Brīvdienās Rīgā risināsies Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts 2014"
Sabiedrība

Brīvdienās Rīgā risināsies Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts 2014"

Jauns.lv

No 6. 7. Septembri Rīgā risināsies tradicionālais Mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts 2014” , kas šogad piedāvās 54 vietējo mākslinieku un organizāciju, kā arī starptautisko mākslinieku projektus. Foruma aktīvākie norises punkti būs Spīķeru kvartāls Maskavas forštatē, Vecrīga, Vērmanes dārza apkārtne, Vidzemes tirgus, pilsētas centrs, Daugavgrīvas cietoksnis, Imantas kultūras centrs, kā arī Āgenskalna un Torņakalna apkaimes Pārdaugavā, Teika un Sarkandaugava.

Brīvdienās Rīgā risināsies Mūsdienu kultūras forum...

Pirmie foruma pasākumi sāksies sestdien 6. septembrī pusdienas laikā, un turpināsies līdz pat agram svētdienas rītam. Foruma programma šogad ir īpaši spilgta, pateicoties starptautisko mākslinieku un projektu lielajai daudzveidībai. „Baltajā naktī” piedalīsies Briseles, Parīzes, Mecas un citu „Starptautisko Balto nakšu” dalībnieki, kā arī citi ārvalstīs atzīti mūsdienu kultūras pārstāvji.

Viens no nozīmīgākajiem starptautiskajiem pasākumiem būs Jūlijas Stošekas kolekcijas videomākslas izstāde „Lieliskā performance” Rīgas Mākslas telpā. Pati izstāde ilgs līdz 26. septembrim, bet tikai „Baltajā naktī” to papildinās divu kolekcijas dalībnieku - korejiešu mākslinieces Enhes Hongas un Itālijas mākslinieka Niko Vašelāri -  uzstāšanās.

VEF Kultūras pilī „Baltā nakts” aicina piedzīvot jaunā cirka brīnumu – franču mākslinieku Borisa Gibē un Florāna Hamona projekta „Mouvinsitu”   pasaules pirmizrādi, ko papildinās asprātīgu un poētisku videodarbu izstāde. Savukārt, biedrība „Skaņu mežs” piedāvās līdz šim plašāko mūzikas programmu – „Franču eksperimentālās mūzikas koncertnakti”, kas notiks Vāgnera zālē.

Rīgā viesosies Parīzes un „Briseles Baltās nakts” (Nuit Blanche) programmu projekti - pasaulslavenā itāļu režisora Juri Ankarāni triloģijas īsfilmas „Il Capo”, „Piattaforma Luna” un „Da Vinci”, kā arī franču mākslinieka Nela Belufas audiovizuāla instalācija „Pasaules kundzība”. Tāpat starptautisko „Baltās nakts” programmu pārstāvēs franču mākslinieka Antonīna Fornē darbs „Water Light Graffiti”, beļģu mākslinieka Metjū Bogarta multimediju instalācija „Who Are You”.

Latvijas aktīvākās kultūras organizācijas piedāvās daudzveidīgu izstāžu, performanču, mūzikas un citu kultūras pasākumu programmu, tostarp jaunās, līdz šim neatklātās kultūras vietās. Laikmetīgās mākslas festivāls „Survival Kit 6” risināsies Vāgnera zālē un bijušajā tekstila fabrikā „Boļševička”, Sinfonietta Rīga un Latvijas jaunie zinātnieki publikai pirmo reizi atklās jauno koncertzāli „Rīga” Zinātņu akadēmijas ēkā, bet Radio NABA projekts „Videogrāfija IX: Space Textures VIII” darbosies jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā.

Visi „Baltās nakts” pasākumi apmeklētājiem ir pieejami bez maksas. Informācija par „Baltās nakts” norisi ir pieejama interneta vietnē www.baltanakts.lv un sociālajā tīklā „Facebook”- www.facebook.lv/Baltanakts. Rīgas centrā pie Laimas pulksteņa darbosies „Baltā nakts” informatīvais centrs sadarbībā ar uzziņu dienestu 1188. Rīgā uz īpaši izceltiem SIXT Velo nomas velosipēdiem pārvietosies „Baltās nakts” informatori, kuri nodrošinās apmeklētājiem informāciju, bukletus un pasākuma norises kartes.

„Baltā nakts” Rīgā notiks devīto gadu pēc kārtas un tā ir daļa no starptautiska projekta „Eiropas Baltās naktis”, ko aizsākušas piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma. “Balto nakšu” stafeti Eiropā pārņēmušas arī Amsterdama, Bukareste, Portu un Valeta, bet citviet pasaulē tām pievienojušās Toronto, Tokija, Monreāla un citas pilsētas.

Forumu „Baltā nakts” organizē Rīgas dome sadarbībā ar aktīvākajām Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot daudzus Latvijas un ārvalstu māksliniekus. Forumā aktīvi līdzdarbojas arī pilsētas kafejnīcas, galerijas, grāmatnīcas, klubi un citi uzņēmumi.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto