Ēriks Niedra mācījās nāvi gaidīt ar prieku
Ērika Niedras aiziešana šokējusi daudzus, arī tuvus kolēģus, kas sakās, ka nav manījuši viņu sūdzamies par veselības problēmām.
Sabiedrība
2014. gada 23. decembris, 05:40

Ēriks Niedra mācījās nāvi gaidīt ar prieku

Jauns.lv

Sestdien, 20. decembrī, sabiedrību šokēja vēsts, ka 53 gadu vecumā pēkšņi mūžībā aizgājis TV personība Ēriks Niedra.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izlasot šo vēsti, interneta vietnēs tūkstošiem komentētāju pauda pateicību Ērikam Niedram par viņa darbu – gan par reti patīkamo balss tembru, valodu un korekto tēlu, savulaik vadot TV3 ziņas, gan par intelektuālo ieguldījumu sabiedrības labā, dokumentējot mūsu laikmetu projektos XX gadsimts. Post scriptum un Ulmaņlaiki. Traģiskā vēsts ar jautājumu „kāpēc?” izvērtās par apspriestāko nedēļas izskaņas tematu, taču pats Niedra jau pirms diviem mēnešiem neslēpa, ka bieži domā par nāvi un jūtas tai... gatavs.

Sāka kā dīdžejs

Pazīstams radošajās aprindās Niedra kļuva 80. gados kā dīdžejs, vadīdams diskotēkas Rīgā. Likumsakarīgi viņa karjera 90. gados turpinājās radio stacijās – Easy FM, vēlāk – Radio Rīgai. 1998. gadā Niedra sāka darbu Latvijas Televīzijā, veidojot prognožu spēli Mēbiusa ceļš, drīz pēc tam – Eirovīziju, mūzikas balvu pasniegšanu, Rīgai 800 lielās svinības, vadot raidījumu ciklu XX gadsimts. Post scriptum, bet 2002. gadā – Ulmaņlaiki. Tā paša gada beigās viņš sāka strādāt TV3: sākotnēji kā producentu kompānijas Beta fakts līdzīpašnieks veidojot un vadot raidījumu Bez tabu, vēlāk – TV3 ziņas.

2009. gadā daudzu skatītāju atzinību par iespēju ielūkoties nesenā, bet sabiedrībai jaunu dzīvi nesošā pagātnē saņēma Niedras veidotais projekts Atgriešanās Eiropā, par ko viņš ieguva Cicerona Goda nosaukumu. Neraugoties uz projekta veiksmīgajiem panākumiem, Niedra par pārsteigumu daudziem 2010. gada nogalē darbu TV3 atstāja, bet producentu grupas Beta fakts akcijas pārdeva. Zinātāji teica, ka viņš televīzijā vairs nespēj rast gandarījumu un radošuma piepildījumu.

Bulšits līdz kaklam

TV ekrānos pazīstamais un skatītāju cienītais žurnālists atgriezās pagājušā gada nogalē, veidojot LTV gadumijas koncertu. Pavasarī – lai vadītu klasiskās mūzikas projektu jauniešiem Radīti mūzikai. Niedra neslēpa prieku par iespēju pievienoties sabiedriskās televīzijas komandai un to, ka var savu darbu veltīt projektam, kas garīgi bagātina sabiedrību. Lai arī aiziešanas iemeslus no TV3 ziņām Niedra nekomentēja, tos viņš atklāja vēlāk intervijās, televīzijai pārmetot komercializāciju, produktu kvalitātes zaudēšanu reitingu vārdā un bulšitu, kas bijis līdz kaklam.

Lāčplēša dienā Niedra vadīja tiešraidi no Brāļu kapiem, un kopš šīs sezonas bija kļuvis par LTV satura redaktoru.

Atrod sevi pasaulē

Sākdams jaunus LTV projektus, Niedra piekrita arī vairākām intervijām, kurās beidzot atklāja, ko četru gadu prombūtnē bija sadarījis. Izrādās, sevis un jaunas dzīves kvalitātes meklējumu vārdā viņš ar mugursomu, kurā iekšā bijusi tikai filmēšanas kamera un dažas dzīvei nepieciešamākās lietas, askētiski apceļojis visu pasauli – Indiju, Kambodžu, Vjetnamu un Ganu Āfrikā, apmeklējis vietas, kur mazāk civilizācijas un vairāk patiesu cilvēku, atradis garīgos skolotājus.

Runājot par meditāciju, Niedra atklājis, ka viņa domās klātesošs ir nāves process. „Patiesībā nāve jāsagaida ar prieku. Apzināti. Tas nebūt nav nekas slikts. Lielākā daļa cilvēku ļoti pieķeras dzīvei un negrib aiziet, tāpēc tik reti ir cilvēki, kas piedzīvo apzinātu nāvi. Negribētos, lai tā pārsteigtu nesagatavotu,” pirms diviem mēnešiem sarunā ar žurnālu „Annas Psiholoģija” aizdomājies Niedra.

Atklātības mirkļi

Niedra atzinis, ka, pateicoties meditācijām, iemācījies redzēt sevi no malas, cik kādreiz bijis paštaisns vai egoistisks. Intervijās, kas sniegtas šogad, viņš atklājis arī vairākas epizodes, par kurām iepriekš runāt izvairījies. Piemēram, to, ka viņam ir meita un jūtas slikti, ka savulaik veltījis viņai tik maz laika, vairāk domājot par karjeru. Nu Niedram ir arī divi mazbērni, kuriem bija apņēmies veltīt vairāk laika un uzmanības. Daudzus gadus ģimenes dzīvē viņš bija kopā ar bijušo TV3 ziņu kolēģi Kristīni Anži.

Ceļa gals...

Četrus gadus Niedra bija atsacījies no gaļas ēšanas, pēdējā laikā centās atradināties no zivju produktiem. Dzīvojis maksimāli veselīgi. Jau apmēram 20 gadus nelietojis alkoholu. Tāpēc Ērika aiziešana šokējusi daudzus, arī tuvus kolēģus, kas sakās, ka nav manījuši Ēriku sūdzamies par veselības problēmām. „Pirms trim dienām viņš runāja par jauniem projektiem, izklausījās možs un radošu plānu pilns,” atklāj kāda producente. Tomēr paši tuvākie draugi zina, ka pietiekami skaļi par sevi pēdējos gados Ērikam atgādinājusi viņa sirds. Iespējams, tā dzīves ritmu noteikusi arī brīdī, kad Ēriks noparkojis savu automašīnu, lai dotos mājās. Žurnālista dzīvība izdzisusi, veicot uz šīs pasaules atvēlētā ceļa pēdējo braucienu. Pieturvietā...

Pēdējā gaitā uz Raiņa kapiem Ēriku Niedru izvadīs no Krematorijas lielās zāles 27.decembrī plkst.11:00

Kasjauns.lv izsaka visdziļāko līdzjūtību Ērika Niedras tuviniekiem.

Vairāk par Ērika Niedras dzīvi, kā arī viņa draugu atmiņas lasiet šodienas žurnālā „Kas Jauns”!

Ieva Valtere / Foto: no Izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva