Uz Gaismas pili pārceļojis arī Barontēva Dainu skapis. FOTO
Iepriekš Dainu skapis 51 gadu atradās Zinātņu akadēmijā. Nu tas glabāsies jaunajā mājvietā - Gaismas pils 5. stāvā.
Kultūra
2014. gada 26. augusts, 17:18

Uz Gaismas pili pārceļojis arī Barontēva Dainu skapis. FOTO

Jauns.lv

Dažāda gada gājuma cilvēkiem no rokas rokā padodot Dainu skapja atvilktnes ar tautasdziesmām, tās līdz ar pašu Dainu skapi šodien atstāja Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) telpas, lai tiktu pārvestas uz Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) - "Gaismas pili".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdz šim Dainu skapis glabājās LZA, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta (LU LFMI) Latviešu folkloras krātuvē (LFK), 3.stāvā. Skanot nelielam, bet melodiskam dzīvās mūzikas priekšnesumam, vairāk nekā 70 Dainu skapja atvilktnes ar dzīvās ķēdes palīdzību tika nogādātas Nacionālo bruņoto spēku Zemessardzes automašīnā.

Ar automobili uz "Gaismas pili" tiks nogādāts arī UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā iekļautais Dainu skapis jeb "latviešu tautas dārgākā manta", kā šodien norādīja LU LFMI fondu glabātāja Māra Vīksna. Viņa pauda, ka LZA Dainu skapis ir atradies 51 gadu.

Akadēmiķis Jānis Stradiņš, kurš ir viens no autoriem idejai par Dainu skapja pārvešanu uz "Gaismas pili", šodienas sajūtas raksturoja kā pacilājošas un skumji nostalģiskas. Norādot, ka Dainu skapis ir bijis un ir kā latviskuma bastions, viņš akcentēja, ka Dainu skapim un par to atbildīgajiem viņš nevēlas teikt "ardievu, bet uz redzēšanos".

Plkst.16 "Gaismas pilī" tika svinīgi atvērtas LNB 4., 5. un 6.stāva speciālo krājumu lasītavas, kurās ir materiāli par Latviju un Baltiju, retas grāmatas un rokraksti, kartogrāfiski materiāli, sīkiespieddarbi, grāmatas par mūziku un mākslu, notis, kā arī skaņu un video ieraksti, informēja LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts.

Pēc lasītavu svinīgās atvēršanas 5.stāvā līdzās LFK lasītavas jaunajām telpām uzstādīts Dainu skapis.

Pasākumā piedalījās LNB direktors Andris Vilks, LNB Speciālo krājumu departamenta vadītāja Ineta Kivle, komponists Pēteris Vasks, mākslas zinātniece Helēna Demakova, Rundāles pils direktors Imants Lancmanis, karšu izdevniecības "Jāņa Sēta" valdes priekšsēdētājs Jānis Turlajs, folkloras speciāliste Helmī Stalte, LU LFMI direktore Dace Bula un apdrošināšanas sabiedrības "Gjensidige Baltic" Pārdošanas daļas vadītāja Ināra Meija.

Dainu skapja atklāšana notiks LNB Inaugurācijas dienā, 29.augustā, plkst.19.30 "Gaismas pils" 5.stāvā.

LETA/ Foto: www.facebook.com/lnb.lv / Video: LTV