Izsolē par 151 miljonu ASV dolāru pārdotas divas Vorhola gleznas. VIDEO
Endija Vorhola gleznas "Triple Elvis" ("Trīskāršais Elviss") un "Four Marlons" ("Četri Marloni").
Kultūra
2014. gada 13. novembris, 19:25

Izsolē par 151 miljonu ASV dolāru pārdotas divas Vorhola gleznas. VIDEO

Jauns.lv

Ņujorkā trešdien par 151 miljonu ASV dolāru (123 miljoniem eiro) izsolītas divas retas amerikāņu popārta mākslinieka Endija Vorhola gleznas, kurās redzams kinoaktieris Marlons Brando un rokenrola leģenda Elviss Preslijs, ziņo izsoļu nams "Christie's".

Leģendārā popārta mākslinieka Vorhola 1963.gadā zīdspiedes tehnikā veidotā glezna "Triple Elvis" ("Trīskāršais Elviss"), kurā Preslijs attēlots kā kovbojs, turot rokā ieroci, izsolīta par 81,9 miljoniem ASV dolāru (66,7 miljoniem eiro). Šī glezna tika novērtēta par 60 miljoniem ASV dolāru (49 miljoniem eiro), taču pēc saspringtas sešu minūšu ilgas solīšanas uzkrītošais divus metrus augstais mākslas darbs tika pārdots par 20 miljoniem ASV dolāru vairāk.

Otrs Vorhola darbs - "Four Marlons" ("Četri Marloni") -, kurā attēloti četri milzīgi Brando attēli, kas ņemti no 1953.gada filmas "The Wild One", kurā aktieris redzams ādas jakā sēžam uz motocikla, pārdots par 69,6 miljoniem ASV dolāru (56,7 miljoniem eiro).

Šīs gleznas tomēr nepārspēja novembrī izsolītā Vorhola darba "Silver Car Crash (Double Disaster)" ("Sudraba auto avārija") uzstādīto pārdošanas rekordu - 105,4 miljoni ASV dolāru (85,9 miljoni eiro).

Pirmo reizi izsolīta viena no amerikāņu mākslinieka Saja Tvomblija tā saucamajām tāfeles gleznām. Glezna - neskaitāmas spirāļu cilpas, kas atgādina kricelējumus uz skolas tāfeles, - pārdota par 69,6 miljoniem ASV dolāru (56,7 miljoniem eiro). Tā ir lielākā summa, kas samaksāta par kādu no Tvomblija darbiem.

Trešdien tika uzstādīti vairāki mākslas darbu rekordi, piemēram, amerikāņu popārta mākslinieka Eda Rušeja glezna "Smash" izsolīta par 30,4 miljoniem ASV dolāru (24,7 miljoniem eiro). Savukārt amerikāņu fotogrāfe Sindija Šērmane par fotogrāfiju sēriju "Untitled Film Stills" saņēma rekordlielu summu - 6,8 miljonus ASV dolāru (5,5 miljonus eiro), bet japāņu māksliniece Jajoi Kusama par gleznu "White No. 28" nopelnījusi 7,1 miljonu ASV dolāru (5,7 miljonus eiro).

Tikmēr cienījamā britu mākslinieka Frensisa Bēkona glezna "Seated Figure" izsolīta par 44,96 miljoniem ASV dolāru (36,6 miljoniem eiro). Bēkona radītais triptihs - "Three Studies of Lucian Freud" - pagājušajā gadā tika pārdots par 142,4 miljoniem ASV dolāru (116 miljoniem eiro), kas ir vislielākā summa, kāda solīta par mākslas darbu. Iepriekš šis tituls piederēja Edvarda Munka gleznai "The Scream" ("Kliedziens"), kas 2012.gada maijā izsolē tika pārdota par 119,9 miljoniem ASV dolāru (97,7 miljoniem eiro).

LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video