Par "Gada rīdzinieku 2014" atzīts diriģents Vanags
Apbalvojumus 18.novembrī, Latvijas proklamēšanas gadadienā, pasniegs Rīgas domes svinīgajā sēdē.
Runā Rīga
2014. gada 14. novembris, 14:00

Par "Gada rīdzinieku 2014" atzīts diriģents Vanags

Jauns.lv

Par "Gada rīdzinieku 2014" atzīts Rīgā šovasar aizvadītās Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags, informēja Rīgas domē.

Kopumā Rīgas pašvaldības apbalvojumam "Gada rīdzinieks" šogad tika pieteiktas 22 kandidatūras vairākos desmitos pieteikumu, informēja domes pārstāve Laila Ivāna.

Iesūtītos pieteikumus izvērtēja žūrija Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) un viņa vietnieka Andra Amerika (GKR) vadībā. Žūrijā iekļauti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, Latvijas Nacionālās operas direktors Zigmars Liepiņš, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, Rīgas Tehniskās universitātes rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis, sociologs Arnis Kaktiņš u.c. sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Apbalvojumus 18.novembrī, Latvijas proklamēšanas gadadienā, pasniegs Rīgas domes svinīgajā sēdē.

Līdz šim apbalvojumu "Gada rīdzinieks" saņēmuši diriģents Māris Sirmais, režisors Alvis Hermanis, hokeja treneris Jūliuss Šuplers, Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars, mecenāti Ināra un Boriss Teterevi, kā arī Zaiga un Māris Gaiļi.

Pretendents pašvaldības apbalvojumam var būt jebkuras valsts piederības un tautības persona, kas sasniegusi 18 gadu vecumu un ar savu talantu un darbu ir veicinājusi Rīgas atpazīstamību, pievērsusi sabiedrības uzmanību Latvijas galvaspilsētai, tā veicinot tās attīstību un radot interesi par to.

Pasaules koru olimpiāde ir lielākais pasaules koru mūzikas festivāls, kas no 9.jūlija līdz 19.jūlijam Rīgā pulcēja piecu kontinentu 73 valstu 460 koru 27 000 dalībnieku. Tās mērķis ir apvienot korus draudzīgā sacensībā un apliecināt kopā dziedāšanas nozīmīgumu.

Desmit dienu garumā Rīgas koncertzālēs un parkos šovasar norisinājās konkursi 29 kategorijās, meistarklases un semināri, īpašie koncerti un koru draudzības koncerti, dalībnieku gājiens un citi pasākumi.

Pasaules koru olimpiādes tiek rīkotas kopš 2000.gada un notiek reizi divos gados. Pasaules koru olimpiādi Rīgā rīkoja nodibinājums "Rīga 2014" sadarbībā ar Vācijas kultūras organizāciju "Interkultur". 

LETA / Foto:  Ieva Čīka, LETA