25 gadus vecās Baibas nāve IR uz valdības sirdsapziņas. Līdzjūtībām nav jēgas, ja sistēma trīsreiz atņēma naudu
Baibas vairs nav starp mums. Viņas cīņa ar slimību ilga 8 gadus, pēdejo gadu tā bija īpaši smaga, bet valsts nepalīdzēja. Tagad amatpersonas izsaka līdzjūtību Baibas māmiņai.
Sabiedrība
2016. gada 3. decembris, 21:30

25 gadus vecās Baibas nāve IR uz valdības sirdsapziņas. Līdzjūtībām nav jēgas, ja sistēma trīsreiz atņēma naudu

Jauns.lv

Viņai bija tikai 25 gadi, no kuriem astoņus viņa pavadīja, cīnoties par savu veselību, bet pēdējo – cīnoties par finansējumu aknu pārstādīšanai un pēdējiem spēkiem gaidot orgānu Tartu slimnīcā. Baiba Barone ir mirusi, taču notikušais liek uzdot vienu un to pašu jautājumu – kurš Latvijā atbildīgs par Baibas nāvi. To laikam visprecīzāk pateicis Austris Augusts, kuram izdevās sagaidīt aknu transplantāciju. Viņš teica – valsts melo.

Valsts melo. Un tā ir taisnība. Trīs reizes valdība jau pārcēlusi datumu, kad sola beidzot aknu transplantācijas apmaksāt no nodokļu maksātāju naudas, atbrīvojot slimos cilvēkus no publiskām ziedojumu lūgšanas kampaņām, sestdien vēstīja Aija Kinca LTV "Panorāmā".

Dienu pirms valsts svētkiem, 17.novembrī, valsts tomēr izcēlās ar cēlu žestu un apmaksāja 100 000 eiro rēķinu par Baibas gulēšanu Tartu slimnīcā. Šī nauda tika atrasta no Austrumu slimnīcas fonda, kas faktiski arī bija jau ziedotāju radīts fonds. Ar veselības ministres Andas Čakšas (ZZS) gādību tā tieši pirms svētkiem tika iedota Baibas Barones rēķina apmaksai.

Beidzot sagaidot donora aknu, šķita, ka šis stāsts varētu būt ar laimīgām beigām. Taču tā nenotika. Pēc aknu operācijas novārgusī meitene tomēr neatguvās; ārsti nolēma viņu paturēt mākslīgi izraisītā miegā, jo bija problēmas ar asinsriti. Baibas pēdējie vārdi mammai Mārai bijuši "mammīt, bet es taču gribu dzīvot!"

Jauna sieviete. Mūsējais. Mirusi

Baiba nu ir mirusi. Viņas stāsts kļuvis par skaudru pierādījumu perversajai un absurdajai, līdz kliņķim nolaistajai veselības aprūpes sistēmai. Daži sociālo tīklu lietotāji Baibas nāvi pat pielīdzina slepkavībai, ko paveikusi pati valsts. 

Rūta Dimanta, kura pārstāv populārāko ziedojumu vākšanas iestādi Ziedot.lv, uzskata, ka "tā ir tīra valdības atbildība".  Viņa runā par trīskārt pārceltajiem datumiem, no kuriem valsts it kā vēlējās sākt apmaksāt aknu transplantācijas.

Kad Baibas Barones gadījums izskanēja skaļi, toreizējais veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) solījis naudu šādām operācijām iedot. It kā tas arī ticis izdarīts, taču trīs dienas pēc Andas Čakšas (arī ZZS) stāšanās amatā aknām paredzētā nauda novirzīta ģimenes ārstu vajadzībām un ar rīkojumu nolemts aknu transplantācijas apmaksāt no 2017.gada 1.janvāra. Kasjauns.lv rīcībā ir neoficiāla informācija, ka, iespējams, Belēvičs jau toreiz melojis, ka šāda nauda patiešām novirzīta aknu slimniekiem, uz ko netieši vairākkārt norādījusi arī Čakša, minot "neizpildāmus solījumus". Lai nu kā, ar Čakšas rīkojumu gan Baiba, gan Austris, gan Leonīds palika bez šīs naudas, un talkā nāca ziedotāji. Jāpiemin, ka no šiem trim cilvēkiem šobrīd dzīvs ir tikai Austris.

Rūtai Dimantai visvairāk sāp fakts, ka nauda, ko bēdīgi slavenajās "deputātu kvotās" varēja novirzīt slimniekiem, aizgājusi, piemēram, kapliču remontiem. Jāteic, piemērs skaudri simbolisks. "Nav kaut kā īsti skaidrs, par ko maksāt nodokļus. Tas demotivē," "Panorāmai" saka Dimanta.

Katrs mānīts trīs reizes

Aknu slimnieki, kuriem vajadzīga šī orgāna steidzama transplantācija, no Latvijas puses mānīti trīs reizes. Kā minēts, Belēvičs naudu tam solīja no 2016.gada 1.jūlija, valsts to apmaksātu jebkurā slimnīcā. Tad nāca Čakšas grozījumi - pārceļam šo plānu par pusgadu. Un visbeidzot septembra beigās jau atkal grozījumi - aknu transplantāciju valsts segs no 2018.gada.

Tieši tas izlēma Leonīda, Baibas un Austra likteni. Šo cilvēku ģimenes sākotnēji paļāvās, ka vasarā viņu jaunās aknas apmaksās. Taču tā nenotika, un vajadzēja sākt ziedojumu vākšanu no līdzcilvēkiem.

Prezidents un Čakša izsaka līdzjūtību

"Es gribu izteikt līdzjūtību Baibas mammai Māras kundzei. Sava bērna zaudēšana ir lielas bēdas, tā kā tiešām visdziļākā līdzjūtība. Bet, runājot kopumā - mums ir nepieciešamas reformas," teic Raimonds Vējonis. Prezidents uzskata, ka pēc traģēdijas ar Baibu tas ir Ministru kabinenta pienākums: pateikt, ko mēs īsti apmaksājam un ko ne. Viņš min daudzus, kam vajadzīgs atbalsts - vēža slimnieki, hepatīta slimnieki...

Jāpiebilst, ka arī pašreizējā veselības ministre Čakša "Panorāmā" izteica līdzjūtību Baibas mammai. Viņa norādīja, ka finansējums veselības aprūpei jau 10 gadus ir zem kritiskās robežas. Čakša par dramatisko situāciju runājusi arī ar premjeru Māri Kučinski (ZZS), lai pateiktu, ka steidzami jāmeklē veids, kā palīdzēt tiem pilsoņiem, kuri nonākuši situācijā, ka tiek apdraudēta viņu dzīvība. Lai līdz valsts simtgadei varētu nodrošināt valsts apmaksātas aknu transplantācijas, no sākuma jāsakārto pati sistēma. Tas nozīmējot arī vairāku slimnīcu slēgšanu un citus nepopulārus lēmumus.

Kasjauns.lv