Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 10. un 11. janvārī. FOTO. VIDEO
Sestdien leģendāro Ziemassvētku kauju norises vietās notiks to 98. gadadienas atceres pasākumi. To laikā arī tiks rekonstruētas 1917. gada janvāra sākuma kauju gaisotne.
Kultūra
2015. gada 9. janvāris, 09:12

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 10. un 11. janvārī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šī nedēļas nogale klasiskās mūzikas cienītājiem sagādās neaizmirstamus mirkļus. Arī tiem, kuri klasisko mūziku ne visai mīl klausīties konservatīvā izpildījumā. „Arēnā Rīga” sestdien koncertu sniegs slavenais itāļu tenors Andrea Bočelli, bet Valmierā notiek Ziemas mūzikas festivāls, kurā uzstāsies arī Intars Busulis.

Savukārt klasiskā izpildījuma cienītājiem jādodas uz Daugavpili, kur notiek garīgās mūzikas festivāls „Sudraba zvani”, vai Rīgas domu, kur koncertu „Ave Maria” sniegs soprāns Olga Pjatigorska un ērģelniece Jevgēnija Ļisicina. Teātra komēdijas cienītājiem varētu patikt Dailes teātra jauniestudējums „Pusslepkava”, jo tajā uz skatuves kāps lādzīgais lohs Andrejs. Tāpat arī vairāki jaunumi Rīgas izstāžu zālēs – buduāru lelles Jūgendstila muzejā, melnie suņi Mākslinieku savienībā un Ludolfs Liberts Mūkusalā.

1. Ziemassvētku kauju atcere Ložmetējkalnā, Manguļu mājās un Kalnciemā

Sestdien, 10. janvārī, Jelgavas novada Valgundes pagastā, pieminot Pirmā pasaules kara Ziemassvētku kauju 98. gadadienu un kaujās kritušos latviešu strēlniekus, notiks ikgadējie Ziemassvētku kauju atceres pasākumi.

Atceres pasākumi sāksies 10. janvārī pulksten 12.00 Valgundes pagastā esošajā Kalnciema vidusskolā ar Jura Kulakova koncertprogrammu „Veltījums latviešu strēlniekiem. „Cafe Spleen” viesizrādes”, kurā piedalīsies Ieva Akuratere, Miervaldis Jenčs, Juris Kulakovs un Viktors Jansons.

Pulksten 14.00 Antiņu kapos notiks jaunsargu svinīgā solījuma ceremonija, kam sekos piemiņas brīdis, kurā uzstāsies Zemessardzes 52. kājnieku bataljona vokālais ansamblis „Junda”.

Savukārt pulksten 15.30 Ziemassvētku kauju muzejā „Mangaļu mājas” notiks latviešu strēlnieku un vācu armijas formu, ekipējumu un ieroču paraugdemonstrējumi un citas aktivitātes, kuras rīkos biedrība „Latviešu karavīrs”.

No pulksten 17.30 Ložmetējkalnā notiks zemessargu zvēresta ceremonija, pēc kuras būs svinīgais atceres pasākums ar tradicionālajiem atmiņu ugunskuriem. Pasākumā uzstāsies vīru kopa „Vilki”.

Kā katru gadu, arī šogad tiks organizēts bezmaksas transports uz pasākumiem no un uz Jelgavu. Pulksten 11.00 bezmaksas autobuss uz pasākuma vietu kursēs no Jelgavas pilsētas kultūras nama. Savukārt atgriešanās no Ložmetējkalna uz Jelgavu paredzēta pulksten 20.30. Sīkāk internetā: www.karamuzejs.lv.

2. Pasaulslavenais itāļu tenors Andrea Bočelli koncertēs „Arēnā Rīga”

Sestdien, 10. janvārī, pulksten 19.00 „Arēnā Rīgā” simfoniskā orķestra pavadījumā koncertu sniegs pasaulslavenais unikālais balss tembrs, kas vienlaikus ir maigi melanholisks un spēcīgs, nav salīdzināms ne ar vienu citu – Itālijas tenors Andrea Bočelli. Andrea Bočelli savas 20 gadus ilgās muzikālās karjeras laikā pārdevis vairāk kā 80 miljonus albumu kopiju un kļuvis par dzīvu leģendu.

Slavenais Itālijas tenors panākumu ziņā pārspēj jebkuru klasiskās mūzikas solistu. Viņš ir sasniedzis galvu reibinošu slavu divos krasi atšķirīgos žanros – krosoverā un klasiskajā mūzikā. Viņa daiļradei ir milzīga ietekme mūzikas tirgū, veiksmīgi ienesot klasikas izsmalcinātību un eleganci daudzveidīgajā popmūzikas pasaulē.

Andrea Bočelli saņēmis daudz prestižu balvu, dziedātāja vārds ierakstīts arī Ginesa Rekordu grāmatā. Tenors dziedājis pasaules slavenākajiem cilvēkiem - pāvestiem, karaļiem, princesēm, prezidentiem, un tikai visspožākajām mūzikas zvaigznēm bijis ļauts dziedāt duetā ar izcilo tenoru. Andrea Bočelli uzstājas tikai dažas reizes gadā, tādēļ katrs viņa koncerts mūzikas mīļotājiem ir nozīmīgs notikums.

„Arēna Rīga” tenors Latvijas skatītājiem sniegs iespēju novērtēt visslavenāko Itālijas un pasaules operu ārijas, kā arī vairākas kompozīcijas no sava jaunākā albuma „Love in Portofino”. Publiku gaida arī vairāki jauki muzikāli pārsteigumi.

Biļešu cenas: 20 – 150 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.com.

Andrea Bočelli: „Love in Portofino”

3. Pusslepkava - lohs Dailes teātrī

Dailes teātra Kamerzāle pirmizrādi piedzīvojis krievu autora Aleksandra Molčanova lugas „Pusslepkava” iestudējums, izrāde ar laimīgām beigām vienā daļā - mūsdienīgs stāsts par mūsdienu jauniešiem, jauno cilvēku piedzīvojumiem. Šo lugu varēsiet redzēt sestdien, 10. janvārī, pulksten 19.00.

Lugas saturs: Lādzīgais lohs Andrejs kāršu spēlē ir zaudējis pamatīgu naudas summu tēviņam Pokeram. Vispār šim Pokeram zaudē visi, ne jau tikai Andrejs. Neko darīt, parāds kaut kā būs jānolīdzina. Nokļūstot ekstremālos apstākļos, nākas tikt skaidrībā par daudzām morālām dilemmām.

Galvenās lomas tēlotājs – jaunais aktieris Kaspars Zāle teicis: „No draudīgā nosaukuma („Pusslepkava”) nevajadzētu nobīties. Andrejs ir jaunietis, kurš iebraucis pilsētā no laukiem. Šis ir stāsts par viņa sapņiem, par to, kā ko viņš domā, tur, „kojās” dzīvojot – par dzīvi, par Dievu. Ir viņš, vai nav. Par to, kas mūs šeit regulē. Protams, šis ir arī stāsts par uzdrīkstēšanos un to, kā pārkāpt baiļu slieksnim. Protams, arī par mīlestību.(..) Izrādē runājam par vecāku lomu, par ģimeni, vidi, kas veido cilvēku. Domāju, interesanti paskatīties uz to tāpēc būs ne tikai jauniešiem, kuri varbūt atpazīs sevi, bet dažādu vecumu skatītājiem. Ikvienam taču ir bijušas jaunības dienas, ikviens ir vairāk vai mazāk cīnījies par saviem sapņiem. Laiki, vieta var mainīties, taču problēmas ikvienam no mums paliek tās pašas”.

Izrādes režisors - Regnārs Vaivars; lomās: Kaspars Zāle (Andrejs), Artūrs Dīcis (Pokers), Inita Dzelme (Oksana) un Indra Briķe (Mamma).

Nākamās „Pusslepkavas” izrādes – 20. janvārī, 4. un 12. februārī. Biļešu cenas: 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv.

4. „Ave Maria” un Olga Pjatigorska Rīgas domā

Rīgas domā svētdien, 11. janvārī, pulksten 19.00 koncertu „Ave Maria” sniegs talantīgais soprāns Olga Pjatigorska un ērģelniece Jevgēnija Ļisicina. Programmā:Johans Sebastians Bahs, Georgs Frīdrihs Hendelis, Volfgangs Amadejs Mocarts, Johans Francis Vade, Sezārs Franks un Francis Šūberts.

Koncerta soliste Olga Pjatigorska ir dzimusi Rīgā un pabeigusi Jāzepa Mediņa Mūzikās koledžu. Jau mācību gados viņa veiksmīgi sniegusi ērģeļmūzikas koncertus. Pēc Mūzikās koledžas absolvēšanas viņa iestājās uzreiz divās augstskolās – Latvijas Mūzikas akadēmijā un Romas Mūzikas konservatorijā „Santa  Cecilia”, kuru teicami absolvējusi.

Olga Pjatigorska dziedājusi arī Vatikānā iesvētīšanas ceremonijā kardinālu un Romas  pāvesta  Jāņa  Pāvila II  klātbūtnē, uzstājusies Romas operā, Romas auditoriumā, Neapoles veclaiku baznīcā „Santa  Kjara” un citās prestižās koncertzālēs. Viņa ir Latvijas orķestra „Slavjane” soliste.

Savukārt ērģelniece Olga Ļisicina ir mācījusies Sanktpēterburgas konservatorijas klavierklasē un Latvijas Mūzikas akadēmijā. Māksliniece sniegusi neskaitāmus koncertus Rīgas domā, visdažādākajās kādreizējās Padomju Savienības pilsētās, uzstājusies Itālijā, Francijā, Vācijā, Čehijā, Ungārijā, Somijā - būtībā visās Viduseiropas zemēs.

Šis koncerts solās sagādāt patiesu prieku klasiskās mūzikas cienītājiem. Biļešu cena: 7 – 35 eiro („Biļešu servisa” kasē). Sīkāk internetā: www.doms.lv .

Olgas Pjatigorskas koncerts Lielajā ģildē

5. Ziemas mūzikas festivāls Valmierā

Šonedēļ Valmierā norisinās jau 24. starptautiskais Ziemas mūzikas festivāls, kurā ik gadu piedalās profesionāli mūziķi, mūzikas skolu audzēkņi, absolventi un citi mākslinieki no Latvijas un kaimiņvalstīm. Šogad festivālā piedalīs solisti Intars Busulis, Kristīne Prauliņa un Latvijas Radio bigbends, „Kremerata Baltica” sīgu kvartets, mūziķi no Valmieras un citām Latvijas pilsētām, kā arī Tartu bigbends (Igaunija). Šosestdien, 10. janvārī ar vairākiem koncertiem festivāls noslēdzas.

* Dienu pirms festivāla noslēguma - piektdien, 9. janvārī, pulksten.19.00 Valmieras Kultūras centrā uz koncertu aicina Latvijas Radio bigbends un solisti Intars Busulis un Kristīne Prauliņa. Koncertprogrammā iekļauti gan džeza klasikas skaņdarbi, gan Latvijas Radio bigbenda oriģinālkompozīcijas, kā arī pavisam jauni aranžējumi mūzikai no latviešu kinofilmām (biļešu cenas: 6 – 10 eiro, „Biļešu paradīzes” tīklā).

* Piektdien, 9. janvārī pulksten 16.00 un sestdien, 10. janvārī, pulksten 16.00 Valmieras 5. vidusskolā festivāla ietvaros notiks koncerti, kuros uzstāsies Valmieras Mūzikas skolas audzēkņi un mākslinieki no citām Latvijas mūzikas skolām (ieeja bez maksas).

* Sestdien, 10. janvārī, pulksten 19.00 ikviens aicināts uz „Kremerata Baltica” stīgu kvarteta koncertu Valmieras Kultūras centrā (biļešu cena: 3 eiro).

* Festivāla noslēgumā sestdien, 10. janvārī, pulksten 22.00 jau tradicionāli Valmieras Kultūras centrā notiks nakts koncerts, kurā piedalīsies Valmieras Kultūras centra bigbends „Valmieras puikas” un Tartu bigbends (ieeja bez maksas).

Sīkāk internetā: www.valmiera.lv.

6. Garīgās mūzikas festivāls „Sudraba zvani” Daugavpilī

Toties Daugavpilī no 8. līdz 11. janvārim notiek tradicionālais, pēc skaita jau vienpadsmitais, starptautiskais garīgās mūzikas festivāls „Sudraba zvani”, kas norisinās reizi divos gados. Šogad festivāla koncerti, mēģinājumi, tikšanās, ekskursijas pa pilsētu un citi pasākumi pulcē pāri par 2000 festivāla dalībnieku no deviņām valstīm: Baltkrievijas, Dānijas, Igaunijas, Krievijas, Lietuvas, Polijas, Somijas, Ungārijas un Latvijas. Atšķirībā no citiem gadiem šoreiz festivālā pirmo reizi līdztekus koru un solistu konkursam tiek rīkots arī jauno dziedātāju konkurss.

Festivāla programma:

Piektdien, 9. janvārī: * pulksten 11.00 – Festivāla dalībnieku koncerts Daugavpils 13. vidusskolā (Valkas ielā 4a); * pulksten 13.00 - Festivāla dalībnieku koncerts Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas koncertzālē (Kandavas 2A) un Sociālās aprūpes un rehabilitācijas dienas centrā (Liepājas ielā 4); * pulksten 18.00 - Svētā Pētera ķēdēs Romas katoļu baznīcā (Rīgas ielā 39) dievkalpojums ar festivāla dalībnieku līdzdalību; pulksten 19.00 – Festivāla atklāšanas koncerts Vienības nama koncertzālē.

Sestdien, 10. janvārī: 8 no pulksten 10.00 līdz 20.00 - Vienības nama koncertzālē Koru konkurss; * no pulksten 14.30 līdz 19.00 – Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas kamerzālē Vokālo ansambļu koncerts; pulksten 17.00 – Festivāla dalībnieku koncerts Mārtiņa Lutera katedrālē (18. Novembra ielā 66).

Svētdien, 11. janvārī: * pulksten 12.00 - Vienības nama koncertzālē Koru un vokālo ansambļu konkurss; * pulksten 15.00 – Konkursa fināls un Festivāla noslēgums; * pulksten 18.00 - Svētā Pētera ķēdēs Romas katoļu baznīcā notiks Latvijas Republikas Zemessardzes kora „Stars” koncerts.

Festivāls arī pārkāps Daugavpils robežas. Sestdien, 10. janvārī, pulksten 16.00 Preiļu Kultūras centrā uzstāsies festivāla dalībnieki no Dānijas – „Reinet big Band”.

Ieeja uz visiem festivāla pasākumiem par brīvu. Sīkāk internetā: www.kultura.daugavpils.lv.

7. Izstāžu ceļvedis:

* Izstāžu zāles „Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā) Radošajā darbnīcā līdz 8. februārim skatāma mākslinieces Ilzes Strekavinas personālizstāde „Aprite”. Vārds „aprite" Ilzes Strekavinas daiļradē ir vairākkārt izmantota metafora, kas apzīmē ideju, norišu maiņu.

Tā labi raksturo arī pašas gleznotājas radošo ceļu. Lai gan spoži ienākusi Latvijas mākslā 20. gadsimta 80. gadu sākumā kā daudzsološa savas paaudzes autore, šobrīd Strekavinas vārdu un darbus gan profesionāļu, gan plašākā interesentu lokā zina vien retais. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

* Mūkusalas Mākslas salonā (Mūkusalas ielā 42, Pārdaugavā) vēl nedēļu – līdz 17. janvārim skatāma ievērojamā latviešu gleznotāja, scenogrāfa, dekoratora, kādreizējā Valsts papīru spiestuves un naudas kaltuves direktora Ludolfa Liberta (1895. – 1959.) 120. dzimšanas dienai veltīta izstāde. Vislielāko popularitāti sabiedrībā Liberts iemantoja ar saviem krāšņajiem Eiropas lielpilsētu – Parīzes un Venēcijas - gleznojumiem un izteiksmīgajiem populāru kultūras un sabiedrības darbinieku portretiem. Taču viņš kā skatuves ietērpa un kostīmu mākslinieks, režisors arī ir inscenējis ap 70 operu, baleta un operešu izrāžu Latvijas Nacionālajā operā, Liepājas operā, Nacionālajā teātrī, kā arī vairākos operas namos Dānijā, Zviedrijā, Lietuvā un Somijā. Izstādē Mūkusalas salonā apskatāmas Ludolfa Liberta gleznas, kā arī skices operas un baleta uzvedumiem. Sīkāk internetā: www.mmsalons.lv.

Izstādes „Ludolfam Libertam – 120” atklāšana

* Latvijas Mākslinieku savienībā (LMS), 11. Novembra krastmalā , Rīgā līdz 6. februārim kā jau katru gadu LMS savā namā izstādījusi vairāk kā simts vizuālās mākslas darbus, kurus atlasījusi īpaša žūrija. Tā ir izstāde – rezumējums, kas iezīmē šī brīža vizuālās mākslas tendences Latvijā. Arī darbu tematika ir raiba - no ainavām līdz galda hokejam, kur hokejistu vietā ripu dzenā Vecrīgas baznīcas. Sīkāk internetā: www.lms.lv .

„Melnie suņi” Mākslinieku savienībā (LTV Kultūras ziņas)

* Rīgas Jūgendstila muzejā (Alberta ielā 12, klusajā centrā) aplūkojamas divas jaunas izstādes - līdz 18. janvārim apskatāma Vācijas iedvesmota Ziemassvētku interjera dekoru izstāde „Ziemassvētki jūgendstilā”, bet līdz pat 1. martam iespējams ielūkoties Tamāras Čudnovskas jūgendstila un „Art Deco” leļļu kolekcijas izstādē „Ziemas rozes”, kurā skatāmas mākslinieciskas buduāra vai dīvāna lelles, kuras bija paredzētas interjera rotāšanai 20. gadsimta pirmās puses dāmu buduāros.. Sīkāk internetā: www.jugendstils.riga.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, All Over Press, Ieva Lūka/LETA