Latvijā grib oficiāli reģistrēties saentologi
foto: Shutterstock
Saentoloģija - pretrunīgi vērtēta starptautiska reliģiska kustība, kas saistīta ar īpašu psihoterapijas veidu - dianētiku - un sludina, ka tās mācība stiprina cilvēka garīgo pašapziņu./Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2024. gada 16. septembrī, 06:55

Latvijā grib oficiāli reģistrēties saentologi

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Vienas no XXI gadsimta jaunajām reliģijām - saentoloģijas - sekotāji vēlas reģistrēt Latvijā uzņēmumu reģistrā saentologu kopienu kā reliģisku organizāciju. Šādu lēmumu augusta beigās pieņēma dibinātāju sapulcē.

Latvijā grib oficiāli reģistrēties saentologi...

Tieslietu ministrijā pagaidām šādu vēlmi komentē atturīgi. Saentoloģijas sekotāju vidū ir vairākas Holivudas slavenības, kas veicina jauna reliģiskā virziena atpazīstamību visā pasaulē, raksta "Diena".

Saentoloģijas baznīcai ir astoņi tā saucamie slavenību centri, no kuriem lielākai ir Holivudas centrs: tajā iesaistītas tādas kinozvaigznes kā Toms Krūzs, Ketija Holmsa, Džons Travolta u.c. Saentoloģiju 1954. gadā dibināja Lafajetas zinātniskās fantastikas rakstnieks un filozofs Ronalds Habards. ASV šo kustību 1974. gadā atzina par reliģiju.

Saentoloģija - pretrunīgi vērtēta starptautiska reliģiska kustība, kas saistīta ar īpašu psihoterapijas veidu - dianētiku - un sludina, ka tās mācība stiprina cilvēka garīgo pašapziņu. Tieslietu ministrijā pēc būtības konkrēto gadījumu nekomentē, aprobežojoties ar vispārīgu informāciju par to, kādi kritēriji jāizpilda reģistrācijai: "Reliģisko organizāciju reģistrācijas kārtība noteikta Reliģisko organizāciju likumā. Lai reģistrētu reliģisko organizāciju, jāiesniedz pieteikums uzņēmumu reģistrā, pievienojot dokumentus. Dokumenti var variēt atkarībā no tā, kādu reliģiskās organizācijas veidu nepieciešams reģistrēt." Tieslietu ministrijā arī uzsver: reliģisko organizāciju reģistrācijas procesā likums paredz, ka Uzņēmumu reģistrs lūdz Tieslietu ministrijas atzinumu. Ministrija katrā gadījumā individuāli izvērtē darbības mērķu un uzdevumu atbilstību normatīvajiem aktiem.

Tāpat īpaša uzmanība tiek pievērsta tam, vai reliģiskās organizācijas darbība nevar apdraudēt cilvēktiesības, demokrātisko valsts iekārtu, valsts drošību, sabiedrisko drošību vai kārtību, labklājību un tikumību. Ņemot vērā, ka katrs atzinuma izsniegšanas pieprasījums ir jāizpilda, ievērojot iesniegtajos dokumentos norādīto, Tieslietu ministrija savu atzinumu varēs sniegt tikai tad, kad būs iesniegts pieteikums uzņēmumu reģistrā, uzsvēra ministrija.