Atklāj dažādu valstu garšas izstādē “Riga Food” Ķīpsalā
foto: Publicitātes foto
Izstāde "Riga Food".
Sabiedrība

Atklāj dažādu valstu garšas izstādē “Riga Food” Ķīpsalā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

5.–7. septembrī norisināsies Baltijas lielākā pārtikas industrijas izstāde “Riga Food 2024”, kas iepazīstinās ar dažādu valstu dzērienu, saldumu, vegānisko, funkcionālo un bioloģisko produktu klāstu.

Atklāj dažādu valstu garšas izstādē “Riga Food” Ķī...

Līdzās starptautiskajai un pašmāju uzņēmumu ekspozīcijai būs arī inovāciju skatuve, vērtīgi pasākumi profesionāļiem un šovi gardēžiem. Jaunākās inovācijas, tehnoloģijas un aktualitātes pārtikas produktu, dzērienu ražošanā un pārstrādē prezentēs 425 uzņēmumi no 32 valstīm. “Riga Food 2024” apmeklētāji varēs paviesoties 12 valstu – Latvijas, Lietuvas, Armēnijas, Bulgārijas, Gruzijas, Meksikas, Moldovas, Itālijas, Kanādas, Slovākijas, Spānijas, Ukrainas – nacionālajos kopstendos. 

“Lepojos, ka izstādē būs pārstāvēti pasaules slavenāko pārtikas zīmolu produkti. Trīs dienas nozares profesionāļi Ķīpsalā varēs iepazīt ievērojamu ārvalstu uzņēmumu piedāvājumu, kas pavērs iespējas sadarbībām un atklās jaunas garšas. Varēsim baudīt armēņu tradicionālos saldumus, gruzīnu vīnus, bulgāru sēnes, ukraiņu konservus un mērces, itāļu kafiju un olīveļļu un daudz ko citu. Tiekamies!” aicina “Riga Food” projektu vadītājs Rolands Nežborts. 

Pēc latviskās garšas

Šogad Latvijas nacionālajā kopstendā saldumus, garšvielas, olas un olu produktus, konservus, piena produktus, ievārījumus un vēl daudzus citus pārtikas izstrādājumus prezentēs 15 pašmāju uzņēmumi: “Balticovo”, “Jaunpils pienotava”, “Snack and More”, “Perfecto”, “Premium Chocolate”, “Kronis”, “Rāmkalni Nordeco”, “Valežs” un “Very Berry”. Savukārt ar plašo Latvijas maizes ražotāju piedāvājumu iepazīstinās Latvijas Maiznieku biedrības biedri: “Dona”, “Lāči”, “Liepkalni”, N. Bomja maizes ceptuve “Lielezers”, “Puratos Latvia” (“Pūres” produkti) un “Orkla Group” uzņēmums “Lanordija”.

foto: Publicitātes foto
Izstāde "Riga Food".
Izstāde "Riga Food".

Inovācijas pārtikas nozarē

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas inovāciju stendos varēs testēt uzņēmēju, zinātnieku izstrādātos jaunākos produktus, tehnoloģijas un inovatīvos risinājumus. Interesentiem tiks piedāvāts nobaudīt skābētu kāpostu čipsus un gurķu limonādi, bezkofeīna ozolzīļu un pieneņu kafiju, griķu krekerus, ķirbju sēklas šokolādē, bezglutēna vegāniskos pelmeņus un pat dabai draudzīgus kliju traukus. Apmeklētājiem būs iespēja nogaršot Latvijā audzētos valriekstus, dažādu krāsu austersēnes un ledāju ūdeni. 

foto: Publicitātes foto
Izstāde "Riga Food".
Izstāde "Riga Food".

Lauku labumu sēta

Katram Latvijas novadam ir savs īpašais stāsts, kulinārais mantojums un gastronomiskie labumi, ko izstādē varēs izbaudīt vienuviet. “Novadu garšas” ekspozīcijā tirgosies Iluta Straģe, Dženeta Marinska, Ilze Kupča, Alise Zariņa, Laila Puķīte, “Salacas KRU”, “Augu”,  “Ādažu medus”, “Lības”, “Ibsēni”, APP “Agroresursu un ekonomikas institūts”, z/s “Adzelvieši”. Nogaršot varēs arī citu mājražotāju gardumus.

foto: Publicitātes foto
Izstāde "Riga Food".
Izstāde "Riga Food".

No kūku konkursa līdz diskusijai par alternatīviem olbaltumvielu avotiem

Šogad izstāde “Riga Food” piedāvā vēl nebijuši plašu pasākumu programmu. Dienās līdzās izstādes ekspozīcijai norisināsies teju 60 pasākumi – kvalitātes konkursi, meistaru sacensības, diskusijas, semināri, jauno produktu prezentācijas un degustācijas.

“Riga Food 2024” oficiālā atklāšanas ceremonija notiks 5. septembrī plkst. 11.00 uz Galvenās skatuves hallē Nr. 2.

“Inovāciju sviests”

Trīs dienas uz “Riga Food” Galvenās skatuves notiks aktuālas diskusijas, kam dots diezgan provokatīvs nosaukums – “Inovāciju sviests”. Šajās sarunās piedalīsies dažādi pārtikas nozares eksperti, kas nebaidās runāt arī par problēmām, trūkumiem un vēlamajiem uzlabojumiem. 5. septembrī interesenti aicināti uzzināt par jaunākajām testēšanas iespējām uzturvērtības marķēšanai, diskutēt par bezglutēna pārtiku, vides un sociālajiem izaicinājumiem ēdināšanas nozarē, 6. septembrī norisināsies paneļdiskusijas par iepakojuma dizainu un ilgtspēju, alternatīviem olbaltumvielu avotiem, savukārt 7. septembrī – par pārtikas izšķērdēšanu un aizmirstajiem ēdieniem. 

foto: Publicitātes foto

Baltijas labākās garšas

5. septembrī otro reizi Ķīpsalā notiks pārtikas kvalitātes konkurss “The Baltic Taste Award 2024”, kurā Latvijas, Lietuvas, Igaunijas ražotāju izcilākos produktus vērtēs starptautiska žūrija. Arī izstādes apmeklētājiem būs unikāla iespēja ielūkoties konkursa norisē un profesionālās žūrijas locekļu darbā. Savukārt visus konkursam iesniegtos produktus varēs apskatīt 6.–7. septembrī Izstāžu centra Ķīpsalā vestibilā. Konkursa medaļu ieguvēji tiks paziņoti 7. septembrī plkst. 12.00 konkursa “The Baltic Taste Award 2024” uzvarētāju apbalvošanas ceremonijā. 

foto: Publicitātes foto
Izstāde "Riga Food".
Izstāde "Riga Food".

Bārmeņu, viesmīļu un kūku meistaru sacensības

Pirmajā izstādes dienā uz “Gemoss” skatuves būs iespējams vērot kokteiļu konkursu “Monin Cup Latvia 2024”. Šī gada tēma – “LOW is MORE”. Bārmeņi gatavos alternatīvus, inovatīvus  dzērienus, kā arī centīsies celt miksoloģijas prasmes jaunā līmenī, ievērojot pasaulē aktuālo The no- and low-ABV tendenci. 6. septembrī Ķīpsalā norisināsies viesmīļu konkurss “Latvijas viesmīlības zvaigzne 2024”, kura mērķis ir novērtēt labākos viesmīlības nozares speciālistus, veicinot pakalpojumu kvalitāti. Savukārt 7. septembrī uz “Gemoss” skatuves notiks kūku konkurss “Paaudžu mantojums”, kurā sacentīsies kūku meistares no visas Latvijas. 

foto: Publicitātes foto
Izstāde "Riga Food".
Izstāde "Riga Food".

Pavāru, pavārzeļļu un konditoru konkursi

Pavāri no visas Latvijas pulcēsies “Riga Food”, lai mērotos spēkiem pavārmākslā un cīnītos par tituliem “Latvijas gada pavārs 2024” un “Latvijas gada pavārzellis 2024”. Un labākais pavārs mājās dosies ar ceļojošo “Reaton” Zelta pavārnīcu”. Šī gada konkursa devīze: “Ilgtspējīga virtuves darbība jeb virtuve bez atkritumiem”. 

6. septembrī “Riga Food” pirmo reizi būs konkurss “Latvijas gada restorāna konditors”, kur par “Lavazza” zelta krūzi sacentīsies Latvijas labākie konditori un pavāri. Katrs konkursants Ķīpsalā gatavos divus saldos ēdienus. Vēl izstādē norisināsies Baltijas profesionālo skolu komandu konkurss “Zero Waste Challange 2024”, kas aicina jaunos pavārus domāt ne tikai par ēdiena garšu, bet arī tā izniekošanas un atkritumu daudzuma jautājumiem. Pasākumu programmu skati šeit.

"B2B Marketplace”

Ikviens “Riga Food” dalībnieks un nozares profesionālis var izveidot savu profilu “B2B Marketplace” un vienoties par klātienes tikšanās laikiem izstādē. “B2B Marketplace” ir starptautiska platforma, kas palīdz tikties uzņēmumiem ar ražotājiem, pakalpojumu sniedzējiem un piegādātājiem pārtikas nozarē. Klātienes tikšanās notiks visās trīs izstādes dienās Kontaktbiržas laukumā, blakus Galvenajai skatuvei, hallē Nr. 2. “B2B Marketplace” organizē Latvijas Tehnoloģiskais centrs un Eiropas Biznesa atbalsta tīkls Latvijā (EEN).

Plašāka informācija par pasākumu šeit.