Līgatnes dabas taku kuplajai saimei pievienojušās divas vāveres no Alūksnes
foto: Evija Trifanova/LETA
Vāvere.
Novadu ziņas

Līgatnes dabas taku kuplajai saimei pievienojušās divas vāveres no Alūksnes

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Līgatnes dabas taku kuplajai saimei nesen pievienojušās jaunas iemītnieces - Alūksnes pusē dzimušas vāveres Alfa un Beta, informēja Līgatnes dabas taku dabas izglītības speciāliste Eva Ezeraša.

Līgatnes dabas taku kuplajai saimei pievienojušās ...

Šīs vāveres kā mazuļi atrastas bezpalīdzīgā stāvoklī izmestas no ligzdas un, pateicoties cilvēku rūpēm, izglābtas un nogādātas drošā vidē.

Jau vairāku gadu garumā Līgatnes dabas takas sadarbojas ar klīniku "Labāki draugi" un vetārsti Signi Gorbāni, kas nodarbojas ar mazo dzīvnieku glābšanu nepieciešamības gadījumā. Tā kā Līgatnes dabas takas nav savvaļas dzīvnieku rehabilitācijas centrs, tikai atsevišķās situācijās, ja dzīvnieki dažādu traumu vai iedzimtu pataloģiju dēļ nespēj atgriezties savvaļā un dabas taku voljeros tiem atrodas piemērota vieta, tie tiek uzņemti Līgatnes dabas taku saimē.

Līgatnes dabas taku vadītājs Ilmārs Radziņš skaidro, ka taku iemītniekiem voljeri tiek veidoti maksimāli pietuvināti dabiskajiem apstākļiem, lai saglabātu iemītnieku dabisko uzvedību, nevis radinātu tos pie apmeklētāju izklaidēšanas. Tā vietā, lai mēģinātu tos pieradināt, dabas taku uzdevums ir sniegt viņiem labvēlīgus dzīves apstākļus drošā vidē, kas savukārt dod iespēju izglītot sabiedrību par šo dzīvnieku bioloģiju un uzvedību dabā.

Alfa un Beta ir ļoti aktīvas Eirāzijas vāveres (Sciurus vulgaris) un tās jau labi iejutušās savā jaunajā mājvietā, stāsta Ezeraša. Abas ir viegli atšķiramas viena no otras - Alfa ir tumšāka ar pelēcīgu asti, savukārt Beta - gaišāka, ar brūnganu astes krāsojumu. Alfa ir aktīvāka un bieži redzama dauzoties pa savu voljēru, savukārt Beta ir salīdzinoši mierīgāka, viņa stāsta. Pašlaik Līgatnes dabas takās mitinās četras vāveres - Bucis, Buča, Alfa un Beta. Tās visas var apskatīt "Vāveru mājā".

Ezeraša informē, ka vāveres ir pārsteidzoši izveicīgas un gudras radības. Tās spēj atcerēties simtiem vietu, kur rudenī noslēpušas savas barības rezerves, un pat izmanto viltību, lai maldinātu citus dzīvniekus, izliekoties, ka slēpj ēdienu, bet patiesībā to nekur nenoliek.

Dabas aizsardzības pārvalde atgādina, ka patvaļīga dzīvnieka (arī putna) izņemšana no tā dabiskās vides ir aizliegta un lielākoties nav nepieciešama. To drīkst darīt tikai ar savainotu dzīvnieku, lai to nogādātu pie veterinārārsta vai patversmē. Lai nekļūdītos, ieteicams iepazīties ar tīmekļvietnes "www.neizdzesdzivibu.lv" saturu vai konsultēties ar speciālistiem.

Gaujas Nacionālā parka Līgatnes dabas takas izveidotas 1975. gadā mežainām gravām bagātā apvidū, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar Latvijā dzīvojošo savvaļas dzīvnieku sugām, dabas daudzveidību un dabas aizsardzības nepieciešamību. Lai to īstenotu, Līgatnes dabas takās regulāri notiek izglītojoši pasākumi par Latvijā sastopamajiem savvaļas dzīvniekiem, dodot iespēju visiem interesentiem sīkāk iepazīt šo dzīvnieku bioloģiju, dzīvesveidu, uzvedību un nozīmi dabā, kā arī iepazīsties ar Līgatnes dabas takās dzīvojošiem konkrētās sugas pārstāvjiem.