Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 22. un 23. februārī. FOTO. VIDEO
Sestdien uz Ventspils „Jūras vārtu” skatuves kāps divpadsmit mūsējie Eirovīzijas nacionālās atlases finālisti, lai noskaidrotu, kurš no viņiem šī gada maijā brauks uz lielo finālu Kopenhāgenā pārstāvēt Latviju.
Kultūra
2014. gada 21. februāris, 08:41

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 22. un 23. februārī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē izklaides iespējas ir visām gaumēm – sākot no bērnišķīgām sporta aktivitātēm līdz erotiskām pieaugušo kaislībām. Rīgā, Uzvaras parkā, svētdien ar sportiskām aktivitātēm atvadīsimies no ziemas. Ventspilī noskaidrosim Eirovīzijas nacionālo uzvarētāju, bet Rīgā – labāko metālmūzikas blici.

Savukārt Rēzeknē tiks noskaidroti latgaliešu kultūras izcilnieki. Toties uz Ķīpsalas izstāžu halli aicināti visi kaislīgas erotikas cienītāji uz festivālu „Erotika”. Protams, daudz jaunumu arī galvaspilsētas izstāžu zālēs un muzejos.

1. Nacionālas Eirovīzijas fināls Ventspilī

Sestdien, 22.februārī, Ventspilī, teātra namā „Jūras vārti” uz skatuves kāps divpadsmit finālisti, lai cīnītos par ceļazīmi uz Eirovīzijas dziesmu konkursa finālu Kopenhāgenā, Dānijā. Pasākumu krāšņos arī viesi no kaimiņvalstīm un pašu mājām.

Lai arī uz skatuves kāps 12 nacionālās atlases finālisti, galvenā intriga būs cīņa starp Dona „Pēdējo vēstuli” un Olgas Rajeckas „Saule riet”. Sestdienas vēlā vakarā arī noskaidrosim uzvarētāju, un to klātienē varēs vērot ne tikai Ventspilī, bet arī skatīties Latvijas Televīzijas 1. kanālā.

Eirovīzijas nacionālajā finālkoncertā uz skatuves kāps arī viesi - ar jaunām dziesmām uzstāsies Lauris Reiniks, Normunds Rutulis un atkal apvienojies duets – Ivo Fomins & Tomass Kleins. Jau tradicionāli uzstāsies arī iepriekšējā gada nacionālās atlases uzvarētāji – grupa „PeR ”, šoreiz kopā ar dziedātāju Jurgu no Lietuvas. Uzstāsies arī grupa „Tenfold Rabbit”, jaunpienācēji igauņu mūzikas pasaulē.

Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases fināls „Dziesma 2014” 22. februārī Ventspils teātra namā „Jūras vārti” notiks pulksten 21.00 (ģenerālmēģinājums – pulksten 15.00). Biļešu cenas: 10 – 15 eiro (uz ģenerālmēģinājumu – 6 eiro) („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv.

Eirovīzijas 12 finālisti (LTV „Panorāma”)

2. Ziemas sportisko aktivitāšu festivāls Pārdaugavā – Uzvaras parkā

Aktīvi noslēgt līdzjušanu mūsu olimpiešiem Sočos un pateikt izteiksmīgas ardievas nu jau aizgājušajai ziemai rīdzinieki varēs svētdien, 23.februārī, Pārdaugavā – Uzvaras parkā, kur Sporta un aktīvās atpūtas centrā (Uzvaras bulvārī 15) visas dienas garumā sākot no pulksten 11.00 norisināsies Ziemas sportisko aktivitāšu festivāls, kura laikā ikviens varēs piedalīties dažādās ziemas aktivitātēs svaigā gaisā.

No pulksten 11.00 būs iespēja pamēģināt fotoorientēšanos, veidot ziemas pastkartes, piedalīties ģimenes slēpojumā. Dienas gaitā būs iespēja arī vērot daiļslidošanas paraugdemonstrējumus, sacensties kamaniņu sprintā un izbraukt ar haskiju pajūgu. Tāpat ikviens interesents varēs piedalīties nūjošanas nodarbībās un brīvdabas vingrošanā, iemēģināt roku kērlinga spēlē, vērot ledus skulptūru veidošanu un daudz ko vēl.

Līdztekus sportiskām aktivitātēm, pasākuma laikā uz skatuves ar muzikāliem priekšnesumiem uzstāsies bērni un dažādas folkloras kopas, kā arī profesionāli berakdance dejotāji. Visu dienu apmeklētājiem būs iespēja vērot amatniekus darbībā, kā arī iegādāties viņu darinājumus.

Ieeja un dalība pasākumā ir bez maksas. Sīkāk internetā: www.ziemasfestivals.lv .

3. Latvijas Metālmūzikas Gada balvas psniegšana

Pasaules gals atlikts un tāpēc sestdien, 22. februārī klubā „Melnā piektdiena” (Brīvības ielā 193c, Rīgā) varēs pasniegt Latvijas Metālmūzikas Gada balvu! Šovam, kurā uzstāsies grupas „Rūsa”, „Urskumug”, „Biomorph”, „Stagnant Project”, „Wagars”, „Kapakmens”, „Darrva”, „Kiss of the Dolls”, „Dehead”, „Mūžamežs” un citi, dots zīmīgs nosaukums – „Ragnarok”. Ragnaroks ir diena, kas pēc skandināvu mitoloģijas pētnieku domām ir apokaliptiskā diena, kad dievi sāks cīniņu cits ar citu, debesis iekrāsos inde un notiks pasaules gals. Pēc pareģojumiem apokalipsei jāsākas 22. februārī. Bet „Melnajā piektdienā” par spīti vikingu postam 22. februārī apbalvos labākos 2013. gada Latvijas metālmūzikā.

Latvijas Metālmūzikas gada balvā tiks noskaidroti labākie vairākās kategorijās — labākais albums, labākā koncertgrupa, labākais vokāls, labākais instrumentālists, vērā ņemamākā debija, kā arī absolūti labākā grupa. Jāatgādina, ka iepriekšējos gados Latvijas Metālmūzikas Gada balvu saņēmušas tādas grupas kā „Skyforger”, „Frailty”, „Sanctimony” un citas.

Biļešu cenas: 4 eiro (pēc pulksten 21.00 – 5 eiro). Sīkāk internetā: www.melnapiektdiena.lv.

Rūsa: „No vāka līdz vākam”

4. Latgaliešu Kultūras gada balvas „Boņuks 2013” pasniegšanas ceremonija Rēzeknē

Svētdien, 23. februārī, pulksten 16.00 Latgales vēstniecībā „Gors” notiks vērienīgākais gada notikums Latgales kultūrā - Latgaliešu kultūras gada balvas „Boņuks 2013” pasniegšanas ceremonija. Balvas 17 nominācijām pieteikti 59 pretendenti.

Šogad latgaliešu kultūras gada balvas „Boņuks” ceremonija, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, piedzīvos nelielas izmaiņas – vairākas balvu nominācijas ir apvienotas, bet dažas nākušas klāt, piemēram, pirmo reizi tiks pasniegtas balvas par sasniegumiem vizuālajā, audiovizuālajā un skatuves mākslā. Latgaliešu kultūras gada balva „Boņuks” radīta ar mērķi veicināt latgaliešu kultūrvides saglabāšanu un attīstību, kā arī apkopot un godināt spilgtākos un nozīmīgākos sasniegumus latgaliešu kultūrā pagājušā gada griezumā. Šogad šī balva tiks pasniegta jau sesto reizi. Jau zināms, ka „Boņuka” balvu par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā ieguvusi kordiriģente un mūzikas pedagoģe Terēzija Broka.

Latgaliešu kultūras gada balvas tiks pasniegtas nominācijās: „Gada cilvēks kultūrā”, „Gada notikums”, „Par latgaliešu valodas popularizēšanu”, „Gada amatnieks/saimnieks”, „Latgaliešu kultūras atbalstītājs”, „Gada sniegums vizuālajā mākslā”, „Gada sniegums skatuves mākslā”, „Gada sniegums audiovizuālajā mākslā”, „Labākais sniegums pop/rok mūzikā”, „Labākais sniegums tautas mūzikā”, „Labākais sniegums alternatīvajā mūzikā”, „Labākais sniegums akadēmiskajā mūzikā”, „Labākais mūzikas video”, „Gada debija mūzikā”, „Labākā proza”, „Labākā dzeja” un „Labākais izdevums/grāmata”.

Biļešu cena: 2 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.latgalesgors.lv.

5. Baroka mūzika Rīgas biržā

Sestdien, 22. februārī, pulksten 18.00 mākslas muzejā „Rīgas birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) notiks kārtējais baroka mūzikas koncerts, kurā izskanēs mūzika, kura savulaik komponēta Latvijas vēsturiskajā teritorijā.

Baroka orķestra „Collegium Musicum Riga” solistu grupa un baroka kora „Collegium Choro Musici Riga” solisti diriģenta Māra Kupča vadībā koncerta klausītājus iepriecinās ar Latvijas vēsturiskajā teritorijā tapušo baroka mūziku – Johana Valentīna Mēdera (1649 – 1719) un Johana Fišera (1646 – 1716) skaņdarbiem, kas radušies 17. – 18. gadsimta mijā.

Vēsturiskajā Latvijas teritorijā ir strādājuši daudzi ievērojami komponisti, atstājot paliekošu muzikālu mantojumu. Viens no tiem ir Johans Valentīns Mēders, kura daiļradē ir gan skaisti instrumentāli, gan vokāli opusi. Savukārt atskaņotajos Johana Fišera darbos atklāsies baroka laika mūzikas nianses.

Jāatgādina, ka, iegādājoties biļeti pirms koncerta, ir iespējams apskatīt arī muzeja „Rīgas birža” pastāvīgo ekspozīciju. Biļešu cenas: 7,11 eiro, studentiem un pensionāriem – 4,27 eiro. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

6. Erotikas festivāls Ķīpsalā

Kā katru gadu arī šogad februārī ap Valentīndienas laiku Ķīpsalas izstāžu hallē notiek erotikas festivāls „Erots 2014”. Šogad tas risināsies piektdien, 21. februārī, no pulksten 18.00 līdz 3.00 un sestdien, 22. februārī, no pulksten 18.00 līdz 4.00.

„Erots 2014” piedāvās plašu mīlas preču klāstu, kaislīgu izklaidi, seminārus seksuālās dzīves uzlabošanai un daudz citu erotisku iespaidu. „Erots” ir kaislību, erotikas un seksualitātes bagāts pasākums, kas piedāvās izklaidi dažādām gaumēm. Krāšņus šovus uz vairākām festivāla skatuvēm demonstrēs mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Francijas, Ungārijas, Baltkrievijas un Austrijas.

Varēs ne tikai izklaidēties, bet arī gūt jaunas zināšanas. Viens no īpašajiem viesiem būs seksa guru – Alekss Mejs no Holandes, kurš 21. februārī krievu valodā vadīs meistarklasi „Seksa meistarības noslēpumi”. Savukārt 22. februārī notiks orālā seksa seminārs, kuru vadīs pazīstamā publiciste, seksa eksperte un pasniedzēja Rita Lasmane.

„Erotā” valda brīva atmosfēra, kas ikvienam netraucēti ļaus gūt jaunus seksualitātes pārpilnus iespaidus un iedrošinās būt brīviem no aizspriedumiem. Drosmīgākie festivāla apmeklētāji varēs piedalīties dažādos konkursos, fotografēties kopā ar viesmāksliniekiem, kā arī iegādāties sev tīkamo no plašā intīmpreču klāsta, sola festivāla organizētāji.

Biļešu cenas: 15 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Ieeja no 18 gadu vecuma. Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: Mākslas dzīres, aizraujošā matemātika un Romantiķes dārzs

* Latvijas Mākslas akadēmijas izstāžu zālē līdz 13. martam iespējams aplūkot izstādi „Mākslas dzīres”, kurā ar saviem darbiem piedalīs 42 mākslinieki no dažādām mākslas nozarēm, simboliski svinot satikšanos. Lai gan izstāžu dzīve Latvijā ir ļoti aktīva, skatītājam reti ir iespēja aplūkot tik plašu mākslas virzienu klāstu vienkopus.

Izstādē mākslas darbi pietuvināti savai tapšanas videi un apdzīvos izstāžu zāli, kas pārvērsta simboliskā mākslinieka darbnīcā. Izstādes scenogrāfiju iedvesmojusi Anšlava Eglīša romānā „Homo Novus” aprakstītā mākslinieka darbnīca, kas ir „pavisam dīvaina veida telpa”, kurai „visas sienas bija iešķības, visādu iekaktu izrobotas”. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12, Vecrīgā) atklāta mākslinieces Laimas Bikšes (dz. 1970) izstāde „Romantiķes dārzs”. Viņas personālizstādē eksponēti darbi, kas tapuši pēdējo pāris gadu laikā – klusi un mierīgi bez steigas. Varētu teikt, ka Laima Bikše ir formas meistare, jo viņa savos audeklos bieži apvieno visu savu atradumu arsenālu.

Tur ir lazējumi, berzējumi, vietām atstāts neapgleznots audekls, tad ogles zīmējums, kuru klāj laka. Šie viņas formālie meklējumi rada īpašu dziļumu, telpu, trešo dimensiju. Laima rada telpu, kurā darbojas viņas radītie tēli, ielaidušies putni, zied koki, tur brīžiem skumji sentimentāla gaisotne, apcerīgums, tad atkal atskan sirsnīgi smiekli. Skatītājs notic visam ko redz, jo tā ir māksla bez ārišķībām un pretenzijām. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv .

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Lielajā zālē (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) līdz 27. aprīlim būs skatāma izstāde „Rīgas mākslas porcelāns. 1925–1940”. Pirmo reizi Latvijā tiek rādīta unikāla porcelāna izlase, kas apvieno vairākas kolekcijas, tā veidojot pilnīgāku priekšstatu par šīs mākslas nozares panākumiem un nozīmi Latvijas kultūras vēsturē.

Ekspozīcija iepazīstina ar slavenākajiem Latvijas māksliniekiem, gleznotājiem un grafiķiem, kuri, Latvijas neatkarības iedvesmoti, 20. gadsimta divdesmitajos un trīsdesmitajos gados radīja laikmeta pārmaiņām atbilstošu jaunu un spilgtu izteiksmes veidu – mākslas porcelānu. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Mākslas galerijā „Māksla XO” (Elizabetes ielā 14, Rīgā) līdz 10. martam ir skatāma Frančeskas Kirkes personālizstāde „La Fiesta”. Frančeskas Kirkes māksla saistāma ar 20. gadsimtā proklamēto postmodernisma ideju – diskutēt ar skatītāju caur vecmeistaru darbiem. Jaunākajā personālizstādē gleznotāja pievērsusies arī mūsdienu personāžiem.

Ar sev raksturīgu eleganci, vieglu ironiju, izsmalcinātu tehnikas meistarību un mērķtiecīgi virzītu provokāciju Frančeska Kirke vienu oriģinālu pārvērš savā oriģinālā, savieno gadu simtus ar šodienu.  Sīkāk internetā: www.makslaxogalerija.lv.

Frančeskas Kirkes izstāde „La Fiesta” (LTV „ Rīta Panorāma”)

* Neierastu izstādi par nepavisam māksliniecisku tematu – matemātiku līdz 8. martam varat apmeklēt Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina centrā (Āzenes ielā 18, Ķīpsalā). Tajā apmeklētājiem ir iespēja eksponātus ne tikai apskatīt, bet arī aptaustīt un darbināt, apgūstot pasaules senāko zinātni jautrā un aizraujošā veidā. Izstādē lielos un mazos iepriecinās dažādi eksperimenti un spēles. Liekot puzles, pūšot ziepju burbuļus, ceļot tiltus, asinot prātu kauliņu spēlēs un pētot, cik ātri ripo lodītes, ikviens izstādes apmeklētājs varēs labāk izprast matemātikas klātbūtni ikdienā. Sīkāk internetā: www.rtu.lv.

Interaktīvā izstāde „Praktiskā matemātika”

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto, AFP/LETA, Evija Trifanova/LETA