2dienas
0stundas
07minūtes
29sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Valainis: Latvijas pozīcijai attiecībā uz datu izmantošanu ir jābūt maksimāli atvērtai
foto: LETA
Ekonomikas ministrs Viktors Valainis.
Politika

Valainis: Latvijas pozīcijai attiecībā uz datu izmantošanu ir jābūt maksimāli atvērtai

Jauns.lv

"Ja gribam cīnīties par progresu, nevis par to, kurš ir lielāks stagnāts, Latvijai ir ātrāk un aktīvāk jāformulē sava valsts pozīcija jautājumā par datu apstrādi mākslīgā intelekta modeļu apmācībai Eiropā. Mēs nevaram gaidīt uz citām valstīm. Turklāt, Latvijas pozīcijai attiecībā uz datu izmantošanu ir jābūt maksimāli atvērtai. Tad mūs sadzirdēs arī citas valstis," otrdien pēc tikšanās ar Datu valsts inspekciju un mākslīgā intelekta nozares uzņēmējiem teica ekonomikas ministrs Viktors Valainis.

Valainis: Latvijas pozīcijai attiecībā uz datu izm...

Lai pārrunātu jautājumu par Eiropas datu aizsardzības kolēģijas (EDPB) šobrīd gatavoto pozīciju par datu apstrādi Mākslīgā intelekta (MI) modeļu apmācībai Eiropā, ievērojot Vispārīgās datu aizsardzības regulas (GDPR) prasības, kā arī uzsāktu aktīvāku dialogu starp nozari un valsts institūcijām, ekonomikas ministrs š.g. 23.oktobrī uz tikšanos aicināja Datu valsts inspekcijas (DVI) un uzņēmumu pārstāvjus. Latvijā ir virkne uzņēmumu, kas jau šobrīd ir izstrādājuši augsti attīstītus mākslīgā intelekta produktus un nākotnē redz potenciālu to tālākai attīstībai gan Latvijā un Eiropā, gan pasaules tirgū. Tikšanās piedalījās pārstāvji no TET, LMT, DataMed, Tilde, Apply, IQVIA, Meta u.c.

Gaidāmajam EDPB atzinumam par datu apstrādi MI modeļu apmācībai Eiropā būs visaptverošas sekas attiecībā uz to, kā uzņēmumi varēs izmantot MI tehnoloģijas Eiropā, ievērojot GDPR. EDPB lēmums attieksies ne tikai uz lielajām tehnoloģijām un tā mērķis ir izmantot vispārēju pieeju, ieviešot pamatnostādnes, kas jāievēro ikvienam Eiropas uzņēmumam, kurš vēlas ieviest mākslīgo intelektu.

Uzņēmumu pārstāvji augstu novērtēja šādas tikšanās iniciēšanu un pauda gatavību iesaistīties Latvijas pozīcijas sagatavošanā, kas sekmētu MI risinājumu izstrādi un daudz plašāku to pielietošanu nākotnē. MI ir potenciāls būtiski izmainīt mūsu ikdienu nākotnē un kāpināt ekonomikas attīstību, piemēram, būtiski uzlabot veselības aprūpes un izglītības pakalpojumu kvalitāti un pieejamību. Tāpat uzņēmumu pārstāvji aicināja aktivizēt darbu pie Latvijas normatīvajiem aktiem - personu datu otrreizējās izmantošanas regulējuma, Biobanku likumprojekta, kā arī Inovatīvas uzņēmējdarbības un prioritāro projektu atbalsta likumprojekta, kas sekmētu MI risinājumu straujāku attīstību. Vienlaikus komersanti uzsvēra, ka nozares regulējumā būtiski mazināt administratīvo slogu datu izmantošanā.

DVI direktores vietniece Lāsmas Dilba sanāksmes laikā informēja par Eiropas Datu aizsardzības kolēģijas darbu un Latvijas iesaisti tajā, uzsverot, ka diskusijās par datu anonimizāciju iestājas par saprātīgu pieeju vadlīniju izstrādē, lai sekmētu nozares tālāku attīstību. Tāpat L.Dilba aicināja nozares komersantus uz aktīvāku dialogu, lai kopā risinātu nozarei aktuālos problēmjautājumus.

Sanāksmes noslēgumā ministrs pauda pārliecību: "Mākslīgā intelekta ekselences centra izveidošana Latvijā dos iespēju vienkopus koncentrēt dažādu pušu kompetences straujākai MI risinājumu attīstībai un izmantošanai. Tikmēr EM gatava koordinēt dialogu starp valsti un nozares uzņēmējiem, lai palīdzētu DVI sagatavot uz attīstību vērstu Latvijas pozīciju datu izmantošanai MI risinājumu izstrādē, kā arī aktivizētu darbu pie Latvijas normatīvā regulējuma izstrādes".