Sociālajos tīklos plašas diskusijas: vai pensionāriem jāmaksā nodokļi no pensijas?
foto: Shutterstock
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība

Sociālajos tīklos plašas diskusijas: vai pensionāriem jāmaksā nodokļi no pensijas?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Politoloģe Ilze Ostrovska sociālo tīklu platformā “X” aizsākusi diskusiju par to, vai pensionāriem būtu jāmaksā nodoklis no pensijas.

Sociālajos tīklos plašas diskusijas: vai pensionār...

“Ko sakāt par to, ka pensionāriem no 70 gadu vecuma nav jāmaksā nodoklis no pensijas?” raksta Ostrovska.

Uz politoloģes ierakstu reaģējuši vairāki platformas “X” lietotāji, paužot viedokli, ka visu mūžu nostrādājot nebūtu godīgi, ja vēl no pensijas būtu jāmaksā nodokļi.

“No pensijas vispār nebūtu jāmaksā nodokļi. Tas ir tas, ko valsts tev atmaksā no paša agrāk samaksātiem nodokļiem. Prasīt maksāt nodokli par nodokli ir nekas cits kā pensiju antiindeksācija. Tik vienkārši,” norāda Gunārs.

Arī Guntis uzskata, ka no pensijas nodokli iekasēt ir amorāli, savukārt vēl kāds cits “X” lietotājs pauž, ka pensija patiesībā ir iemaksāto nodokļu atgūšana. 

“Pensija pēc būtības nav ienākums, bet gan uzkrājums, kuru valsts pa daļām piešķir mūža nogalē. Aplikt to ar ienākuma nodokli ir absurdi. Tāpat, kā jebkuru sociālo pabalstu,” uzskata Katrīna.

Tikmēr Helmuts uzskata, ka nodoklis būtu jāpiemēro atkarībā no pensijas lieluma: “Līdz 1000 nevajag.”

Arī Baiba pauž: “Ja pensija ir zem vidējās algas valstī, tad noteikti. Par to daļu, kas ir virs tās, varētu maksāt. Tāpat jau viņi visu te praktiski atstāj pirkumos, maksājot par komunālajiem, PVN.”

Savukārt Uldis norāda, ka “nauda ir nopelnīta vienreiz un par viņu ir samaksāti visi nodokļi, tad maksājot no pensijas sanāk maksāt dubultā. Un vēl es uzskatu, ka nodokļus no algas un pensijas neviens nemaksā, bet tie tiek ieturēti.”

Kā zināms, Eiropas Komisija nesen publiskoja ziņojumu "par 2024. gada novecošanos" – saskaņā ar to, līdz 2070. gadam gandrīz visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs samazināsies vidējās valsts pensijas apmērs, salīdzinot ar vidējo saņemto atalgojumu. Tā, piemēram, 2070. gadā cilvēks, kurš saņem, piemēram, 1000 eiro lielu algu, aizejot pensijā, varēs rēķināties ar pirmā līmeņa pensiju tikai 135 eiro apmērā.