Latvijas Monētu nams iemūžinās Latvijas arhitektūras pērles jaunā medaļu kolekcijā. FOTO
Sabiedrība
2014. gada 15. maijs, 15:49

Latvijas Monētu nams iemūžinās Latvijas arhitektūras pērles jaunā medaļu kolekcijā. FOTO

Kasjauns.lv

Par godu Latvijas neatkarības proklamēšanas 100. gadadienai SIA Latvijas Monētu nams izdos apzeltītu medaļu kolekciju – Latvijas pērles. Kolekcijā tiks iekļautas 24 medaļas, attēlojot Latvijas arhitektūras meistardarbus, tajā skaitā Brīvības pieminekli, Gaismas pili un Melngalvja namu.

Latvijas Monētu nams medaļas izdos pakāpeniski līdz 2018. gadam, kad tiks atzīmēta valsts 100. gadadiena. Pašlaik ir izdoda kolekcijas Latvijas pērles pirmā medaļa, kas ir veltīta tautas vienotības simbolam – Brīvības piemineklim. Medaļas aversā ir iemužināts Brīvības pieminekļa fragments – skulptūras augšdaļā paceltas zvaigznes, bet reversā – Latvijas arhitektūras simbolu, kas tiks attēloti Latvijas pērles kolekcijas medaļās, fragmenti.

“Latvijas Arhitektu savienībai ir prieks par katru sabiedrisku iniciatīvu, kas vērtē un popularizē Latvijas arhitektūru, tāpēc – paldies un lai veicas,” kolekcijai popularitāti novēl Latvijas Arhitektu savienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Ķibilds.

“Viens no gaidītākajiem notikumiem šajā desmitgadē ir mūsu valsts neatkarības proklamēšanas 100. gadadiena, kuru atzīmēsim 2018. gadā. Priecājamies izdot šim notikumam veltītu medaļu kolekciju, kas uzsver ne tikai gadadienas nozīmi, bet arī iemūžina Latvijas arhitektūras pērles,” saka Anita Grēve, Latvijas Monētu Nams vadītāja. “Mūsu pieredze rāda, ka iedzīvotāji augsti novērtē medaļu kolekcijas, kas veltītas nacionālo vērtību apzināšanai un stiprināšanai, un paredzam, ka arī kolekcija Latvijas pērles gūs ne tikai numismātu, bet arī valsts patriotu atzinību.”

Jubilejas medaļu kolekcijā Latvijas pērles tiks attēloti šādi arhitekturas meisterdarbi: Aglonas bazilika, Alberta ielas nami, Bastejkalns, Blokmuiža, Brīvības piemineklis, Cesvaines pils, Cēsu ordeņa pils, Gaismas pils (Latvijas Nacionālā bibliotēka), Jaunmoku pils, Kuldīgas ķieģeļu tilts, Melngalvju nams, Mežotnes Pils, Miķeļbāka, Pasienes Svētā Dominika Romas katoļu baznīca, Reiterna nams Rīgā, Rīgas Brāļu kapi, Rīgas dzīvojamo namu komplekss Trīs Brāļi, Rīgas pils, Rīgas rātsnams, Rīgas Svētā Pētera baznīca, Rīgas ūdenstorņi, Rožu laukums Liepājā, Rundāles pils un Turaidas pils.

Kolekcijas medaļas tiks izgatavotas no bronzas un pārklātas ar 24 karātu augstākās proves sarkanu un dzeltenu zeltu (999/1000). Pēc Latvijas Monētu Nama pasūtījuma tās kals St. Paul naudas kaltuvē Lielbritānijā, izdodot ierobežotā tirāžā – 15 000 eksemplāros. Medaļu autors ir viens no vadošajiem monētu un medaļu māksliniekiem Hoakims Himinezs (Joaquim Jiminez), kura meisterdarbs rotā Francijas 1 un 2 eiro monētas. Kolekciju iespējams iegādāties Latvijas Monētu nama mājas lapā www.monetunams.lv vai zvanot uz klientu apkalpošanas tālruni +371 67060578.

Karlīna Timofejeva/Publicitātes foto