Supermodelei Keitai Mosai – 40! FOTO retrospekcija
Supermodeles Keitas Mosas karjera ilgst jau 26 gadus, un viņa aizvien ierindojas vairāk pelnošo modeļu top’5!
Sabiedrība
2014. gada 16. janvāris, 09:31

Supermodelei Keitai Mosai – 40! FOTO retrospekcija

Jauns.lv

Par godu savai 40 dzimšanas dienai britu supermodele Keita Mosa pozēja vīriešu žurnālam „Playboy”. Tas gan notika pusgadu pirms jubilejas. Savas 26 gadus garās karjeras laikā viņa fotografējusies vairāk nekā 300 žurnālu vākiem un ir pat iemūžināta skulptūrā no tīra zelta.

1988. gadā šī tik parastā angļu meitene piesaistīja aģentes uzmanību JFK lidostā Ņujorkā, kad viņa atgriezās no brīvdienām Bahamu salās. Keitai bija tikai 14 gadu. Viņa ļoti atšķīrās no tā laika glamūrīgajām un izteikti sievišķīgajām supermodelēm – Klaudijas Šīferes, Sindijas Kraufordes un Naomi Kempbela. Mosa popularitāti iemantoja, pateicoties savam „parastas kaimiņmeitenes” tēlam. Tāpat arī auguma ziņā viņa atšķīrās no tā laika modes dīvām. Keita ir tikai 1.68 metrus gara, – modes pasaulē tas skaitās ļoti mazs augums. Taču ar smalkās un ārkārtīgi tievās Mosas parādīšanos modes industriju pārņēma apsēstība ar pārlieku tievām meitenēm. Keitu ir pirmā modele, kas aizsāka šo aizvien populāro kultu.

Reti kurai supermodelei izdodas savu statusu saglabāt arī pēc trīsdesmit gadu sliekšņa sasniegšanas. Taču Keita aizvien ir pieprasīta modele skatēs, fotosesijās un reklāmas projektos. Pat pēc plaši apspriestā narkotiku skandāla 2005. gadā, viņai tomēr izdevās atgūties un atgriezties apritē.

Pēc tam, kad presē nonāca fotogrāfijas, kurās Mosa bija redzama šņaucam kokaīnu, daudzas firmas lauza līgumu ar supermodeli. Vairums arī prognozēja, ka šīs bildes pielikušas punktu viņas karjerai. Ar Keitu sadarbību nekavējoties pārtrauca „H&M”, „Chanel”, „Roberto Cavalli”, „Burberry” un „Calvin Klein”. Šādi modele zaudēja 5.5 miljonus dolāru un viņu togad neaicināja arī uz Londonas modes nedēļu.

Tomēr modeli atbalstīja daudzas slavenības. Kad Keita bija publiski nožēlojusi savu rīcību un devusies ārstēties, „H&M” nolēma dot viņai otru iespēju. Tāpat viņu publiski centās aizstāvēt kolēģes Naomi Kempbela un Helēna Kristensena, franču kino dīva Katrīna Denēva un bijušais draugs aktieris Džonijs Deps. Savukārt dizainers Aleksandrs Makvīns tolaik kādu modes skati apmeklēja tērpies krekliņā ar uzrakstu „Mēs tevi mīlam, Keita!”.

Keita aizvien ierindojas Lielbritānijas bagātāko sieviešu skaitā. Viņa aizvien nepamet pasaules vairāk pelnošo supermodeļu top’10. Pērn viņa atzīta par ceturto (!) visvairāk pelnošo modeli pasaulē.

Skaistuma ikona no tīra zelta

Keita ir bijusi mūza neskaitāmiem māksliniekiem. Tie viņu gan gleznojuši uz audekla, gan atveidojuši bronzā. Savukārt 2008. gada rudenī Britu muzejā Londonā bija aplūkojama Mosas skulptūra, kas darināta no vistīrākā zelta! Aptuveni 2 miljonus eiro vērtā un 50 kilogramus smagā skulptūra ir lielākā zelta figūra kopš senās Ēģiptes laikiem.

Tēlnieks Marks Kvins skulptūrai deva nosaukumu „Sirēna” un teica, ka darbam par mūzu izvēlējies Mosu, jo gribējis skulptūrā atveidot sievieti, kas atspoguļo „šā brīža ideālo skaistumu”. Pēc pārdomu brīža viņš nonācis pie secinājuma, ka tā būs Keita Mosa.

Silikona krūtis ir briesmīgas

„Pirmais, kam es pievēršu uzmanību, skatoties uz vīrieti, ir viņa acis un lūpas. Bet pirmais uz ko paskatos, satiekot sievieti, ir viņas krūtis. Nu, gluži kā tāds vīrietis!” smejas supermodele. „Taču man šķiet, ka krūšu implanti gan ir kaut kas briesmīgs. Ļoti daudzas manas draudzenes ir „uzpumpējušas” sev krūtis, – es domāju, viņas ir rīkojušās pavisam aplami. Turklāt, ar krūšu implantiem nemaz nav tik vienkārši. Vienai draudzenei pēc operācijas krūtis sāka briest kā gigantiski persiki un asinsrite vairs nespēja piekļūt krūšu galiņiem. Bet citai paziņai krūtis asimetriski novirzījās: viena bija normāla, bet otra kaut kur augšā pie atslēgas kaula. Es pazīstu tikai divas meitenes, kurām tiešām ir labas silikona krūtis. Vairumam tās kļūst tik smagas un cietas, ka pie tām jau var pieklauvēt kā pie durvīm.”

„Nē, es nebūt neesmu krūšu implantu pretiniece,” cenšas norādīt Mosa. „Ja manas krūtis nokarāsies, kā dažām sievietēm pēc dzemdībām, arī es sev „uztaisīšu” jaunas. Taču, ja jums tās ir normālas un skaistas, tad palielināt izmēru tikai gabarītu dēļ ir muļķīgi. Man ļoti nepatīk milzīgas krūtis.”

Tīšuprāt nebadojas

Keitas augumu apjūsmo daudzi, bet ir ne mazums, kas uzskata, ka modele badojas un viņa ir kārtējais anoreksijas upuris. Pēc tam, kad Keita izdeva savu tērpu kolekciju, daudzi kritizēja, ka modele nav padomājusi par īstām sievietēm. Proti, šie tērpi izskatīsies labi tikai tāda auguma dāmām, kāda ir viņa pati.

Lai gan tieši auguma dēļ Keita kļuva par stila ikonu, modele atzīst, ka pašai nekad nav paticis šis pārlieku lielais kārnums. „Es nekad neesmu slimojusi ar anoreksiju,” viņa norāda. „Bet esmu daudz reižu iedomājusies: negribu būt tik tieva. Man bieži sanāca tā, ka vispār neko neēdu. Tas nebija speciāli! Tu sēdi fotosesijā, bet tur piedāvā tikai sliktu ēdienu. Pēc tam tūliņ jāpaspēj uz lidmašīnu, kur arī pārtika ir tik pretīga, ka nespēj to ieēst. Pēc tam seko defilē – tur vispār nepiedāvā ne kumosa. Bet tā kā viena modes skate seko otrai, par ēdienu var vispār aizmirst. Es atceros kā reiz stāvēju dušā un man iepretī bija liels spogulis. Es izskatījos tik izkāmējusi! Man nebija patīkami uz sevi skatīties! Man nekad nav paticis mans tievums.”

Meita tik līdzīga mammai

Lai meita nesekotu mammas pēdās, Keita ļoti uzmanīgi seko tam, lai vienpadsmit gadus vecā Lila Greisa vienmēr kārtīgi paēstu. Agrāk, ja meita niķojās un atteicās no uzliktās ēdiena porcijas, mamma ķērās pie viltības un draudēja, ka neatdos meitai savas dizaineru drēbītes, kad viņa paaugsies. „Es vairs neuzvilkšu tērpus, ko nēsāju 17 gadu vecumā,” atzīst Mosa. „Es tos glabāju meitai. Šad tad es viņu šantažēju: ja neapēdīsi pusdienas, tad neizaugsi un nevarēsi nēsāt manas drēbes.” Tā kā Lila jau no mazotnes ir liela modes dāma, šie vārdi parasti iedarbojas. Meitene velk mugurā tikai tos apģērbus, ko pati vēlas. Keita atzinusi, ka pat agrā bērnībā meitai daudz svarīgāk ir bijis labi izskatīties, nekā vakarā pirms gulētiešanas klausīties vakara pasaciņu. „Ap gulētiešanas laiku Lila parasti ienāca istabā un man vaicāja: mammīt, kā tev šķiet, vai es šādi labi izskatos,” atceras Keita. Tādās reizēs viņas abas pirms gulētiešanas mēdza istabā izklāt un izskatīt vairākas apģērbu kombinācijas. Lila bijusi pārliecināta, ka viņai taču nākamajā dienā nevar vilk mugurā to, kas pirmais trāpījies pa rokai. Viņai izjutusi nepieciešamību izdarīt rūpīgu izvēli. „Viņa ir precīza manis kopija,” secina Keita.

Supermodele ir pārliecināta, ka viņas bērns visticamāk sekos mammas pēdās un arī gribēs kļūt par modeli. Taču Keita ir apņēmusies, ka neļaus meitai strādāt šo darbu pirms viņa nebūs beigusi mācības. „Par modeles karjeru pirms 21 gada sasniegšanas nevar būt ne runas,” viņa ir nelokāma.

Keita pati bērnībā sapņojusi par dziedātājas karjeru. „Ja es nebūtu modele, gribētu kļūt par rokzvaigzni, solisti kādā grupā,” viņa atzīstas. „Es kopā ar savu grupu dotos turnejās... Šis ir mans plāns nākamajai dzīvei.”

Kasjauns.lv, Foto: All Over Press