Izmaiņas Gaujas Nacionālā parka normatīvajā regulējumā īpašumu apsaimniekošanai
foto: Siguldas novada pašvaldības arhīvs
Gaujas Nacionālais parks ir Latvijas pirmais un vecākais nacionālais parks, kas dibināts 1973. gada 14. septembrī ar mērķi aizsargāt Gaujas senlejas un tās apkārtnes unikālās dabas vērtības.
Novadu ziņas

Izmaiņas Gaujas Nacionālā parka normatīvajā regulējumā īpašumu apsaimniekošanai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lai nodrošinātu dabas, ainavisko, ģeoloģisko un citu vērtību aizsardzību, ir sagatavotas izmaiņas Gaujas Nacionālā parka (GNP) regulējošajos normatīvajos aktos – likumā un noteikumos, kas galvenokārt pārskata funkcionālo zonējumu Latvijas lielākajā un vecākajā nacionālajā parkā, vienkāršojot tajā esošo īpašumu apsaimniekošanu.

Izmaiņas Gaujas Nacionālā parka normatīvajā regulē...

Lai informētu iedzīvotājus un zemes īpašniekus par gaidāmajām izmaiņām, skaidrotu tās un uzklausītu ierosinājumus, Dabas aizsardzības pārvalde (pārvalde) kopā ar Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) aicina uz sabiedriskās apspriešanas sanāksmēm, kas notiks Siguldas, Cēsu un Valmieras novados oktobra nogalē. 

Zemes īpašnieku ērtībai pārvalde izstrādājusi tiešsaistes karti, kurā pēc sava īpašuma kadastra apzīmējuma ir ērti aplūkojams pašreizējais un plānotais zonējums, tādējādi skaidri iezīmējot vai un kādas izmaiņas skars konkrēto īpašumu. Karte skatāma pārvaldes tīmekļvietnes iepriekšminētajā sadaļā.

Noteikumu projekts un likumprojekts nosaka GNP individuālo aizsardzības un izmantošanas kārtību, pārskatot funkcionālo zonējumu, paredzot dabas parka zonu un atvieglojot meža apsaimniekošanas plānu izstrādes nepieciešamību. Papildu tam tiek pastiprināta vecu mežu aizsardzība dabas lieguma zonā, zālāju, kā arī ainaviski augstvērtīgo teritoriju aizsardzība visā nacionālajā parkā.

Pārvaldes Dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode skaidro grozījumu nepieciešamību: "Pašlaik spēkā esošais GNP zonējums un aizsardzības prasības saglabā un aizsargā nozīmīgas ekoloģiskā tīklojuma daļas plašākā teritorijā, taču vienlaikus ievērojamās platībās netiek nodrošināta nepieciešamā aizsardzība dažādām dabas vērtībām, kā arī šī brīža meža apsaimniekošanas noteikumi dabas lieguma zonā neapmierina ne dabas aizsardzības speciālistus, ne privātos meža īpašniekus. Lai nodrošinātu dabas vērtību aizsardzību, vienlaikus neradot nepamatotus saimnieciskās darbības ierobežojumus teritorijās, kur tas nav nepieciešams, GNP funkcionālais zonējums izstrādāts iespējami detalizēti, paredzot atšķirīgus saimnieciskās darbības ierobežojumus."

Jaunais regulējums veidots skaidrāks, precizē mežu apsaimniekošanas plānu izstrādes nepieciešamību, lai tie turpmāk būtu nepieciešami tikai atsevišķos gadījumos, līdz ar to samazinātos birokrātiskais slogs. Tāpat visi valsts apsaimniekošanā esošie meži ietverti dabas rezervātu un dabas liegumu zonās. Precizēts regulējums arī attiecībā uz ainaviski vērtīgo vietu aizsardzību un tūrisma plūsmas organizēšanu.

Gaujas Nacionālais parks ir Latvijas pirmais un vecākais nacionālais parks, kas dibināts 1973. gada 14. septembrī ar mērķi aizsargāt Gaujas senlejas un tās apkārtnes unikālās dabas vērtības, vienlaikus nodrošinot teritorijā gan rekreācijas, gan dabas aizsardzības funkcijas. GNP ir izdalītas vairākas īpaši bioloģiski vērtīgas teritorijas – Nurmižu gravu, Roču meža, Inciema senkrastu un Sudas purva rezervāta zonas.