"Fisom" skandālā iesaistīto bērnu atgriešana Latvijā valstij izmaksāja 81 tūkstoti eiro
foto: Ārlietu ministrija
Jaunieši, kuri no Spānijas atgriezās atpakaļ Rīgā.
Sabiedrība

"Fisom" skandālā iesaistīto bērnu atgriešana Latvijā valstij izmaksāja 81 tūkstoti eiro

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Augusta sākumā vairāk nekā simts bērnu no Latvijas iestrēga Spānijā un Francijā, piedaloties Latvijas tūrisma operatora SIA "Fisom" organizētā sērfošanas nometnē Portugālē. Nometne pēkšņi tika pārtraukta uzņēmuma likviditātes problēmu dēļ. Rezultātā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) anulēja SIA "Fisom" tūrisma operatora licenci, uzsākot tūristu atgriešanu mājās. Šī repatriācija tika veikta, pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem, kas regulē tūrisma operatoru un ceļotāju tiesības un pienākumus.

"Fisom" skandālā iesaistīto bērnu atgriešana Latvi...

Repatriācijas laikā atpakaļ uz Latviju tika nogādātas 147 personas, no kurām 115 bija nepilngadīgas. PTAC lēmums par tūlītēju bērnu repatriāciju tika pieņemts, ņemot vērā viņu sarežģīto un bīstamo situāciju – bērni bija palikuši bez naktsmītnēm, viņiem bija ierobežota piekļuve pārtikai un ūdenim, un viņi atradās ārkārtīgi karstos laikapstākļos, kur temperatūra sasniedza vairāk nekā 30 grādus. Tāpat tika ziņots par atsevišķiem bērniem, kuriem sākās veselības problēmas, padarot operāciju vēl steidzamāku. Liela daļa no bērniem bija bez atbilstošas ceļojumu apdrošināšanas, kas būtu sedzusi repatriācijas risku, tādēļ viņu droša atgriešanās bija jānodrošina valsts līmenī.

Repatriācijas organizēšana bija izaicinājums, ņemot vērā, ka process tika uzsākts tuvojoties nedēļas nogalei, kad loģistikas organizēšanu sarežģīja dažādu valstu darba kultūras atšķirības un resursu pieejamība. Augusts ir viens no aktīvākajiem tūrisma sezonas mēnešiem Eiropā, tādēļ bija ārkārtīgi sarežģīti īsā laikā nodrošināt nepieciešamo transportu un naktsmītnes tik lielam cilvēku skaitam. Tomēr PTAC operatīvi saorganizēja autobusus gan Spānijā, gan Francijā, kas nogādāja bērnus uz vietu, kur viņus sagaidīja transportlīdzekļi no Latvijas.

Kopējās repatriācijas izmaksas bija 81 693,57 eiro. No tām 75 378,97 eiro tika izlietoti transporta nodrošināšanai, savukārt izmitināšanai līdz repatriācijas sākumam tika iztērēti 6314,60 eiro. Šīs izmaksas tiek segtas no tūrisma operatoru ikgadējām iemaksām valsts budžetā par speciālās atļaujas (licences) saņemšanu, kas paredz līdzekļu uzkrāšanu šādu ārkārtas gadījumu risināšanai. Līgums par repatriācijas pakalpojumu sniegšanu bija noslēgts ar uzņēmumu SIA "Averoja", kas arī nodrošināja nepieciešamo loģistiku un rēķinu iesniegšanu PTAC.

Papildus tam vēl tiek precizētas dažas izmitināšanas izmaksas, kas attiecas uz bērnu izmitināšanu līdz repatriācijas sākšanai.

PTAC izteica pateicību visiem, kas piedalījās šīs sarežģītās operācijas veiksmīgā izpildē, uzsverot, ka operatīva rīcība un pašaizliedzīgs darbs bija izšķirošs faktors, lai nodrošinātu bērnu drošu atgriešanos mājās pie vecākiem.