VID vadītāja brīdina: tie, kuri neatbildēs uz nodokļu dienesta vēstulēm - var zaudēt naudu
foto: Edijs Pālens/LETA
Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.
Sabiedrība

VID vadītāja brīdina: tie, kuri neatbildēs uz nodokļu dienesta vēstulēm - var zaudēt naudu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Septembrī aptuveni pieci tūkstoši Latvijas valstspiederīgo saņēma vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), ka apgrozījums banku kontos ievērojami pārsniedz deklarētos ienākumus.

VID vadītāja brīdina: tie, kuri neatbildēs uz nodo...

Šīs vēstules nevajadzētu ignorēt, pretējā gadījumā VID ir tiesības piedzīt 20% ienākuma nodokļa no apgrozījuma un oficiālā ienākuma starpības, raidījuma "Atklāta saruna" ēterā brīdināja dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Baiba Šmite-Roķe atgādināja, ka atbilstoši likumam jau vairākus gadus bankas sniedz informāciju VID par apgrozījumu klientu kontos, ja tas pārsniedz 15 000 eiro gadā. Šie dati tiek salīdzināti ar cilvēka oficiālajiem ienākumiem, un, ja apgrozījums bankas kontā vairāk nekā par 20 000 eiro pārsniedz legālos ienākumus, VID interesējas par šīs "papildu naudas" izcelsmi, sacīja dienesta ģenerāldirektore.

"Tie varētu būt pārskaitījumi starp ģimenes locekļiem, varētu būt nedeklarētā nekustamā īpašuma pārdošana... Gadījumi ir ļoti dažādi," sacīja Šmite-Roķe. Pēc viņas teiktā, VID vēstulēs atkarībā no situācijas lūdz cilvēku sniegt papildu informāciju vai sniegt skaidrojumu, no kurienes nākuši papildu līdzekļi, informē LSM+.

VID vadītāja skaidroja, ka dienestam pieejama tikai informācija par apgrozījumu: "Mēs neredzam, no kā, kam tiek veikti maksājumi, tieši tāpēc mēs uzdodam jautājumus. Valsts ieņēmumu dienesta mērķis ir neielīst cilvēkam makā, mēs to nedarām un nedarīsim. Mēs tikai jautājam tiem, kuriem ir ievērojama neatbilstība ar oficiālajiem ienākumiem," sacīja Baiba Šmite-Roķe.

"Attiecībā uz šādiem cilvēkiem Valsts ieņēmumu dienestam būs tiesības aprēķināt iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tāpēc visus, kas saņēmuši šādu vēstuli, es aicinu to neignorēt, atbildēt, paskatīties, varbūt kaut kas nav deklarēts," sacīja Šmite-Roķe. Viņa piebilda, ka pretējā gadījumā VID būs tiesības piedzīt ienākuma nodokli 20% apmērā no summas, par kādu apgrozījums banku kontos pārsniedz deklarētos ienākumus.