1dienas
21stundas
41minūtes
45sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sabiedrība

Žurnālistu asociācija aicina izvērtēt Latvijas radio valdes konkursu

Jauns.lv

Latvijas Radio darbinieku izteiktās bažas par radio valdes jaunā valdes priekšsēdētāja ievēlēšanas necaurredzamību ir iemesls, lai diskutētu par ievēlēšanas procesu un lēmuma pārskatīšanu, uzskata Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valde.

Žurnālistu asociācija aicina izvērtēt Latvijas rad...

Kā aģentūrai LETA sacīja LŽA valdes priekšsēdētāja Anda Rožukalne, pirmkārt, ir jābūt pārliecībai, ka radio valdes priekšsēdētāja amatam tiešām ir apstiprināts labākais kandidāts, par ko radio darbiniekiem šajā gadījumā ir radušās šaubas.

Tāpat esot nepieciešams diskutēt par paša ievēlēšanas procesa caurredzamību. Konkursam ir jābūt daudz skaidrākam, norāda Rožukalne.

Viņa uzsver - ja, izvērtējot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) balsojumu par radio valdes locekļiem un kandidātu atbilstību amatam, atklājas nepilnības, ir jāapsver iespēja rīkot jaunu konkursu.

Vakarpusē izplatītajā Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes paziņojumā kritika jau kļuvusi asāka un valde norāda, ka uzskata par pamatotiem Latvijas Radio (LR) darbinieku atklātajā vēstulē minētos argumentus un faktus, kuri liecina, ka NEPLP rīkotajā konkursā uz Latvijas Radio valdes locekļu vietām par LR valdes priekšsēdētāju varētu nebūt izraudzīts iespējami labākais kandidāts.

Paziņojumā LŽA valde uzsver, ka konkursu kopumā raksturoja atklātības trūkums, iespējams, tieši tas arī novedis pie apšaubāma un nepārliecinoša rezultāta. Apzinoties, cik svarīga ir šāda amata kandidātu caurskatāma izvērtēšana, LŽA valde aicina NEPLP nodot atklātībai konkursa dalībnieku LR tālākās darbības redzējumu, kā arī publiskot detalizētus NEPLP locekļu argumentus, kas noteica LR valdes priekšsēdētāja izvēli.

Ja LR valdes priekšsēdētāja ievēlēšanas process izrādīsies neatbilstošs konkursa nolikumam un NEPLP nevarēs pamatot, ka konkursā pēc būtības uzvarējis iespējami labākais kandidāts, LŽA uzskata, ka LR darbinieku prasība rīkot jaunu konkursu uz valdes priekšsēdētāja vietu ir pamatota.

Ar mērķi saglabāt sabiedrības uzticēšanos NEPLP kā neatkarīgai un kompetentai iestādei, kuras darbība ietekmē Latvijas mediju vides kvalitāti, LŽA aicina NEPLP atbildīgi reaģēt uz radio darbinieku vēstulē minētajiem faktiem, teikts paziņojumā.

Kā vēstīts, Latvijas Radio darbinieki atklātā vēstulē NEPLP, Valsts prezidentam, Latvijas Žurnālistu asociācijai (LŽA) un citiem plāno aicināt rīkot jaunu, atklātu konkursu uz radio valdes priekšsēdētāja amatu.

Vēstulē skaidrots, ka, iegūstot papildu informāciju par NEPLP rīkotā konkursa norisi, kā arī uzzinot jaunās Latvijas Radio valdes turpmākās "darbības redzējumu, pareizāk, tā trūkumu", jo stiprākas kļūstot aizdomas, ka NEPLP deklarētais mērķis - atrast spēcīgāko Latvijas Radio vadību - nav sasniegts.

Latvijas Radio darbinieki aicina rīkot atkārtotu konkursu uz valdes priekšsēdētāja amatu, šoreiz nodrošinot tā norises caurskatāmību un atklātumu, piemēram, rīkojot pēdējās kārtas kandidātu publisku diskusiju un laikus iepazīstinot sabiedrību ar viņu vīziju par Latvijas Radio nākotni.

Tikmēr NEPLP norāda - ņemot vērā, ka Latvijas Radio jaunās valdes locekļi amatos stāsies 16.janvārī un viņi vēl nav sevi pierādījuši darbībā, nav nedz tiesiska, nedz racionāla pamata atcelt konkursa rezultātus.

Padome šodien arī nolēmusi 15.janvārī izbeigt darba līgumu ar līdzšinējo Latvijas Radio valdes locekli Jāni Siksni.

LETA