LETA/ Foto: Ieva Lūka/ LETA