Sabiedrība
2014. gada 5. februāris, 06:10

Luterāņi pēc 20 gadu pārtraukuma Rīgā atkal ordinēs sievieti

Jauns.lv

Pēc vairāk nekā 20 gadu pārtraukuma Rīgā luterāņu mācītājas amatā atkal tiks ordinēta sieviete. Tikai to vis neveiks Latvijas luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, bet gan Ārpuslatvijas baznīcas arhibīskaps Elmārs Ernsts Rozītis. Par pilntiesīgu mācītāju kļūs Ieva Puriņa.

Sieviešu ordināciju Latvijas evaņģēliski luteriskajā baznīcā (LELB) pārtrauca Jānis Vanags, kad viņš 1993. gadā kļuva par LELB arhibīskapu, jo pēc viņa ieskatiem sieviešu iesvētīšana par garīdzniecēm neatbilda Bībeles pamatnostādnēm. Līdz tam Latvijā par luterāņu mācītājām tika ordinētas vairākas sievietes, tostarp Aida Prēdele. Sarmīte Fišere un Vaira Bitēna. Sievietes, tāpat kā vairums pasaules luterāņu baznīcas, pašlaik ordinē ārpus Latvijas esošā latviešu luterāņu baznīca (LELBĀL), kuru Rietumu trimdas latvieši nodibināja pēc 2. pasaules kara. Līdz šim latviešu teoloģes devās uz ārzemēm, lai viņas tur par mācītājām ordinē LELBĀL arhibīskaps Elmārs Ernsts Rozītis. Tagad process notiek pretējā virzienā – arhibīskaps Rozītis brauc uz Rīgu, lai ordinātu sievieti.

Sieviešu ordinācijas jautājums ir viens no iemesliem, kāpēc LELB un LELBĀL attiecības brīžiem ir visai saspīlētas. Tāpēc arī Puriņas ordinācija notiks nevis luterāņu, bet gan metodistu baznīcā. LELB savu dievnamu šādam „grēka darbam” neesot atvēlējusi, tādēļ Puriņas ordinācija šosvētdien, 9. februārī, notiks Rīgas metodistu baznīcā Akas ielā. Savukārt dievkalpojumus Puriņa gan vadīs luterāņu baznīcā – vecajā Svētās Ģertrūdes dievnamā, kur savus dievkalpojumus notur arī Rīgas LELBĀL, no Jāņa Vanaga vadītās baznīcas neatkarīgā Rīgas Evaņģēliskā draudze.

Jaunā mācītāja Ieva Puriņa praktisko kalpošanas pieredzi baznīcā ieguva kā diakone, kalpojot no 2005. līdz 2007. gadam Beļģijas Latviešu evaņģēliski luteriskajā draudzē un Rīgas Evaņģēliskajā draudzē kopš tās dibināšanas 2009. gadā, atvietojot draudzes mācītāju – Klāvu Bērziņu. Laicīgajā dzīvē Puriņa strādā Aizsardzības ministrijas Atašeju un pārstāvju nodaļā.

Ķeguma novada pašvaldības izdevumā stāstīts par novada iedzīvotājas Puriņas dzīvesgājumu. Viņas dzīves gaitas iesākušās Madonā, tur arī pavadīti pamatskolas gadi. Paralēli mācībām meitene apmeklēja Madonas baznīcu - tā piepildot savu vēlmi izzināt Dievu. Vēlāk Rīgā viņa absolvēta Poligrāfijas ģimnāziju, iegūstot grāmatsējējas profesiju, bet pēc tam Teoloģijas fakultātē iegūts bakalaura un maģistra grāds. Savu darbu nu jau vairāk kā desmit gadus Ieva saista ar Aizsardzības ministriju, kura viņu uz trim gadiem norīkoja par Latvijas biroja vadītāju NATO Aizsardzības nodaļā Briselē. Briselē vienlaikus viņa arī palīdzējusi atjaunot latviešu luterāņu draudzi Beļģijā. Pēc atgriešanās Latvijā viņa kopā ar domubiedriem Rīgā nodibināja LELBĀL Evaņģēlisko draudzi, kurā galvenokārt apvienojušies trimdas latvieši, kuri pārcēlušies uz dzīvi Latvijā.

Elmārs Barkāns/Foto: redraudze.lv