Šonakt virs Latvijas būs vērojama ļoti reta parādība - zilais supermēness
foto: ZUMAPRESS.com
Supermēness, 2024. gada 18. augusts, Riodežaneiro, Brazīlija.
Sabiedrība
2024. gada 19. augustā, 17:36

Šonakt virs Latvijas būs vērojama ļoti reta parādība - zilais supermēness

Jana Ozoliņa

Jauns.lv

Augusts ir īpašs mēnesis debess vērotājiem. Šovakar, 19. augustā, pl. 21.26 gaidāms pirmais no četriem šī gada supermēnešiem – zilais supermēness. Tomēr tie, kuri cer redzēt mēnesi skaistajā zilajā toni, būs vīlušies.

Šonakt virs Latvijas būs vērojama ļoti reta parādī...

Pēdējo reizi zilais supermēness bija vērojams 2023. gada augustā, nākamreiz prognozēts, ka būs vērojams tikai 2037. gada janvārī un martā. 

Kas ir supermēness? 

Par supermēnesi dēvē pilnmēnesi, kas atrodas vistuvāk zemei. Tas ir nedaudz tuvāks zemei nekā parastā pilnmēness laikā, portālam Jauns.lv skaidro astronoms Ilgonis Vilks. Tā kā Mēness orbīta ap Zemi nav ideāls aplis, bet gan eliptisks ceļš. 

Vai Mēness būs redzams zils? 

Tie, kuri cer redzēt Mēnesi skaistajā zilajā toni, būs vīlušies. Mēness būs redzams dzeltenīgā tonī, skaidro astronoms Ilgonis Vilks. NASA skaidro, ka par “zilo mēnesi" sauc trešo pilnmēnesi astronomiskajā gadalaikā, kurā iekrita četri pilnmēneši. "Zilais mēness" ir apzīmējums gadījumam, kad pilnmēness ir redzams divreiz viena mēneša laikā. Mēness cikls ir 29,5 dienas, tātad tikai nedaudz īsāks par vidējo kalendārā mēneša garumu. Galu galā šī plaisa noved pie tā, ka pilnmēness iestājas mēneša sākumā, kad vēl ir pietiekami daudz dienu vēl vienam pilnam ciklam - tātad otrs pilnmēness tajā pašā mēnesī. Citiem vārdiem sakot, pilnmēnesim, kas notiek mēneša 1. vai 2. datumā, iespējams, sekos līdzi otrs pilnmēness 30. vai 31. datumā. Tas notiek ik pēc diviem līdz trim gadiem.

Vai šis Mēness būs superliels?

Iespējams, ka lielu atšķirību Mēness izmērā mēs nepamanīsim, saka Vilks. Kad pilnmēness ir vistuvāk Zemei, tas var izskatīties līdz pat 10% lielāks nekā tad, kad tas ir vistālāk no Zemes. Bet pat tad, kad ar Mēnesi ir notikušas šīs izmaiņas, mums tas, visticamāk, izskatīsies kā parasti. 

Astronoms skaidro, ka Mēness var izskatīties lielāks pie horizonta optiskās ilūzijas dēļ. Kad Mēness ir virs galvas, mēs to uztveram kā mums tuvāku un tāpēc mazāku. Bet, kad Mēness uzlec virs tālāka apvāršņa, mēs to uztveram kā tālāk esošu un tāpēc lielāku.

Kad supermēness būs vērojams?

Augusta pilnmēness ir pirmais no četriem pēc kārtas sekojošiem supermēnešiem šogad. Zilais supermēness būs redzams jau šodien līdz pat trešdienai vairākās pasaules vietās, ziņo "CBS News". Nākamais supermēness būs redzams 18. septembrī un pēc tam 17. oktobrī, informē Vilks. Lai ieraudzītu supermēnesi, nebūs nepieciešams binoklis vai teleskops, bet, protams, var tos izmantot, ja gribas.