Deputāte par to, kāpēc pedagogiem jāapgūst kurss par seksuālo izglītošanu: četras jaunās māmiņas bija 10 līdz 14 gadus vecas
foto: Shutterstock
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2024. gada 5. septembrī, 10:49

Deputāte par to, kāpēc pedagogiem jāapgūst kurss par seksuālo izglītošanu: četras jaunās māmiņas bija 10 līdz 14 gadus vecas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

No nākamā gada 1.septembra visiem Latvijas skolotājiem būs nepieciešams apgūt bezmaksas kursus par bērnu seksuālu audzināšanu, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē informēja Izglītības ministrijas (IZM) pārstāvji.

Deputāte par to, kāpēc pedagogiem jāapgūst kurss p...

Kā uzskata Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima, bezmaksas apmācību kurss pedagogiem par seksuāli reproduktīvo veselību būs liels ieguvums visiem skolotājiem. Pasaules Veselības organizācija nesenajā ziņojumā norādījusi, ka zināšanas par seksuālo veselību Eiropas Savienības valstīs samazinās, akcentē Rasima, norādot, ka izglītības trūkums arī padara bērnus ievainojamākus un pietiekami viņus nepasargā no seksuālas vardarbības.

“Par šo jautājumu ir diskutēts gadiem ilgi, taču nekāds risinājums nav panākts un tas ir novedis pie traģiskām sekām. Skolotāju apmācības ir svarīgas, lai ikviens skolotājs apgūtu pamatzināšanas par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem, jo jaunieši par uzticības personu var izvēlēties jebkuru pedagogu,” uzsvēra Rasima.

Deputāti komisijas sēdē arī uzsvēra, ka seksuālās audzināšanas materiāli un apmācība ir nepieciešama arī tāpēc, ka 2021.gadā piedzimuši 443 bērni meitenēm no desmit līdz 19 gadu vecumam. Turklāt četras jaunās māmiņas bija 10-14 gadus vecas. Savukārt 2022.gadā veikts 31 aborts 15-17 gadus vecām meitenēm un vēl seši aborti veikti meitenēm līdz 14 gadu vecumam.

Pēc Valsts policijas datiem vairāk nekā puse noziegumos cietušo bērnu ir cietuši tieši no dzimumnoziegumiem – 2022.gadā no izvarošanas cietuši 60 bērni. IZM uzsver, ka kursa apguve ir nepieciešama visiem skolotājiem, jo nekad nav zināms, kuru konkrēti skolotāju bērns izvēlēsies par uzticības personu. Tāpēc ir svarīgi, lai ikviens skolotājs apgūst pamazināšanas par vairākiem jautājumiem un ir spējīgs komunicēt ar jaunieti.

Tikmēr Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) paziņojusi, ka iebilst pret studiju kursiem par seksuālo izglītošanu kā obligātiem un uzskata, ka kursiem jābūt brīvprātīgiem.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga norādīja, ka profesionālās pilnveides nodrošināšana ir skolu direktoru un izglītības pārvalžu pārziņā. Tāpat neesot skaidrs, vai izpētīts, cik pedagogiem jau ir bijusi profesionālā pilnveide."Izskatās no malas, [ka] īsā laikā visus [skolotājus] caur vienu kursu tematisko bloku, neiedziļinoties, vai [skolotājam] varbūt jau ir izieti tādi kursi," sprieda Vanaga, piedāvājumu raksturojot kā "nesamērīgu iejaukšanos no nacionālā līmeņa".