Latvijā grib reģistrēties citplanētiešu sasaldēto dvēseļu sekta. Kas ir noslēpumainā saentologu baznīca?
foto: Peter Marshall / Alamy/ Vida Press
Protesti pret „saentoloģijas kultu” Rietumos reizēm ir visnotaļ atraktīvi (grupa „Anonymous” 2008. gadā protestē pie saentologu biroja Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā).
Sabiedrība

Latvijā grib reģistrēties citplanētiešu sasaldēto dvēseļu sekta. Kas ir noslēpumainā saentologu baznīca?

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Latvijā uz oficiālas reliģiskās draudzes statusu pretendē saentologi, kuri tic, ka viņi ir pirms 75 miljoniem gadu Galaktiku konfederācijas valdnieka Ksena uz Zemi atvesto miljardiem sasaldēto citplanētiešu dvēseļu pēcteči. Vairāki desmiti šīs mācības piekritēju Uzņēmumu reģistrā iesnieguši dokumentus draudzes reģistrācijai, bet ar pirmo piegājienu tas nav izdevies un dokumenti „atsviesti” atpakaļ.

Latvijā grib reģistrēties citplanētiešu sasaldēto ...

Tieslietu ministrija pavēstījusi, ka pirms mēneša par vēlmi reģistrēties kā reliģiskas organizācija paziņoja jau vairākus gadus Latvijā darbojušamies saentoloģijas ideoloģijas, kas balstīta uz amerikāņu zinātniskas fantastikas rakstnieka Lafaieta Ronalda Habarda (1911-1986) darbiem. Pasaulē šī kustība pazīstama ar to, ka tai pieslējušās vairākas Holivudas zvaigznes, bet Latvijā tā plašāku ievērību ieguva pirms desmit gadiem, kad tā visām Latvijas skolām centās „iesmērēt” Ronalda Habarda gara sacerējumus, kuru piesūtīto eksemplārus Izglītības un zinātnes ministrija skolu direktoriem ieteica nodot makulatūrā. Šis gadījums ieguva arī starptautisku rezonansi, un tagad vairākos enciklopēdiskos izdevumos visā pasaulē tās reliģpētnieciskajos šķirkļos minēts sadaļā par to, kādas vajāšanas vai pretdarbību ir piedzīvojuši saentologi, kuri, pēc viņu pašu datiem, visā pasaulē (kopumā 150 valstīs) ir ap vairākiem miljoniem ar saviem tempļiem-baznīcām, pārsvarā Ziemeļamerikā un Rietumeiropā. Latvijā gan šī kustība, atšķirībā no Krievijas un Ķīnas, nav aizliegta un darbojas kā sabiedriska organizācija.

Ar pirmo piegājienu neizdodas

foto: Rojs Maizītis
Šajā Rīgas namā, Krišjāņa Valdemāra ielā 20, darbojas Latvijas saentoloģijas piekritēju garīgais centrs – Latvijas Dianētikas centrs.
Šajā Rīgas namā, Krišjāņa Valdemāra ielā 20, darbojas Latvijas saentoloģijas piekritēju garīgais centrs – Latvijas Dianētikas centrs.

Uzņēmumu reģistra Funkciju izpildes departamenta Organizāciju reģistrācijas nodaļas vadītāja, valsts notāre Lilita Strode „Kas Jauns Avīzei” pastāstīja: „Pieteikums par reliģiskās organizācijas draudzes „Scientology” ierakstīšanu Uzņēmumu reģistra reliģisko organizāciju reģistrā saņemts 8. septembrī. Tā kā tika konstatēti trūkumi iesniegtajos dokumentos, 12. septembrī Uzņēmumu reģistra valsts notārs atlika reliģiskās organizācijas reģistrāciju. Kad draudze novērsīs konstatētos trūkumus, Uzņēmumu reģistram būs pamats pieteikumu nosūtīt Tieslietu ministrijai atzinuma sniegšanai, lai izvērtētu reliģiskās organizācijas statūtos norādīto darbības mērķu un uzdevumu atbilstību normatīvajiem aktiem, kā arī to, vai reliģiskās organizācijas darbība (mācība) nevar apdraudēt cilvēka tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, valsts drošību, sabiedrības drošību vai kārtību, labklājību un tikumību. Tikai pēc tam, kad tiks saņemts Tieslietu ministrijas atzinums, Uzņēmumu reģistrs, atkarībā no tā kāds būs atzinums, lems par to vai reģistrēt vai nereģistrēt reliģisko organizāciju.”

Kamēr šī draudze oficiāli nav reģistrēta Uzņēmu reģistrs neatklāj informāciju par cilvēkiem, kuri nolēmuši to dibināt. Tomēr paši saentologi „Kas Jauns Avīzei” atklāja, ka viņu ir vairāki desmit. Tomēr viņu vidū nav tik ļoti pazīstamu cilvēku kā Holivudas zvaigznes Toms Krūzs, Ketija Holmsa, Džons Travolta, Lisa Mērija Preslija un citas

Latvijas saentologu pārstāve Inga Cironoka „Kas Jauns Avīzei” teica, ka viņu draudzes darbība paredzēta Rīgā: „Kopiena nav liela, bet ir augoša. Daudzi cilvēki atrod un apmeklē saentoloģijas organizācijas ārpus Latvijas (Eiropā, ASV un citur) iegādājas L. Rona Habarda materiālus, un meklē šādu organizāciju savā reģionā. Tā kā Latvijā līdz šim tā nav reģistrēta, rodas vajadzība to izdarīt.”

Jaundveidojamā draudze apņemas „stingri ievērot Latvijas Republikā spēkā esošos normatīvos aktus, draudze „Scientology” dibināšanas dokumentos kā savas darbības galvenos mērķus ir izvirzījusi centienus uz civilizāciju bez vājprāta, kara un noziedzniekiem, kur cilvēks var brīvi attīstīties, kur tiek cienītas cilvēkiem piemītošās tiesības un kur ikviens cilvēks var izzināt un attīstīt savas augstākās spējas. Tāpat draudze plāno īstenot cilvēka ticības brīvību, izzinot cilvēka patieso garīgo dabu un attiecības, sniedzot līdzcilvēkiem palīdzību zināšanu nodošanā un garīgās brīvības veicināšanā atbilstoši saentoloģijas priekšrakstiem, kā arī izplatot saentoloģijas zināšanas un idejas ievērojot spēkā esošos normatīvos aktus.”

Sabiedrība tiek turēta dziļā hipnozē

foto: Andy Soloman / Alamy/ Vida Press
Daudzās Rietumu pasaules valstīs saentologiem ir savi garīgie tempļi – baznīcas (attēlā – saentologu baznīca Itālijā, Milānā).
Daudzās Rietumu pasaules valstīs saentologiem ir savi garīgie tempļi – baznīcas (attēlā – saentologu baznīca Itālijā, Milānā).

„Oficiālu pieteikumu Tieslietu ministrijā iesniedzām, jo esam pārliecināti, ka reliģiskā brīvība iet roku rokā ar atbildību un pienākumiem. Mēs esam gatavi pildīt normatīvajos aktos ikvienai draudzei noteiktos pienākumus, lai mūsu attiecības ar valsti būtu atklātas un godīgas,” saka dibinātāju sapulces vadītāja Nelli Zemniece. Te jāpiebilst, ka Nelli Zemniece sociālajos tīklos ievērību izpelnījusies ar vairākiem aicinājumiem iepazīties ar dažādu „sazvērestības teoriju” autoru rakstiem.

Piemēram, pēc Krievijas pilna iebrukuma Ukrainā viņa aicināja lasīt rakstu, kuras autors apgalvo, ka „NATO bāzes ir spēks, ar kuru leļļu meistari aizsargā savu varu, savas raktuves, akas, rūpnīcas un plantācijas ĢMO (ģenētiski modificētu organismu) ražošanai un narkotiku plantācijas. Viņi aizsargā savas rūpnīcas, lai ražotu vakcīnas (kas tiek izmantotas, lai samazinātu neattīstīto valstu iedzīvotāju skaitu), psihotropās zāles (uz kurām jau ir uzsēdināti attīstītāko valstu bērni un pieaugušie). Viņi aizsargā savus medijus un ielikteņus, ja vien tie viņiem ir izdevīgi. Viņi aizstāv savas psihiatriskās iestādes, uz kurām ar varu un maldināšanu sūta tos, kas viņiem nepatīk (piemēram, Ernestam  Hemingvejam tika izdarīti 20 elektrošoki, pēc kuriem viņš izdarīja pašnāvību).”

Bet pirms vairāk nekā trim gadiem viņas ieteiktais raksts postulēja: „Sabiedrība neko neredz, jo tiek turēta dziļas hipnozes stāvoklī. Nekad agrāk cilvēki nav bijuši tik tumši kā tagad. Personai netiek dota iespēja apstāties un saprast, kas notiek.”

Skandāls Latvijas skolās

Pirms desmit gadiem saentoloģijas piekritēji Ronalda Habarda zinātniski reliģiskās fantastikas darbus bija pārtulkojusi latviešu valodā un šos sējumus kastēm bija piesūtījusi visām Latvijas skolām. Toreiz Izglītības kvalitātes valsts dienests paziņoja: „Ņemot vērā, ka izglītības iestāde ir vieta, kur noris mācību un audzināšanas process, kas iekļauj arī prasmju apguvi un attieksmju veidošanos, Izglītības kvalitātes dienests informē, ka Habarda grāmata „Ceļš uz Laimi” nav izmantojama mācību un audzināšanas procesā izglītības iestādēs.” Eksperti norādīja, ka grāmatā netiek sniegts metodisks skaidrojums, un tajā nav ievēroti elementāri didaktikas principi, kuri būtu pieņemami izglītojamā izziņas literatūrai. Pie tam grāmatā nebija ievērotas gramatikas normas, kā arī morāles, didaktikas un citi aspekti: „ Tās saturs ir apšaubāms arī no ētikas un sociālo zinātņu aspekta.”

Saentologu „uzbrukumi” Latvijas skolām (LTV sižets pirms astoņiem gadiem):

Izglītības iestāžu direktoriem tika norādīts, ka jāatbrīvojas no šādiem skolēniem nepiemērotās literatūras – tā nedrīkst iekļūt nedz mācību saturā, nedz arī bibliotēkās. Pretējā gadījumā Izglītības kvalitātes valsts dienests draudēja ar sankcijām. Dienesta vadītāja Inita Juhņēviča skolu direktoriem rekomendēja grāmatas nodot makulatūrā. Jāpiebilst, ka pirms vairākiem gadiem Ronalda Habarda grāmatas kā brīvi pieejamas bija izliktas arī publisko bibliotēku priekštelpās. Tagad 2007. gadā nodrukātos sacerējumus par 17 eiro sējumā var iegādāties internetveikalos.

Piedāvā izmērīt psiholoģiskās īpatnības

foto: Rojs Maizītis
Latvijā saentologi darbojas aiz Latvijas Dianētikas centra izkārtnes.
Latvijā saentologi darbojas aiz Latvijas Dianētikas centra izkārtnes.

Totalitāro sektu apkarošanas komiteja pirms astoņiem gadiem brīdināja, ka saentologi Latvijā dēvējas par „Latvijas Dianētikas centru”: „Šī struktūra jeb, precīzāk, vesels organizāciju komplekss, ir sakārtots daudzlīmeņu tīklā. Katrā līmenī tās sekotājiem, jeb adeptiem tiek atklāta jauna informācija.” Galvenais risks saistībā ar saentologiem ir personas datu iegūšana: „Vairāki cilvēki, kas ir pametuši šo kustību, vēlāk ir saskārušies ar draudiem. Organizācija ļoti agresīvi izturas pret oponentiem, dēvējot savus kritiķus par „nospiedošām personībām”, no kurām saentologiem būtu jādistancējas, pat ja tie ir viņu tuvinieki. 

Saentologi bieži manipulē ar dažādiem statusiem, pasniedzot savas prakses gan kā reliģiskas, gan reizēm arī kā zinātniskas. Vervēšanas metodes var būt dažādas – aicinājums noskatīties filmas par pasaules uzbūvi, pārbaudīties ar e-metru (galvanometra paveids), noskaidrot savas psiholoģiskas īpatnības ar „Oksfordas testu”, kā arī darba sludinājumi”. Latvijā esot vairāki simti saentoloģisku grupu biedru.

Reliģija jau pusgadsimtu

foto: ddp / Vida Press
Sprediķis saentoloģijas baznīcā Vācijas galvaspilsētā Berlīnē, virs kanceles uzraksts: „Šī ir saentoloģija”.
Sprediķis saentoloģijas baznīcā Vācijas galvaspilsētā Berlīnē, virs kanceles uzraksts: „Šī ir saentoloģija”.

Saentoloģija ir 20. gadsimta otrajā pusē eklektiska (eklektika - neprincipāla, mehāniska dažādu ideju, teoriju un uzskatu, idejisko virzienu savienošana; viengabalainības trūkums) reliģiski filozofiska mācība, kas cieši saistīta ar īpašu psihoterapijas paveidu - dianētiku. To 1954. gadā ASV izveidoja zinātniskās fantastikas rakstnieks Lafaiets Ronalds Habards, un 20 gadus vēlāk tā tika oficiāli atzīta par reliģiju. Kopš izveidošanas saentoloģija ir bijusi viena no pretrunīgāk vērtētajām reliģiskajām kustībām.

ASV šo kustību par reliģiju atzina 1974. gadā. Tāds pats statuss saentoloģijai piešķirts arī Spānijā, Zviedrijā, Austrālijā un citās Rietumu pasaules valstīs. Tomēr vairākas Eiropas valstis to atteikušās reģistrēt kā baznīcu - piemēram, Vācijā saentoloģija tiek uzskatīta par naudas pelnīšanas mehānismu, kas maskējas kā reliģija un izmanto viegli ietekmējamus cilvēkus. Francijas Nacionālā asambleja (parlamenta apakšpalāta) 1995. un 2000. gadā saentoloģiju pasludināja par sektu un rekomendēja tās darbību aizliegt. Arī Izraēlā, Meksikā un Īrijā saentoloģija oficiāli nav atzīta par reliģiju.

Cilvēki – uzspridzināto citplanētiešu dvēseļu pēcteči

foto: Paul Davey / Alamy/ Vida Press
Protesti pret „saentoloģijas kultu” Rietumos reizēm ir visnotaļ atraktīvi (grupa „Anonymous” 2014. gadā protestē pie saentologu biroja Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā).
Protesti pret „saentoloģijas kultu” Rietumos reizēm ir visnotaļ atraktīvi (grupa „Anonymous” 2014. gadā protestē pie saentologu biroja Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā).

Saentoloģijas mērķis tiek deklarēts kā cilvēka garīgās pašapzināšanās stiprināšana un cilvēka spēju uzlabošana, gara izzināšana un darbs ar cilvēka savstarpējām saiknēm/attiecībām pašam ar sevi, visumiem un citu dzīvību. Mācība ietver sevī no dažādām reliģijām un populārzinātniskiem pētījumiem aizgūtas atziņas un filosofiju un skar plašu jautājumu spektru, tai skaitā ētiku, attīrīšanos, izglītību un vadību. Saentoloģija sevi pozicionē kā filozofisku reliģiju, kas piedāvā precīzu ceļu uz pilnīgu un konkrētu patiesības sapratni par cilvēka garīgo dabu un viņa savstarpējo saikni pašam ar sevi, ģimeni, grupām, cilvēci, garīgo visumu un Augstāko Būtni jeb Bezgalību, uzskata, ka cilvēks ir kas vairāk kā savas apkārtējās vides vai gēnu produkts. Kustība pauž uzskatu, ka visu var sasniegt, ja ir stipra griba, tikai jātiek vaļā no „engrammas” - sāpīgas iepriekšējās pieredzes, kas esot visu raižu pamatā. Augstākais saentoloģijas mērķis esot patiesa garīga apgaismība un brīvība. Mācībā ir daudz pašu izgudrotu terminu.

foto: dcphoto / Alamy/ Vida Press
Latvijā sarosījušies saentologi, kuri Rīgā grib dibināt savu reliģisko draudzi (attēlā – saentoloģijas baznīca Itālijas otrajā lielākajā pilsētā – Milānā).
Latvijā sarosījušies saentologi, kuri Rīgā grib dibināt savu reliģisko draudzi (attēlā – saentoloģijas baznīca Itālijas otrajā lielākajā pilsētā – Milānā).

Saentoloģijas zināšanu sistēmu veido virkne pamatpostulātu, ka cilvēks ir nemirstīga garīga būtne. Ronalda Habarda vēstījums par ārpuszemes civilizācijām un citplanētiešu viesošanos pagājušajās dzīvēs veido vienu no centrālajiem ticības sistēmas elementiem. Viens no tādiem ir par Galaktiku konfederācijas valdnieku Ksenu, kurš pirms 75 miljoniem gadu uz Zemi atveda miljardiem sasaldētu citplanētiešu, ievietojis tos vulkānos un ar ūdeņraža bumbas palīdzību uzspridzinājis. Viņu dvēseles iemājoja cilvēku ķermeņos un dzīvo joprojām (būtnes ar citplanētiešu dvēselēm saentoloģijā tiek īpaši godātas). Visiem cilvēkiem ir bijušas vairākas pagātnes dzīves attīstītās citplanētiešu sabiedrībās un traumatiskas atmiņas no šīm pagātnes dzīvēm ir pamatā cilvēka pašreizējās dzīves fiziskajām un garīgajām slimībām - savukārt tās var dziedēt auditēšanas ceļā.

Reliģija vai finanšu piramīda?

foto: ddp / Vida Press
Saentoloģijas baznīcas Berlīnes galvenajā mītnē savas psiholoģiskās īpatnības var izmērīt ar īpašu e-metru - galvanometra paveida. Rezultāti gan var būt visnotaļ apšaubāmi.
Saentoloģijas baznīcas Berlīnes galvenajā mītnē savas psiholoģiskās īpatnības var izmērīt ar īpašu e-metru - galvanometra paveida. Rezultāti gan var būt visnotaļ apšaubāmi.

Ar auditēšanas jeb oditēšanas palīdzību dziedē traumatisko pieredzi, dzēš ētikas pārkāpumus vai sliktus lēmumus, kas citkārt neļautu cilvēkam sasniegt dvēseles skaidrību un jaunus attīstības līmeņus, kas kopumā esot astoņi, skaidro saentologi. Auditēšana ir kas līdzīgs hipnozes seansam, notiek aci pret aci ar konsultantu, un tās laikā auditējamais stāsta par traumām vai citām problēmām, un šos datus auditors pieraksta un noglabā arhīvā.

Ir uzskats, ka saentoloģija savā ziņā līdzinās finanšu piramīdai, kuras dalībnieki tiek aicināti piesaistīt vairāk dalībnieku, lai tādējādi paši iegūtu kādu labumu - proti, par jaunu dalībnieki iesaistīšanu baznīca saviem biedriem maksājot. Savukārt par auditēšanas seansiem dalībnieki maksā nesamērīgi augstu samaksu. Speciālisti, kas saentoloģijas sektas varā nonākušajiem palīdz atgriezties normālā dzīvē, saka - šī kustība ir īpaša. Ja bijušie Jehovas liecinieki vai mormoņi atgūstas pēc diviem gadiem, no šīs sektas retais normāli spēj uztvert realitāti, jo apziņa ir neatgriezeniski traumēta.