Dikļos svinēs 150.gadskārtu kopš pirmajiem Dziedāšanas svētkiem
Pirmie Dziedāšanas svētki Dikļos izauga līdz pirmajiem Vispārējiem Dziesmu svētkiem Rīgā 1873.gadā, kuros piedalījās arī Dikļu vīru koris.
Kultūra
2014. gada 28. maijs, 20:16

Dikļos svinēs 150.gadskārtu kopš pirmajiem Dziedāšanas svētkiem

Jauns.lv

Sestdien, 7.jūnijā, Kocēnu novada Dikļos tiks svinēta 150.gadskārta kopš pirmajiem Dziedāšanas svētkiem, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Bika.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dikļu dabas koncertzālē plkst.18.30 notiks svētku koncerts, kurā piedalīsies 50 Latvijas jauktie un vīru kori - kopā 2000 dziedātāju. Koristi dziedās Alfrēda Kalniņa, Jāņa Cimzes, Jāzepa Vītola, Emīla Dārziņa, Emiļa Melngaiļa, Jāzepa Mediņa un citu latviešu kormūzikas klasiķu darbus.

Koncertā piedalīsies arī soliste Inga Šļubovska, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Štāba orķestris un dejotāji no Valmieras puses. Pirms svētku koncerta notiks svētku dalībnieku Gājiens pa Neikena taku uz jaunizveidoto Dikļu dabas koncertzāli. Koncerta mākslinieciskais vadītājs ir Jānis Petrovskis, bet režisors - Uģis Brikmanis. Pēc koncerta plkst.20.30 sāksies zaļumballe, kuru spēlēs NBS Štāba orķestris, "Iļģi" un "Bellacord".

Svinībās plkst.12 Dziesmu svētku promenādē notiks "Bērnu tautasdziesmu koncerts", kurā piedalīsies Kocēnu novada un Valmieras pilsētas skolu kori. Plkst.14 Dikļu baznīcā vokālie ansambļi "Luar", "Canto" un "Schola Cantorum Riga", kā arī dūdinieki - Ieva Nīmane un Māris Jēkabsons - aicinās uz koncertu "Latviešu psalmu dziedājumi".

Dikļu pils dārzā plkst.16 izskanēs Baltijas valstu Mūzikas skolu stīgu orķestru koncerts ar Valmieras, Panevēžas, Ukmerģes, Tartu, Kuresāres un Helsinku orķestru piedalīšanos. Dikļu baznīcā plkst.17.30 notiks Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem veltīts svētbrīdis, kurā piedalīsies Rīgas Tehniskās universitātes vīru koris "Gaudeamus".

Dikļi ir izsenis apdzīvota vieta un ieņem nozīmīgu vietu latviešu kultūras vēsturē, jo tieši šeit notikuši pirmie latviešu novada Dziedāšanas svētki un spēlēta pirmā teātra izrāde latviešu valodā.

1864.gada Vasarsvētkos Dikļu mācītājmuižas parkā Juris Neikens noorganizēja pirmos kopā dziedāšanas svētkus, tādējādi liekot pamatus latviešu tradīcijai. Dziesmu dienas pasākumā Dikļos no apkārtējiem Vidzemes pagastiem piedalījās seši vīru kori no Dikļiem, Lielsalacas (Salacgrīvas), Limbažiem, Mazsalacas, Rūjienas un Straupes, kā arī bērnu koris ar 120 dziedātājiem rīta cēlienā. Pakalns, kurā svētkos izvietojās kori, vēlāk ieguva Neikenkalna nosaukumu.

Pirmie Dziedāšanas svētki Dikļos izauga līdz pirmajiem Vispārējiem Dziesmu svētkiem Rīgā 1873.gadā, kuros piedalījās arī Dikļu vīru koris.

Pasākumus, kas veltīti 150.gadadienai kopš Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem Dikļos, rīko LNKC un Kocēnu novada dome.

LETA/ Publicitātes foto