Sešās jau mēģināts bez panākumiem. Atrast bērnam Rīgā labu skolu ir neiespējamā misija
foto: Shutterstock
Vai skolas soma paliks mājās uz vadža?
Tava izglītība
2024. gada 29. jūlijā, 05:19

Sešās jau mēģināts bez panākumiem. Atrast bērnam Rīgā labu skolu ir neiespējamā misija

Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

Lai iedabūtu vidusskolā bērnu, vajadzīgs blats? Veterinārārste Lita Konopore šovasar nevar veltīt pietiekami daudz laika saviem četrkājainajiem pacientiem vai atpūtai, bet cenšas atrast meitai skolu. Sešās jau mēģināts, un bez panākumiem.

Sešās jau mēģināts bez panākumiem. Atrast bērnam R...

Viņas meita, beidzot devīto klasi, centralizētajos eksāmenos saņēmusi vairāk nekā 70% latviešu valodā, gandrīz 90% angļu valodā, mazliet mazāk par 40% matemātikā un netiek nevienā no pieteiktajām skolām.

Atraidījums pēc atraidījuma

Āgenskalna Valsts ģimnāzijā saņemts atraidījums, bet to vēl varot saprast, jo matemātikā bijis slikts rezultāts. Valsts Vācu ģimnāzijā “algoritmi humanitārajiem bija draudzīgāki”, tomēr arī palikts aiz svītras. Tāpat nav paveicies ar Rīgas Angļu ģimnāziju, Centra humanitāro vidusskolu, Teikas vidusskolu un 64. vidusskolu Purvciemā.

Māte gan ir pārsteigta – pirms trim gadiem vecākās meitas atzīmes nav bijušas būtiski labākas, taču viņa iekļuvusi gan Vācu, gan Angļu ģimnāzijā, pēc tam izvēlējusies pēdējo.

“Kas trīs gados noticis tāds, ka bērns ar vidējo atzīmi 8, sekmīgi noliktiem eksāmeniem, turklāt divos virs vidējā, netiek vairs vidusskolā,” Konopore ir neizpratnē. “Algoritmi ir ļoti jocīgi. Es domāju, ka matemātika ir izrādījusies ārkārtīgi nozīmīga kā galvenais profilējošais priekšmets.”

Direktori grib strādāt pa vecam

“Vecāki ir paralizēti savā tiešajā darbā. Jāapzvana vai jābraukā pa skolām runāt ar direktoriem, kas izskatās jau drusciņ koruptīvi. Manā ieskatā mums kā nodokļu maksātājiem nav šādā veidā jāpazemojas ne medicīnā, ne izglītībā,” uzsver Konopore.

Viņu pārsteigušas arī prasības par iesniedzamo informāciju pieteikumam, kā viņa saka, “veselu radurakstu sarakstu”. Tāpat ir skolas, kur pieteikumus nepieņem elektroniski – direktoru atbilde esot, ka viņiem neērti apstrādāt un esot tiesības noteikt savu darba kārtību.

Par Vācu ģimnāziju nevarot teikt nevienu sliktu vārdu, viss ir ļoti caurspīdīgi, saprotami. “Āgenskalna ģimnāzijā necaurspīdīgi. Kad paskatījās, ka esam rezervistos, runāja ar mani kā ar s...,” atklāta ir Konopore. Skaidrības nekādas, zvanot uz vienu no skolām, atbildēts, lai gaida līdz 31. augustam.

Bijušas arī aprunāties uz Reinholda Šmēlinga vidusskolu, taču esot sagaidītas ļoti nelaipni, apgalvo Konopore. “Tas vīrietis teica, ka ir direktors, bet bildē skatos, ka ir cits. Man ir sajūta, ka par direktoru uzdevies sargs. Iespaids bija tik slikts, ka meita pateica, ka tur neies.”

Labām jābūt visām skolām           

Dažs Litai pārmetis, ka devušas dokumentus prestižās skolās. Taču meita ir beigusi deviņas klases Angļu ģimnāzijā, kas ir 15 minūšu gājiena attālumā no mājām. “Un kā kāds var man pārmest, ka gribu labu skolu? Jautājums, kāpēc izglītība ir tik neizlīdzināta, ka pie vienām durvīm vecāki gāž riņķī, pie citām viņu nav. Rīgas domes pienākums ir nodrošināt vienādi labu izglītību,” uzsver Konopore.

Konopore zina teikt, ka varētu dabūt vietu tehnikumā, tomēr viņa vēlas, lai meita turpina mācības vidusskolā. Viņa painteresējusies par Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu, taču atsauksmes internetā bijušas sliktas. Turklāt arī ar tehnikumiem nav tik vienkārši, Konopore zina teikt, ka Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā uz vienu vietu pretendē pat desmit gribētāji.

“Par ko Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā saņem algas, ja viņi nespēj šos procesus ietekmēt?” vaicā Konopore. “Vai Rīgas domē vispār kāds zina, cik bērnu pretendē uz esošajām vietām? Pēc visām reorganizācijām nav padomāts, ka vecāki arī ārpus Rīgas gribēs bērniem labu skolu.”

Pirms daudziem gadiem Konopore jau bija spiesta sūtīt meitu krievu bērnudārzā, un pēc tam vieta atradās Igauņu vidusskolā. “Ceturtajā klasē aizgājām projām uz Angļu ģimnāziju. Igauņu skola ir maza, mīlīga, bet nespēja kvalitatīvi nodrošināt pedagogus, atbalsta personālu. Man tagad iesaka Lietuviešu vidusskolu, nē, tas no manis ir par daudz prasīts,” smejas Konopore.

Izvēle starp tālmācību un privātskolu

Pilnīgi bez skolas gan nav palikts – meita oficiāli uzņemta Rīgas Tālmācības vidusskolā. “Tā ir laba, ar 15 gadu tradīcijām. Kamēr mana meita bija apmaiņas programmā Francijā, viņa tur mācījās,” Konopore uzskata, ka tālmācība nemaz tik slikta nav un bez tās daudzi varbūt vidusskolu nemaz nepabeigtu.

Protams, ne visiem šāda veida mācības var būt piemērotas. Konopore atklāj, ka vecākā meita ir visai introverta un pašorganizēta, kamēr jaunākā – ļoti ekstraverta, uz draugiem orientēta, un māte nav droša par tālmācības piemērotību. Viņa izskata variantu arī par privātskolu Patnis, kas droši vien šogad būšot pārpildīta.

“Rīga atšķirībā no citām pašvaldībām privātskolām dod ļoti mazu līdzfinansējumu, un rēķinu, ka maksājums mēnesī par bērnu būtu ap 550 eiro. Grozies, kā gribi, pieci tūkstoši gadā, tā jau ir laba augstākās izglītības programma,” saka Konopore.

Kur vēl ir brīvas vietas

Pēc 19. jūlija datiem, brīvas vietas Rīgā 10. klasēs bija Puškina licejā, 9., 10., 21., 31., 33., 41., 66., 71., 92., 93., 95., 96. vidusskolā, Imantas vidusskolā, Natālijas Draudziņas vidusskolā, Rīgas Ostvalda vidusskolā un Dubnova Rīgas Ebreju vidusskolā, Lietuviešu vidusskolā, Raiņa vidusskolā, Ziepniekkalna vidusskolā, Strazdumuižas vidusskolā. Informācija par brīvajām vietām nākamā mācību gada 10. klasē tiks aktualizēta piektdienās domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta mājaslapā iksd.riga.lv. Rīgā valsts ģimnāzijās un vidusskolās bija uzņemti 4052 skolēni.