1dienas
19stundas
36minūtes
44sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Izlaiduma gadu" uzskata par spēcīgāko pretendentu uz 2014.gada skatītāko Latvijas filmu
Filmu kopumā Latvijā plānots izrādīt aptuveni 110 vietās - gandrīz visās pilsētās, kā arī mazākos novadu centros.
Kultūra

"Izlaiduma gadu" uzskata par spēcīgāko pretendentu uz 2014.gada skatītāko Latvijas filmu

Jauns.lv

Filma "Izlaiduma gads" ir spēcīgākā pretendente uz 2014.gada skatītāko Latvijas filmu un iekļūšanu 2014.gada visu filmu "Top 20", par filmu "Izlaiduma gads" izteikusies SIA "Forum Cinemas" Filmu izplatīšanas nodaļas vadītāja Ilze Roķe.

"Izlaiduma gadu" uzskata par spēcīgāko pretendentu...

Kā informēja filmas "Izlaiduma gads" veidotāju pārstāve Maija Anna Ludbārža, pēc SIA "Forum Cinemas" datiem, jau pirmajās divarpus nedēļās filmu noskatījušies ap 21 000 skatītāju.

Ludbārža piemetināja, ka "Izlaiduma gads" izsaucis arī plašu rezonansi medijos un sociālajos tīklos, un auditorija ir sadalījusies krasi atšķirīgās nometnēs - vieni filmu slavē, citi kritizē. Latvijā filmu pārsvarā skatoties jauna gadagājuma cilvēki, kas pārsvarā filmu vērtējot pozitīvi. Tikmēr vairāki vietējie kinokritiķi to paguvuši asi kritizēt par neatbilstību klasiskiem kritērijiem.

Pasaulē filma sākusi veiksmīgu ceļu kinofestivālos. Pēc pasaules pirmizrādes Monreālas kinofestivālā tā startēja Bergenas starptautiskajā kinofestivālā, paralēli tam - Krievijas festivālā "Kinošok". Jau pēc nedēļas filma dosies uz prestižo Čikāgas Starptautisko kinofestivālu.

Jau ziņots, ka "Izlaiduma gads", kas uz Latvijas kinoteātru ekrāniem nonāca 10.oktobrī, pirmajās trīs dienās pulcēja ap 4500 skatītāju un pirmajā demonstrācijas nedēļā kļuva par skatītāko filmu Latvijā. Nedēļas laikā kopš tās pirmizrādes Latvijā filmu bija noskatījušies 9300 cilvēki.

Kadri no Andra Gaujas jaunās filmas "Izlaiduma gads"

Kadri no Andra Gaujas jaunās filmas "Izlaiduma gads"

"Izlaiduma gads" ir spēlfilma, kas ir veidota dokumentālā stilistikā, "imitējot realitāti". Tā stāsta par jaunu skolotāju Zani, kas aiziet par tālu savos centienos nodibināt draudzību ar audzināmo klasi, nokļūstot sarežģītā personisko attiecību mezglā. Pirmizrādi Latvijā tā piedzīvoja 9.oktobrī kinoteātrī "Kino Citadele".

Kopējās filmas izmaksas ir 350 000 eiro, no tām tikai 35 000 eiro ir valsts ieguldījums. Filmu kopumā Latvijā plānots izrādīt aptuveni 110 vietās - gandrīz visās pilsētās, kā arī mazākos novadu centros.

Filmas režisors ir Andris Gauja, operators - Aleksandrs Grebņevs, scenāristi - Lauris Gundars un Gauja, producenti - Guna Stahovska un Gauja. Galvenajā lomā filmā ir Inga Alsiņa-Lasmane, savukārt skolēnu lomās ir iejutušies dažādu Latvijas skolu jaunieši bez iepriekšējas pieredzes aktiera darbā. Filma producēta Latvijas studijā "Riverbed" sadarbībā ar "Mojo Raiser Production" no Latvijas un "Horosho Production" no Krievijas. 

LETA / Publicitātes foto