Pasākumu vadības speciālistiem darba netrūkst
Turības studenti organizē brīvā laika aktivitātes Hilton viesnīcas viesiem Tenerifē.
Tava izglītība
2014. gada 7. augusts, 12:14

Pasākumu vadības speciālistiem darba netrūkst

Jauns.lv

Pasākumu plānošana un organizēšana ir šobrīd pasaulē straujāk augošā nozare. Ik gadu darba vietu skaits šajā nozarē palielinās par 44%. Pamatojoties uz esošajām tirgus tendencēm un pieprasījumu tūrisma jomā, Biznesa augstskolā Turība piedāvā apgūt studiju programmu, kas ASV, Kanādā un Eiropas valstīs jau guvusi ļoti lielu popularitāti. Starptautiskā tūrisma fakultātes īstenotās studiju programmas Lietišķo un rekreatīvo pasākumu vadība popularitāte jauno studentu vidū ar katru gadu pieaug.

"Latvijā netiek izmantota iespēja kvalitatīvi un atbilstoši biznesa prasībām organizēt korporatīvos un atpūtas pasākumus. Sabiedrības pieprasījums šādiem pasākumiem arvien pieaug un lielie atpūtas kompleksi un viesnīcas sagaida izglītotus speciālistus šajā jomā," situāciju Latvijā skaidro Starptautiskā tūrisma fakultātes dekāne Agita Doniņa. Profesionālās izaugsmes iespējas novērtē arī jaunieši, kuri plāno turpmāko karjeru un studijas, līdz ar to likumsakarīgi, ka fakultātē jaunākās studiju programmas studentu rindas ar katru gadu lekciju auditorijās kļūst arvien kuplākas.

Studiju programmas studenti apgūst nepieciešamās zināšanas un nostiprina prasmes, lai veiksmīgi veidotu biznesu populārākajās tūrisma apakšnozarēs. "Mēs piedāvājam iegūt "trīs vienā": teorētiskas un praktiskas zināšanas interesantā jomā, sapratni, kā attīstīt biznesu tajā, un kontaktus, kas noder, veidojot karjeru šajā nozarē," komentē A. Doniņa. "Turklāt programmas studenti prakses laikā apgūs iemaņas gan Latvijas prestižākajos tūrisma jomas un pasākumu organizēšanas uzņēmumos, gan arī ārvalstu uzņēmumos, piemēram, iejūtoties animatora profesijā Hilton tīkla viesnīcās."

Studiju programmā iekļauti daudzi interesanti studiju kursi, piemēram, izdzīvošanas vadība, sociālā psiholoģija, brīvā laika organizēšana, scenārijs un režija, pasākumu vizuālais noformējums, lietišķā etiķete, kultūras pasākumu organizēšana. Tāpat notiek arī sporta (fitnesa) un aktiermeistarības nodarbības, tiek apgūts, kā notiek mediju komunikācija. Lai arī radošums ir šī darba esence, svarīga ir arī precīza plānošana, finanšu vadība un atbilstošs mārketings. Studiju laikā studenti papildina un nostiprina savas profesionālās angļu valodas zināšanas, tāpat ir iespēja apgūt arī otru svešvalodu.

Nodarbības vada pasniedzēji, kas ir savas nozares profesionāļi. Piemēram, Mg.art., koncertaģentūras FBI direktore un nodibinājuma Rīga2014 projektu vadītāja Brigita Rozenbrika, kuras pieredzē ir arī tādi pasākumi kā "Rīga-800″, "Eirovīzija" un pasaules mēroga mākslinieku koncerti. B. Rozenbrika stāsta: "Studentiem, kuriem lasu lekcijas, cenšos nodrošināt iespēju klātienē iepazīties ar visdažādāko kultūras pasākumu sagatavošanas procesu un norisi, tādēļ paralēli lekcijām viņiem ir iespēja apmeklēt koncertus, lai klātienē redzētu unikālu tehnoloģiju izmantošanu un iepazīstu gan vietējo, gan ārvalstu profesionāļu darbu. Šogad daļa topošo pasākumu vadības speciālistu izgājuši praksi nodibinājuma „Rīga 2014” un guvuši vērtīgu pieredzi kultūras pasākumu organizēšanā.”

Kā stāsta Lietišķo un rekreatīvo pasākumu vadības 3. studiju gada studente Žanete Zīlīte, Rīga2014 aktivitātēs viņa sāka iesaistīties līdz ar visas programmas un Pasaules Kora olimpiādes ieskaņu janvārī, kad visā Rīgā notika atklāšanas koncerti. „Viens no atklāšanas pasākumiem norisinājās Rīgas Starptautiskajā autoostā, kur piedalījos arī es kā organizatore. Tas bija pasākums, kurā visas dienas garumā tika atskaņoti Johana Sebastiana Baha izcilie skaņdarbi. Tos izpildīja slaveni pianisti, tostarp mūsu pašu Reinis Zariņš.

Mani pienākumi šajā pasākumā bija visu mākslinieku sagaidīšana, aizskatuves iekārtošana un novākšana. Jūlijā, kad jau norisinājās Pasaules koru olimpiāde, mani pienākumos ietilpa koru sarakstu pārbaudīšana, dāvanu sagatavošana koristiem, ID karšu rakstīšana un izsniegšana medijiem, sertifikātu rakstīšana un izdale. Dažādi sīki, bet ļoti noderīgi darbiņi.

Manuprāt, Latvijai šī koru olimpiāde ir nozīmīga, jo šādā veidā mēs ceļam savas valsts prestižu. Mūsu tautai tas viennozīmīgi ir tikai ieguvums, parādot, ka mēs savā valstī spējam organizēt šāda mēroga pasākumus, satiekot tik daudz valstu pārstāvjus un iegūstot plašāku skatījumu par kultūrām pasaulē.”

Kā atzīmē Žanete, tā bija neatsverama pieredze uzzināt, kā tiek organizēti šādi milzīgi pasākumi, turklāt šādā iespēja piedalīties liela mēroga pasākumos studijās tiek plānota arī turpmāk.

Studiju programmas studenti un absolventi ir aktīvi arī sava biznesa veidošanā - darbojas kā pašnodarbinātas personas vai dibina savus uzņēmumus, kurus veiksmīgi attīsta, pamatojoties gan uz auditorijā apgūtām teorētiskām zināšanām, gan uz to pieredzi, ar kuru labprāt ar studentiem dalās pieredzējušie nozares profesionāļi. Arī Turības Biznesa inkubatorā darbojas Lietišķo un rekreatīvo pasākumu vadības studentu reģistrēti uzņēmumi.

Pasākumu vadības studiju programmas absolvents Mārtiņš Garais: Pasākumu vadības studiju programmas absolvents Mārtiņš Garais: „Pēc augstskolas absolvēšanas guvu pieredzi, strādājot pasākumu aģentūrā. Organizējot pasākumus, pielietoju visas zināšanas, kas gūtas studiju laikā. Pēc četru gadu studijām uz pasākumiem jau varēju palūkoties ar profesionāļa acīm, vērtējot izvēlēto tēmu, vietu, vizuālo noformējumu, programmu. Sekoju līdzi pasākumu tendencēm, un arvien vairāk pārliecinos, cik ļoti cilvēkiem patīk gaumīgas, estētiskas lietas, un cik svarīgi pēc smagi padarīta darba ir laba atpūta, baudot izcili noorganizētu koncertu kādā kultūras pasākumā vai ar kolēģiem dodoties uz uzņēmuma sporta spēlēm. Šobrīd profesionālā līmenī fotografēju un filmēju, kas jau kļuvusi par manu pamatnodarbošanos, līdz ar to mana profesionālā ikdiena tiek pavadīta visdažādākajos pasākumos.

Kā stāsta A. Doniņa, karjeras iespējas šiem speciālistiem ir visplašākās. Apgūstot nepieciešamās zināšanas, jaunie speciālisti var strādāt uzņēmumā, kas nodarbojas ar lietišķo, kultūras vai rekreatīvo pasākumu organizēšanu. Var nodibināt savu uzņēmumu un plānot un vadīt sporta un aktīvā tūrisma pasākumus, kā arī organizēt lietišķus kongresus, konferences un sanāksmes. Iegūtais grāds un specializācija atbilst tam, lai studiju programmas absolvents varētu vadīt arī tūrisma un viesmīlības uzņēmumus.

Kopumā Starptautiskā tūrisma fakultātē iespējams apgūt šādas studiju programmas:

Viesmīlības serviss

- 1.līmeņa profesionālā studiju programma

Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu vadība - profesionālā bakalaura studiju programma

Lietišķo un rekreatīvo pasākumu vadība

- profesionālā bakalaura studiju programma

Tūrisma stratēģiskā vadība - profesionālā maģistra studiju programma

www.turiba.lv


Raksts tapis sadarbībā ar Biznesa augstskolu Turība/Foto autors: Mārtiņš Garais