Policista Jašina slepkavības plānošanā vainotais Babenko atteicies tikties ar likumsargiem klātienē
foto: Ekrānšāviņš
Pēc tiesneses lēmuma atcelt viņam apcietinājumu, Babenko Latviju pameta.
112
2024. gada 30. augustā, 17:53

Policista Jašina slepkavības plānošanā vainotais Babenko atteicies tikties ar likumsargiem klātienē

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Policista Romāna Jašina slepkavības gatavošanā vainotais Artjoms Babenko, kurš pēc diskutablā tiesneses Ainas Ničmanes lēmuma atcelt viņam apcietinājumu pameta Latviju, paziņojis, ka turpmāk visās procesuālajās darbībās piedalīsies tikai attālināti.

Policista Jašina slepkavības plānošanā vainotais B...

Babenko policijā tika gaidīts 3.septembrī, un viņa advokāts Egons Rusanovs sākotnēji solīja, ka viņš ieradīsies piedalīties izmeklēšanas darbībās, "ja nebūs nekādi ekstraordināri papildu apstākļi". Tagad advokātu biroja "Rusanovs & partneri" paziņojumā pausta nostāja, ka "pastiprinātā ziņkāre" par konkrēto lietu esot radījusi šos "ekstraordinārus apstākļus", kuros Artjoms Babenko pieņēmis lēmumu pārredzamā nākotnē veicamajās procesuālajās darbībās piedalīties attālināti.

Babenko aizstāvji klāsta, ka "ažiotāžas, nevajadzīgas publicitātes un jebkādas privātuma robežas pārkāpjošā tiesiskā un faktiskā realitāte, kas izveidojusies pēc mediju sižetiem un publikācijām", Babenko nevarot "sniegt nekādu paļāvību par iespējām nodrošināt savu fizisko un garīgo integritāti, par drošības garantijām sev un savai ģimenei, par elementārāko tiesiskuma principa respektēšanu, fiziski atrodoties Latvijā".

Iekšlietu struktūras darbinieki neesot spējuši apliecināt, ka Babenko, atrodoties Latvijas robežās, var paļauties uz likumību vai cilvēktiesību ievērošanu, ko apstiprinot 19 dienas ilgušais apcietinājums, kura piemērošana tika atzīta par prettiesisku, kritiku turpina advokātu birojs.

Birojā uzskata, ka ar "mediju vidē iepriekš izplatīto retoriku" tiekot mēģināts "radīt pateicīgu augsni, lai pret Babenko, viņam atrodoties Latvijā, vērstu jaunus personas tiesības un brīvības nepamatoti ierobežojošus pasākumus vai izteiktu nepierādītus apgalvojumus par kādu prettiesisku darbību izdarīšanu". Aizstāvības skatījumā, kriminālprocesu veicošajām amatpersonām nepastāvot "nekādi šķēršļi fiksēt Babenko personību tiešsaistes režīmā, izmantojot videokonferences pieslēguma saiti".

"Tādējādi Babenko pavēstē noteikto procesuālo pienākumu izpildīs, minētajā paziņojumā norādītajā laikā veicot reāllaika pieslēgumu videokonferences platformai, par procesuālās darbības veikšanas vietu pilnīgi dibināti uzskatot Latviju," situāciju traktē Babenko aizstāvība, vienlaikus apgalvojot, ka Babenko negrasoties nedz traucēt pirmstiesas kriminālprocesa norisi, nedz izvairīties no tā.

Kā pausts paziņojumā, Babenko izmanto šobrīd pieejamos nacionālos un starptautiskos tiesību aizsardzības līdzekļus, "lai pieprasītu Latvijai uzņemties atbildību par tiesību uz taisnīgu tiesu aizskāruma faktu un prettiesiski liegto personas brīvību un neaizskaramību apcietinājuma piemērošanas laikā".

Tiks vērtēts tiesneses lēmums atbrīvot Babenko no apcietinājuma

Jau ziņots, ka Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs izvērtēs tiesneses Ainas Nicmanes lēmumu atcelt apcietinājumu policista Romāna Jašina slepkavības gatavošanā vainotajam Artjomam Babenko. Jau ziņots, ka aizdomās turētais pēc atbrīvošanas Latviju pametis. Strupišs norāda, ka par gadījumu ir informēts un plāno ar to iepazīties. Ja tiks konstatēti pārkāpumi, par to Augstākā tiesa informēs atsevišķi, apliecināja tiesa. Prokuratūra par Nicmanes lēmumu nav sniegusi komentārus. Jāpiebilst, ka šī tiesnese savulaik neapcietināja citu advokāta Rusanova klientu Valentīnu Frolovu, kuru notiesāja par spiegošanu Krievijas labā.

Frolovs pašlaik izsludināts meklēšanā, bet Babenko advokāts Rusanovs apstiprināja, ka pēc atbrīvošanas viņa klients aizbraucis uz Baltkrieviju, lai satiktu savu sievu. 

Kā ziņots, saskaņā ar izmeklēšanā iegūto informāciju noziedznieki, iespējams, bija gatavojušies nogalināt Jašinu atriebības nolūkā saistībā ar viņa profesionālo darbību. Jašins savulaik kā Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1.nodaļas priekšnieks bija iesaistīts Bunkus slepkavības izmeklēšanā. Aizdomās par slepkavības tika izturētas piecas personas, tostarp Artjoms Babenko. Tiesa viņam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, bet šis lēmums tika pārsūdzēts, un Rīgas apgabaltiesas tiesnese Aina Nicmane 13.augustā apcietinājumu atcēla.  Pirms policija paspēja Babenko piemērot citu drošības līdzekli, viņš no Latvijas aizbrauca, un pagaidām izmeklētājiem nav izdevies viņu satikt.