"Gaismas pils" atklāšanas lenti griezīs visā Latvijā un citur pasaulē. FOTO. VIDEO
Kultūra
2014. gada 17. jūnijs, 16:20

"Gaismas pils" atklāšanas lenti griezīs visā Latvijā un citur pasaulē. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Lai pēc iespējas vairāk cilvēku varētu iesaistīties Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) atklāšanā, tās atklāšanas lenti varēs pārgriezt visā Latvijā un vēlāk arī citur pasaulē, pastāstīja LNB jaunās ēkas atklāšanas pasākuma mākslinieciskais vadītājs Gatis Mūrnieks.

Viņš norādīja, ka bibliotēkas atklāšanas lentes griešanas pasākums turpinās simbolisko grāmatu draugu ķēdi, kurā jebkurš varēja iesaistīties, padodot grāmatas no rokas rokā.

Mūrnieks pastāstīja, ka no atklāšanas lentes pārgriešanas katram griezējam par piemiņu paliks daļa lentes, kuru rotās tautasdziesma.

Katras no septiņām šķērēm, ar kurām šodien tika pārgrieztas atklāšanas lentes septiņos bibliotēkas stāvos, tiks nodotas tālāk cilvēkiem, kurus izvēlējušies pirmie lenšu griezēji. Šķēres, kurām tiek griezta atklāšanas lente, ir aprīkotas ar mikroshēmu, kura pārraida uz serveri to, cik reizes lente pārgriezta.

Mūrnieks pastāstīja, ka bez šķērēm, kuras ceļos pa Latviju, vēlāk būs arī iespēja pārgriezt atklāšanas lenti virtuāli. Tam paredzētā mājaslapā tiks saglabāts gan katra griezēja vārds, gan bilde.

Šķēru kalēji Jānis un Matīss Nīmaņi sacīja, ka to dizains ir saistīts ar bibliotēkas arhitektūru. Šķēres ir salīdzinoši lielas, jo abi brāļi ir pārliecināti, ka pamatīgai ēkai ir vajadzīgas pamatīgas šķēres.

Atklāšanas lenti šodien grieza akadēmiķis Jānis Stradiņš, kurš stafeti tālāk nodeva Vilim Vītolam. Pētniece Skaidrīte Lasmane savas šķēres sūtīs pasniedzējai Mārai Rubenei. VAS "Latvijas Dzelzceļš" valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis šķēres nodos Jānim Cēsniekam. Mūziķis Jānis Šipkēvics lenti nākamajam ļaus griezt savam skolotājam Jānim Ērenštreitam. Humanitāro zinātņu doktors Deniss Hanovs šķēres nodos pasniedzējam Gunāram Bīberam. Žurnālists Toms Bricis stafeti nodos savai literatūras skolotājai Intai Janulei Siguldas Valsts ģimnāzijā. Mūziķa Jura Kaukuļa ģimene šķēres sūtīs Ivetai Mielavai.

Atklāšanas lentu griešana turpināsies līdz 25.augustam.

Jau ziņots, ka šodien LNB jaunajā ēkā atklāja pasākumu ciklu ""Gaismas pils" atklāšanas lentes griešana", lai gan cikla kulminācija notiks LNB atklāšanas svētku pasākumā jeb inaugurācijas dienā 29.augustā.

No šodienas, 17.jūnija, darbu sāks lasītavas mezonīna, 2. un 3.stāvā - Uzziņu un informācijas centrs, J.Pāvila II un Jaunākās periodikas lasītava, Nozaru literatūras centrs un Periodisko izdevumu lasītava. Lasītavu darba laiki vasarā būs otrdienās un ceturtdienās no plkst.12 līdz 20, trešdienās un piektdienās no plkst.11 līdz 19 un sestdienās no plkst.10 līdz 17, bet svētdienās un pirmdienās tās būs slēgtas.

Savukārt no 12.jūnija līdz 15.jūnijam LNB rīkoja īpašu jaunās ēkas stāvu atvēršanas pasākumu "Kaskādes", kura laikā apmeklētājiem tika dota iespēja iepazīties ar "Gaismas pili". Iespēju četru dienu laikā izmantoja 10 000 cilvēku.

Šķeru kalšana - video:


LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA