Palestīnas civiliedzīvotāju piemiņas pasākumu aizliedz rīkot pie Brīvības pieminekļa
foto: Evija Trifanova/LETA
Latvijā netrūkst palestīniešu atbalstītāju. Vai šie ļaudis 7. oktobrī pieminēs arī palestīniešu teroristu upurus?
Sabiedrība

Palestīnas civiliedzīvotāju piemiņas pasākumu aizliedz rīkot pie Brīvības pieminekļa

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Rīgas pašvaldība ir aizliegusi Palestīnas civiliedzīvotāju piemiņas pasākumu rīkot pie Brīvības pieminekļa. Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange ar pasākuma organizatoriem panācis vienošanos par saieta rīkošanu citā vietā - Esplanādes laukumā.

Palestīnas civiliedzīvotāju piemiņas pasākumu aizl...

Pret šāda pasākuma rīkošanu pie Brīvības pieminekļa kategoriski iebildusi Rīgas pieminekļa aģentūra.

Šodien Lange sasauca sapulci, kurā piedalījās Valsts policijas, Valsts drošības dienesta, Rīgas pašvaldības policijas un pasākuma organizatoru pārstāvis.

Pasākuma organizatoram vēlreiz tika norādīts uz likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" normu obligātu ievērošanu. Organizators apsolījis, ka netiks izmantoti provokatīvi saukļi un sapulces dalībnieki tiks atkārtoti brīdināti par provokatīvas rīcības nepieļaujamību. 

Puses vienojušās arī par pasākuma sākuma laika maiņu uz plkst.17.

Rīgā atkal norit gājiens palestīniešu atbalstam

27. aprīlī Rīgā noritēja kustības "Par brīvu Palestīnu" organizēts gājiens palestīniešu atbalstam.

Policijas uzraudzībā 17.02.2024. Rīgā notika gājiens "Palestīnas atbalstam", kurā bija pulcējušies vairāk nekā 150 cilvēki. Policija veikusi pārrunas ar gājiena dalībnieci, kurai līdzi bija antisemītisks sauklis.

Rīgā notiek gājiens Palestīnas atbalstam. 17.02.2024.

"Pilnībā izprotu šāda pasākuma sensitīvo aspektu, it sevišķi, ja tas tiek rīkots dažas dienas pirms gadskārtas, kad "Hamas" teroristi veica iebrukumu Izraēlas teritorijā un sarīkoja prātam neaptveramus noziegumus pret ebreju civiliedzīvotājiem," teica Lange.

"Šodien tiesībsargājošās iestādes apliecināja, ka nav likumīga pamata aizliegt šo pasākumu. Ticu, ka pieteiktā sapulce aizritēs mierīgi," uzsvēra izpilddirektors, solot, ka sekos notikumiem līdzi ar īpašu vērību.

Pieteikumus sapulču, gājienu un piketu rīkošanai Rīgā izskata pilsētas izpilddirektors kā pašvaldības izpildvaras augstākā amatpersona. Atbilstoši likumam "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" rīkotājiem nav jāsaņem pašvaldības atļauja. Pašvaldība var lemt par pasākuma ierobežošanu vai aizliegšanu, ja tiek konstatētas konkrētas neatbilstības minētajam likumam. Katrs pašvaldībai pieteiktais gājiens, pikets un sapulce tiek izskatīts individuāli un lēmums ierobežot vai aizliegt šādu pasākumu norisi tiek pieņemts, izvērtējot tiesībsargājošo iestāžu rekomendācijas.

Sākotnēji Palestīnas civiliedzīvotāju piemiņas pasākums bija plānots plkst.18 pie Brīvības pieminekļa, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāji, kas sevi dēvē par kustību "Par brīvu Palestīnu".

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem, biedrību un nodibinājumu reģistrā šāda organizācija nav reģistrēta. Pasākumu palestīniešu piemiņai pieteikusi kāda privātpersona. Plānots, ka pasākumā piedalīšoties 150 cilvēku.

Kā ziņots, "Hamas" 2023.gada 7.oktobrī sarīkoja slaktiņu Izraēlā, kur teroristi noslepkavoja gandrīz 1200 cilvēkus, pamatā civilpersonas, un sagrāba apmēram 250 ķīlniekus. Reaģējot uz 7.oktobra slaktiņu, Izraēla paudusi apņēmību iznīcināt "Hamas" un uzsākusi plašu militāro operāciju teroristu kontrolētajā Gazas joslā.

Atbalstot "Hamas", Libānas šiītu bruņotais grupējums "Hizbollah" jau gadu Izraēlu apšauda ar raķetēm.

Izraēlas armija šonedēļ paziņoja arī par ierobežotām sauszemes operācijām pret "Hizbollah" mērķiem Libānā.

Irāna otrdien izšāvusi aptuveni 180 raķetes uz Izraēlu. Irānas Revolucionārā gvarde paziņojusi, ka raķešu trieciens esot atbilde uz "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas, "Hamas" vadoņa Ismaila Hanijes un Irānas Revolucionārās gvardes ģenerāļa Abasa Nilforušana iznīcināšanu.