Mamma satraukusies par krievisko vidi bērnudārzā: bērnam, visticamāk, piespiedu kārtā nāksies apgūt krievu valodu
foto: LETA
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība

Mamma satraukusies par krievisko vidi bērnudārzā: bērnam, visticamāk, piespiedu kārtā nāksies apgūt krievu valodu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sociālajā vietnē “X” kāda mamma Līga norādījusi, ka viņas bērnam bērnudārzā, visticamāk, piespiedu kārtā nāksies apgūt krievu valodu.

Mamma satraukusies par krievisko vidi bērnudārzā: ...

“Meitas jaunā bērnudārza grupā 70 % bērnu runā krievu valodā, vecāki kopīgajā čatā sarunājas krievu valodā. Mans bērns nesaprot to valodu, izskatās, ka iemācīsies spiestā kārtā. Tad varbūt labāk pārcelties atpakaļ uz Islandi un dzīvot islandiskā vidē nekā Latvijā krieviskā? Tā skumji,” vēsta Līga.

Šādu situāciju par nepieņemamu atzinuši vairāki “X” lietotāji, norādot, ka ļoti atkarīgs no pedagogiem – ja pedagogi ar bērniem runās latviešu valodā, tad viss būs labi, bet, ja arī pedagogi ir krievvalodīgi, tad gan varētu būt bēdīga situācija.

Mamma gan steidz vēstīt, ka skolotājas un auklīte runā latviski. “Pārdomas vairāk par to, ka bērni spēlējoties savā starpā runās savā dzimtajā valodā, mans bērns nesapratīs un paliks aiz strīpas. Varbūt mans uztraukums ir absolūti nepamatots. Pieredze no laukumiņa neiedvesmo.”

Tikmēr vēl kāds cits “X” lietotājs norādījis, ka pat miksētajiem visai saziņai būtu jānotiek latviski, ja arī tas būtu vienīgais bērnudārzs miestā.

Ivars tikmēr aicinājis mammu vecāku čatā uzrakstīt, ka viņa krieviski nesaprot, un lai uzraksta to pašu vēlreiz latviski: “Pēc 3-šā gadījuma rakstīs uzreiz latviski.”

Vēl kāda cita mamma norāda, ka būtu jau prom no tāda bērnudārza: “Mans nacionālisms šādos brīžos sit pa racionālo domāšanu. Vīram vēl smagāk ar šo iet, tā kā nebūtu nekāda rašisma 70% manā telefona whatsapā.”

Edīte savukārt norāda, ka krievu valoda bērnudārzos un skolās ir milzīga problēma: “Pat nevis tāpēc, ka gaiteņos runā krieviski, bet tāpēc, ka stundās nesaprot latviski. Ieteiktu izvēlēties izteikti latviski vidi. Vispār tādas ir pietiekami.”

Otomārs tikmēr aprēķinājis, ka Rīgā latviešu ir tikai ap 47%, kas nozīmē, ka ar šo problēmu vēl ilgi nāksies saskarties.

Vienlaikus bērna māte norāda, ka bērnudārzā viss ir pēc likuma un dažādu institūciju iesaistīšanās problēmu neatrisinās.