“Latvijas policistiem un glābējiem vairs nav dronu” Kremlis izplata melus par Latvijas varas iestādēm
foto: Zane Bitere/LETA
Krievijas propaganda, kuru patērē arī Latvijā apgalvo, ka Latvijas likumsargiem un glābējiem vairs neesot bezpilota lidaparātu - visi "atdoti Ukrainai". Tā nav patiesība.
Sabiedrība

“Latvijas policistiem un glābējiem vairs nav dronu” Kremlis izplata melus par Latvijas varas iestādēm

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Krievijas valdības finansētā propagandas resursa ”Baltnews” “Telegram” kanālā tika izplatīta informācija par to, ka Valsts policija (VP) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) visus savus bezpilota lidaparātus ir atdevuši Ukrainai un paši palikuši bešā.

“Latvijas policistiem un glābējiem vairs nav dronu...

“Latvijas policistiem un ugunsdzēsējiem nav dronu, jo visi tika nodoti Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Tagad Latvijas valdībai būs jātērē 64 159 eiro, lai iestādes iegādātos bezpilota lidaparātus. Iepriekš Latvija paziņoja par plānu šogad ieguldīt 20 miljonus eiro tā saucamās dronu koalīcijas ietvaros, lai iegādātos bezpilota lidaparātus, ko nodot Kijivai,” rakstīts propagandas resursa “Baltnews” “Telegram” kanālā.

Noprotams, ka Kremļa propagandisti atsaucas uz LV portālā pausto informāciju par to, ka valdība piešķir 64 158 eiro jaunu bezpilota gaisa kuģu iegādei Valsts policijai un ugunsdzēsējiem, taču papildina to ar nepatiesiem faktiem.

Vēršoties ar šādu informāciju pie VP un VUGD pārstāvjiem, Jauns.lv noskaidroja, ka šī informācija ir nepatiesa un Kremlis izplata melus. Gan VP, gan VUGD pārstāvji apliecināja, ka viņu rīcībā ir pietiekami daudz bezpilota lidaparātu, kas tiek izmantoti ikdienas darbu veikšanai.

Iepriekš portāls “Baltnews” bija reģistrēts arī Latvijā, kā “Baltnews.lv”, taču pieeja šai vietnei tika apturēta jau 2019. gadā. Kā Latvijā reģistrētā portāla "Baltnews.lv" īpašniece tolaik tika norādīta Krievijas aģentūras "Rossija Segodņa", kuras vadītājs ir Dmitrijs Kiseļovs, kurš savukārt jau sen ir iekļauts ES sankciju sarakstā.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī “Baltnews.com” turpina aktīvi atbalstīt Kremļa agresīvo ārpolitiku un kritizēt, tostarp izplatot dezinformāciju un nepatiesības, Rietumus.