Raiņa un Aspazijas mīlestības vēstules būs skatāmas laikmetīgās dejas izrādē
Izrādē "Viens un Divi" tiek uzjundīti jautājumi par mīlestības eksplozīvo dabu, spēju vienlaikus satuvināt cilvēkus un radīt dziļu vientulību.
Kultūra
2015. gada 14. janvāris, 08:08

Raiņa un Aspazijas mīlestības vēstules būs skatāmas laikmetīgās dejas izrādē

Jauns.lv

Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 23. un 24.janvārī būs skatāmas Raiņa un Aspazijas mīlestības vēstules laikmetīgās dejas izrādē - horeogrāfes Olgas Žitluhinas poētiskajā dejas traģēdijā "Viens un Divi", pavēstīja projekta pārstāve Maija Uzula-Petrovska.

Laikmetīgās dejas izrāde ar apakšvirsrakstu "Aspazijas un Raiņa mīlestības vēstules – profesors Gunārs Bībers – horeogrāfi" tapusi, izmantojot daudzveidīgu kultūrvēsturisko materiālu bāzi.

Iedvesma smelta Raiņa un Aspazijas sarakstē. Latvijas literatūras dižgaru sarakste ilgst 35 gadus (1894–1929), to veido 2499 vēstules latviešu, krievu un vācu valodā. Saraksti par unikālu atzinusi UNESCO programma "Pasaules atmiņa", iekļaujot to Latvijas nacionālajā reģistrā.

Izrādes iedvesmas avots ir arī Gunārs Bībers – Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, goda doktors un izcila personība, kas jau ilgus gadus studentus un kolēģus pārsteidz ar savu erudīciju un stāstītāja talantu, tādēļ vairāku paaudžu literatūras, teātra un kultūras cilvēki viņu sauc par Skolotāju. Bībera padziļinātas intereses lokā ir drāmas teorija, literatūras vēsture, skatuves mākslas attīstība, arī deja. Profesora sabiedrotie ir izcilas tagadnes un pagātnes Latvijas personības, arī Aspazija un Rainis – viņu dzeja, dramaturģija un abu personību dziļums.

Iestudējumā citēta Žitluhinas Dejas kompānijas izrāde "Velosipēds" (2007), kur izmantota Raiņa pirmā lugā "Pusideālists" un pētīta ideālisma tēma. Izrādē "Viens un Divi" tiek uzjundīti jautājumi par mīlestības eksplozīvo dabu, spēju vienlaikus satuvināt cilvēkus un radīt dziļu vientulību.

Izrādes mūzikas autori ir Juris Kaukulis un Kaspars Tobis ("Dzelzs vilks"), gaismu mākslinieks - Oskars Pauliņš, dramaturgs - Jānis Siliņš. Iestudejumā piedalās apvienības "Ārā" dejotāji - Anna Novikova, Agate Bankava, Eva Kronberga, Jānis Putniņš, Ivars Broničs, Rūdolfs Gediņš.

BNS / Publicitātes foto