Restorānu ceļveža "Michelin" pārstāvji Melngalvju namā paziņoja Latvijas restorānus, kuri ir iekļauti 2025. gada "Michelin" ceļvedī.

Nosauc "Michelin" 2025. gada Latvijas labākos restorānus

Restorānu ceļveža "Michelin" pārstāvji Melngalvju namā paziņoja Latvijas restorānus, kuri ir iekļauti 2025. gada "Michelin" ceļvedī.

Sabiedrība

FOTO: prieks un līksmība Melngalvju namā! "Michelin" nosauc labākos restorānus Latvijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas restorāni turpināja gūt starptautisku atzinību, iekļūstot prestižajā "Michelin" ceļvedī, un Melngalvju namā tika paziņoti jaunie restorāni, kas iekļauti 2025. gada izdevumā, kā arī tie, kuri ieguva kāroto "Michelin" zvaigzni. Pērn ceļvedī tika iekļauti 26 restorāni no visas Latvijas, tostarp "Max Cekot Kitchen", kas kļuva par pirmo Latvijas restorānu, kuram piešķīra "Michelin" zvaigzni. Šis sasniegums būtiski veicināja gan restorāna atpazīstamību, gan ārvalstu tūristu pieplūdumu, ko apliecināja arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) dati.

FOTO: prieks un līksmība Melngalvju namā! "Micheli...

Latvijas dalība "Michelin" ceļvedī izrādījās vērtīgs mārketinga instruments valsts tēla uzturēšanai, un tādēļ Ekonomikas ministrija uzsvēra nepieciešamību turpināt sadarbību ar "Michelin Guide". 

"Būtu muļķīgi neturpināt sadarbību ar "Michelin" un neredzu pamatu to pārtraukt," norādīja Valainis, piebilstot, ka, skatoties arī no budžeta aspekta, tas būtu ieguvums. Viņš norādīja, ka Latvijas iekļaušana "Michelin" ceļvedī ir pasaules mēroga mārketinga iespēja, un 300 000 eiro gadā ir vērtīgs ieguldījums valsts tēla uzturēšanai.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Raivis Bremšmits norāda, ka 91% no ceļvedī iekļautajiem restorāniem atzīst būtisku ārvalstu tūristu intereses un apmeklējumu skaita pieaugumu. Līdztekus 87% sarakstā iekļauto restorānu apgrozījums aizvadītā gada laikā ir pieaudzis. Atsevišķiem restorāniem pat līdz 30%.

Valainis atzīmēja, ka patlaban jau notiek darbs ar "Michelin" pārstāvjiem par potenciālu līguma pagarināšanu.

LIAA ir noslēgusi 1,27 miljonu eiro vērtu līgumu ar Francijā reģistrēto "Manufacture Francaise des Pneumatiques Michelin" par dalību starptautiskajā gastronomijas ceļvedī "Michelin Guide". Iepirkums veikts sarunu procedūrā, jo līguma izpildi var nodrošināt tikai konkrēts piegādātājs, nepastāvot konkurences apstākļiem tehnisku iemeslu dēļ. Līgums izpildāms līdz 2025. gada 31. oktobrim.

Restorānu ceļvedī "Michelin Guide" 2025. gada ceļvedī iekļauts 31 Latvijas restorāns, tostarp "Michelin" kvalitātes zvaigzne piešķirta restorānam "John Chef's Hall", kā arī zvaigzni saglabājis restorāns "Max Cekot Kitchen", informēja "Michelin Guide" pārstāvji.

"Michelin" zaļo zvaigzni jeb ilgtspējas apbalvojumu saglabājis restorāns "Pavāru māja". "Michelin Selected Restaurants" jaunākajā ceļvedī iekļauti pieci jauni restorāni - "B7", "Babo", "Lowine", "Seasons" un "Stage 22". Savukārt arī turpmāk "Michelin Selected Restaurants" ceļvedī iekļauta "Tauro", "Zoltners", "Mo", "3 pavāri", "Whitehouse", "36.līnija", "John", "COD", "Le Dome", "Chef's Corner", "Barents Coctails & Seafood", "Barents", "Aqua Luna", "Entresol", "Ferma", "Neiburgs", "Tails", "H.E.Vanadziņš", "Akustika", "KEST" un "Riviera".

Apbalvojumus "Bib Gourmand", kurus piešķir restorāniem, kas piedāvā lielisku ēdienu par pieejamu cenu, saglabā pērn ieguvušie restorāni - "Snatch", "Shōyu" un "Milda".

Pērn ceļvedī tika iekļauti 26 restorāni - 19 restorāni Rīgā un septiņi ārpus galvaspilsētas. To starpā ir "Max Cekot Kitchen", kas saņēma vienu "Michelin" zvaigzni, trīs "Bib Gourmand" restorāni un 22 citi ieteiktie restorāni, no kuriem viens tika atzīmēts ar Zaļo zvaigzni.

"Michelin" 2024.gada ceļvedī tika iekļauti arī "36.Line", "3 Chefs", "Akustika", "Aqua Luna", "Barents", "Barents Cocktail & Seafood Bar", "Chef's Corner", "COD", "Entresol", "Ferma", "H.E. Vanadziņš", "John", "Kest", "Le Dome", "MO", "Neiburgs", "Riviera", "Tails", "Tauro", "Whitehouse" un "Zoltners".

"Michelin" zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilus ēdienus, ievērojot piecus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan arī laika ritējumā.

Zvaigznes tiek piešķirtas uz vienu gadu - pēc tam žūrija atkārtoti apmeklē restorānu. Viena "Michelin" zvaigzne tiek piešķirta restorāniem par "augstas kvalitātes pavārmākslu, kur ir vērts piestāt", divas - par "izcilu pavārmākslu, kuras dēļ var novirzīties no plānotā maršruta" un trīs - par "izcilu virtuvi, kas pelnījusi īpašu braucienu".

Jau tolaik notika darbs ar "Michelin" pārstāvjiem, lai turpinātu līguma pagarināšanu arī pēc 2025. gada. Latvijas iesaiste "Michelin Guide" kļuva par globālu mārketinga platformu, kas palīdzēja popularizēt Latvijas gastronomiju un piesaistīt tūristus no visas pasaules. LIAA direktors Raivis Bremšmits uzsvēra, ka šī sadarbība bija būtisks instruments Latvijas tēla kā augstas kvalitātes gastronomijas galamērķa veidošanā, īpaši konkurētspējīgā starptautiskajā tūrisma tirgū.

Papildus gastronomijas prestižam "Michelin" ceļvedis veicināja arī ilgtspējīgas prakses popularizēšanu restorānu industrijā. Piemēram, restorāns "Pavāru māja" saglabāja prestižo "Michelin" Zaļo zvaigzni, kas tika piešķirta par ilgtspējīgas gastronomijas prakses ieviešanu. Šāda veida atzinība ne tikai paaugstināja konkrētā restorāna reputāciju, bet arī veicināja ilgtspējīgu un videi draudzīgu pieeju plašākā industrijā.