Viedokļi

Pēteris Šmidre par ASV vēlēšanām: “Demokrāti labi izskatās tikai vārdos, nevis darbos”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Uzņēmējs Pēteris Šmidre saka, ka viņš ir simtprocentīgs trampists un vēlas, lai ASV prezidenta vēlēšanās uzvar Donalds Tramps, jo demokrāti labi izskatās tikai vārdos, nevis darbos. Viņš ļoti kritiski vērtē pašreizējā ASV prezidenta, Džo Baidena rīcību saistībā ar Ukrainas karu, jo Krievija nekad nebūtu uzbrukusi Ukrainai bez ASV piekrišanas. Ja Džo Baidena valdība tam arī nav nedevusi zaļo gaismu, tad klusa tās piekrišana Krievijas agresijai gan bijusi.

Pēteris Šmidre par ASV vēlēšanām: “Demokrāti labi ...

Amerikas Savienotajās Valstīs beidzot kļuvis skaidrs, kas rudenī cīnīsies ASV prezidenta vēlēšanās. Pēc esošā prezidenta Džo Baidena izstāšanās no cīņas viņa vietā no Demokrātu partijas nāk Kamala Harisa, bet republikāņus pārstāvēs visiem labi zināmais Donalds Tramps. Tādēļ Lielais jautājums: “Par kuru kandidātu Latvijai turēt īkšķus ASV prezidenta vēlēšanās?” To Jauns.lv vaicāja uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

“Pilnīgi piekrītu Donaldam Trampam, ka Vladimira Putina uzbrukums Ukrainai vispār bija iespējams ja ne sarunu ceļā ar ASV, tad vismaz ar Savienoto Valstu piekrišanu gan viennozīmīgi. Tādēļ mums abām rokām vajag balsot par Donaldu Trampu,” saka uzņēmējs un teic, ka līdz šim šaubījies, kuru pusē nostāties – demokrātu vai republikāņu, nebijis ne par vieniem, ne par otriem, tad pēc Džo Baidena un Donalda Trampa priekšvēlēšanu teledebašu noklausīšanās viņš viennozīmīgi ir Donalda Trampa pusē. Viņš varētu būt nopietna “izeja Rietumu pasaulei”, kas tai novērsīs potenciālos draudus, pārliecināti saka Pēteris Šmidre.

Vērtējot Džo Baidena, kad viņš vēl nebija attiecies no kandidēšanas ASV prezidenta amatam, un DonaldaTrampa priekšvēlēšanu debates, uzņēmējs saka, ka demokrātu un republikāņu teiktais un uzvedības veids būtiski atšķiras: “Ja Tramps runā par to, ko vajag izdarīt, tad demokrāti, ieskaitot pašreizējo kandidāti, runā to, ko auditorija grib dzirdēt. Un tā ir milzīga starpība. Demokrāti visu sola pareizi, bet nekas nenotiek. Domāju, ka pašreizēja ASV valdība priekš tādas valsts kā ASV vispār nav rīcībspējīga. Tramps arī nav īpaši simpātisks, ne savas runas veida, ne visa pārējā dēļ, bet viņš absolūti konkrēti izklāstīja savu programmu – gan to, ko viņš izdarījis, gan to, ko taisās darīt. Tas ir galvenais secinājums no debatēm.

Trampam bija absolūta taisnība tajā, ka šodien neviens neciena Savienotās Valstis, tajās neieklausās. Pamata problēma ir tajā, ka lielākajai pasaules valstij nav teikšanas. Līdz ar to parādās viens karš, otrs karš un tā tālāk.”

Pēc Pētera Šmidres uzskata, Vladimira Putina uzbrukums Ukrainai vispār nebija iespējams bez ASV piekrišanas. Pašreizējā demokrātu valdība mierīgi noskatījās kā Krievija uzbruka Ukrainai. Džo Baidena valdība bija gatava tam, ka krievi ieņems Kijivu, bet tai pašā laikā visiem stāstīja, ka palīdzēs Ukrainai. Šeit nu vārdi no darbiem atšķīrās. Brīdī, kad sākās Ukrainas pretuzbrukums reāli no ASV puses tika pārtraukta ieroču piegāde, un to citādāk kā par nodevību nevar nosaukt.

Vienlaikus Pēteris Šmidre norāda, ka ASV palīdzības Ukrainai ietvaros, amerikāņi ukraiņiem nav piegādājuši nevienu ieroci, kas tikko ražots rūpnīcā. Viss nācis tikai no noliktavām, tātad, līdz ar to amerikāņi nav iztērējuši šim mērķim nevienu dolāru: “Nu tāda līmeņa absurds un populisms!”

Ko Pēteris Šmidre saka par ASV prezidenta amata kandidātiem, viņu izredzēm un nostāju arī Latvijai svarīgos jautājumos, skatieties Jauns.lv video.