Kultūra
2014. gada 27. novembris, 18:30

Latvijā izveidots kultūrai veltīts televīzijas kanāls

Jauns.lv

Pirmo reizi Latvijas vēsturē ir izveidots īpaši kultūrai veltīts televīzijas kanāls, informēja nodibinājuma "Rīga 2014" sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris.

''Pop-up'' kanāls "Kultūra 360TV" piedāvās atskatu uz spilgtākajiem "Rīga 2014" mirkļiem, kā arī Eiropas un Latvijas filmas, lekcijas un video tiešraides ar kinoprofesionāļu piedalīšanos. No 2.decembra tas būs skatāms "Lattelecom" televīzijas platformās visā valstī.

Kanāla ētera personības Marta Selecka un Pauls Ķesteris piedāvās ieskatīties Eiropas kinomēneša notikumu tapšanas aizkulisēs, kā arī būs intervijas ar kinoveidotājiem. Īpaša uzmanība būs veltīta nozīmīgākajiem kino dzīves sasniegumiem - Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijai ar ārvalstu spilgtāko kino personību dalību, kā arī pašmāju filmām "Klucis - nepareizais latvietis", "Pelikāns tuksnesī", "Sēņotāji" un citas.

"Kultūra ir Latvijas nācijas identitāte, spēks, kas palīdz un iepriecina mūsu cilvēkus, un nozīmīgs atbalsts izglītotas jaunās paaudzes audzināšanā. Tāpēc tai nevajadzētu būt ierobežotai laikā vai vietā. Latvijas pirmā kultūras kanāla izveidošana ir vēl viens solis, kas apliecina mūsdienu tehnoloģiju nozīmi svarīgu vērtību nodošanā un izplatīšanā pēc iespējas plašākam cilvēku lokam," lēmumu par kultūras kanāla veidošanu skaidro "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) norāda, ka iniciatīvai izveidot pirmo kultūras televīzijas kanālu Latvijā ir nepārvērtējama nozīme, domājot par kultūras pieejamību un tās ietekmes palielināšanu sabiedrībā. "Beidzot arī Latvijā būs kanāls, kurā kultūrai nav jākonkurē ar citām jomām. Īpaši svarīgi tas ir, domājot par kultūras ceļu pie jaunās paaudzes, kas informācijas pieejamībā orientējas uz jaunajiem medijiem," viņa uzsver. Ministre vēlēja "Kultūrai 360TV" kļūt par Latvijas "ARTE" un piesaistīt plašu auditoriju.

Nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle ir pārliecināta, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas gads ir vairojis un stiprinājis pārliecību par Rīgu, kas visos laikos ir bijusi un būs kultūras pilsēta. "Mēs esam bagātāki, nekā mums dažkārt šķiet. Tam par apliecinājumu ir arī daudzie "Rīga 2014" programmā notiekošie koncerti, festivāli un izstādes, ko ikviens interesents varēs skatīties jaunajā, īpaši kultūrai veltītā televīzijas kanālā. Ļoti būtiski, ka tehnoloģiju līderis "Lattelecom" to aizsāk un veido ar augstvērtīgu kultūras notikumu saturu, kas tādējādi apliecina uzņēmuma izpratni par kultūras būtisko lomu un ietekmi uz Latvijas attīstību ilgtermiņā," saka Čivle.

"Latvija līdz šim sevi ir veiksmīgi pieteikusi Eiropas līmeņa kino notikumos, tāpēc tikai loģisks ir nākamais solis ar pašmāju un Eiropas labākajām filmām iepazīstināt visus Latvijas iedzīvotājus. Īpaši vēlos uzsvērt Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremoniju, kas pirmo reizi notiks Latvijā, un, pateicoties tehnoloģijām, to ikviens varēs vērot neatkarīgi no savas atrašanās vietas," piebilst Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

"Kultūra 360TV" tapusi, sadarbojoties "Lattelecom", nodibinājumam "Rīga 2014", Latvijas Nacionālajam kino centram un producentu kompānijai "ON AIR Studios". Kanāls ir pieejams bez papildu maksas visās "Lattelecom" televīzijas platformās - interaktīvajā, virszemes un interneta televīzijās. Trešdaļu kanāla satura veidos producentu kompānija "ON AIR Studios", piedāvājot kino ziņas, tiešraides, lekcijas un skatītāju viedokļus par filmām un citiem kultūras notikumiem. 30% raidlaika tiks veltīti Latvijas un Eiropas kino ar pēdējās desmitgades labākajām latviešu filmām, savukārt pārējais kultūras kanāla saturs veltīts "Rīga 2014" kultūras dzīves notikumiem, kas papildināti ar pasākumu dalībnieku, kritiķu un kuratoru pārdomām, tostarp "Pasaules koru olimpiāde", atskats uz akciju "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde" un citām.

LETA