Kultūra
2014. gada 20. maijs, 14:36

Direktore skaidro, kāpēc Ogres muzejs boikotēja Muzeju nakti

Jauns.lv

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Muzeju nakts apmeklētāju pūļi muzejiem liek slēgt pastāvīgās ekspozīcijas, lai vēsturiskos krājumus pasargātu gan no krasās temperatūras maiņas, gan arī iespējamās bojāšanas. Ogres muzejs rīkojies vēl krasāk – tas Muzeju naktī nepiedalījās vispār.

Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore Iveta Ruskule Kasjauns.lv skaidro, kāpēc tika pieņemts lēmums nepiedalīties Muzeju naktī:

„Ogrēnieši noteikti pamanīja, ka šogad Ogres Vēstures un mākslas muzejs tradicionāli nevēra savas durvis Muzeju nakts laikā, tā vietā piedāvājot saturiski un emocionāli piepildītu Muzeju dienu.

Latvijas muzeju praksē tas nav nekas neierasts, ja kāds no muzejiem izvēlas nestrādāt Muzeju naktī, jo dalība šajā akcijā ir muzeju brīva izvēle, par ko muzeji pieņem lēmumu, atbildīgi izvērtējot savas iespējas un resursus. Muzeju nakts ir pārbaudījums ne tikai muzeja personālam, bet, ņemot vērā lielo apmeklētāju pieplūdumu tik īsā laika posmā un diennakts tumšajā laikā, arī eksponātiem, kuri ir pakļauti riskam, ko rada iespēja tiem uzgrūsties, nevilšus sabojāt, kā arī „aizņemties” uz neatdošanu. Šo iemeslu dēļ arī citi Latvijas muzeji Muzeju naktī slēdz daļu ekspozīciju, piedāvājot tikai atsevišķas tās daļas. Piemēram, šogad Muzeju naktī slēgtas bija mākslas muzeja „Rīgas Birža” pastāvīgās ekspozīcijas un Vijas Celmiņas izstāde, Dekoratīvās mākslas un Dizaina muzeja izstāde „Dumpis buduārā” un citas. Ņemot vērā Ogres Vēstures un mākslas muzeja pašreizējo telpu šaurību un iepriekšējo gadu Muzeju nakts pasākumu pieredzi, tika pieņemts lēmums vienreizēju akciju aizstāt ar saturīgu, lietderīgu, daudz plašākai un daudzveidīgākai publikai pieejamu pasākumu Starptautiskās Muzeju dienas ietvaros 18. maijā.

Visas dienas garumā uz bijušo bērnu sanatorijas „Mālkalne” ēku Jaunogrē, Gaismas prospektā 2/6 plūda apmeklētāji – ģimenes ar bērniem, individuāli mākslas interesenti, gados vecāki cilvēki. Apmeklētāju vidū sastapām arī daudzus rīdziniekus, kā arī kādu kundzi no Ņujorkas. Arī pašiem muzeja darbiniekiem šī diena sagādāja gandarījumu par paveikto – noorganizētu pasākumu dažādām interešu un paaudžu grupām, ar lielu pievienoto vērtību, uzrunājot sabiedrību daudz dziļāk kā tas iespējams dažu stundu pasākumā naktī, kad uzmanība vairāk pievērsta izklaidei, ne izziņai.

Arī nākamgad muzejs savus apmeklētājus neatstās bez īpašā notikuma maija vidū. Vai tā būs nakts, vai krāšņa alternatīva dienā, to rādīs laiks, bet tas atkal būs notikums, uz kuru būs vērts mērot ceļu un kurš paliks atmiņā ar noskaņu, vērtību un iedvesmu.”

Kasjauns.lv/Foto: Ogres Vēstures un mākslas muzejs