Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Jaunā vēstnieka Korejā plānā ir veicināt drošības sadarbību
foto: LETA
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs (no labās) un Latvijas vēstnieks Korejā Jānis Bērziņš akreditācijas vizītes laikā Rīgas pilī.
Politika

Jaunā vēstnieka Korejā plānā ir veicināt drošības sadarbību

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Jaunais Latvijas vēstnieks Korejā Jānis Bērziņš strādās pie ekonomiskās un drošības sadarbības veicināšanas un valstu attiecību izvēršanas, informēja Ārlietu ministrijā.

Jaunā vēstnieka Korejā plānā ir veicināt drošības ...

Bērziņš, stājoties jaunajā amatā, atklāja, ka vēlas strādāt trīs virzienos - ekonomiskā sadarbība, drošības sadarbība un divpusējo attiecību izvēršana un padziļināšana. "Tirdzniecībā svarīgi gan palielināt esošo eksportu, gan atrast jaunas nišas pasaulē 13.lielākajā ekonomikā, kas vienlaikus ir arī 10.lielākais tirgus ārpus Eiropas Savienības," norādīja vēstnieks.

Viņš uzvēra, ka liels potenciāls ir sadarbībai informāciju tehnoloģiju un komunikāciju nozarē, kur Latvijai ir zināšanas un inovācijas spēja, bet Dienvidkorejai neapstrīdama pieredze masu ražošanā un produktu ienešanai globālajā patērētāju tirgū. "Jau šobrīd ir labas iestrādes sadarbībai medikamentu apritē un mūsu pārtikas produktu ieiešanai Dienvidkorejas tirgū. Šis darbs jāturpina," akcentēja vēstnieks.

Tāpat Bērziņš norādīja, ka Latvija un Koreja drošības politikā ir līdzīgās pozīcijās, līdz ar to abām valstīm, kurās ir demokrātiska iekārta un kuras iestājas par brīvību un tiesiskumu, izaicinājumi ir līdzīgi. "Tas dod iespēju dalīties pieredzē informācijas noturības un civilās aizsardzības jautājumos," sacīja vēstnieks.

Viņš akcentēja, ka valstu divpusējā sadarbībā redz nepieciešamību pēc aktīvāka abpusēja politiskā dialoga par iepriekš minētajām tēmām, iespējas slēgt nozaru divpusējās sadarbības līgumus, kā arī stiprināt pilsētu sadraudzību un sadarbību.

Kā aktuālāko izaicinājumu Latvijas un Korejas attiecībās Bērziņš minēja neapgūto milzu potenciālu ekonomiskajā sadarbībā, taču kā svarīgāko kopīgo izaicinājumu - valstis, kuras vēlas ar militāru spēku diktēt savus noteikumus pasaulei un savām kaimiņvalstīm. "Mums būtu jāatrod kopīgas atbildes uz šiem izaicinājumiem un jāturpina iestāties par tiesībās balstītu pasaules kārtību starpvalstu attiecībās gan Eiropā, gan Āzijā. Tas nozīmētu gan turpmāku Dienvidkorejas iesaisti Ukrainas atbalstīšanā, gan Latvijas izpratnes veicināšanu par drošības izaicinājumiem Indijas-Klusā okeāna reģionā," viņš sacīja.

Raugoties uz Latvijas lomu Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes vēlētās dalībvalsts amatā, vēstnieks atklāja, ka no Latvijas tiks gaidīta jēgpilna iesaiste ne tikai diskusijās par Ukrainu un Krieviju, bet arī par situāciju citos pasaules karstajos punktos.

Jau ziņots, ka jaunais vēstnieks Korejā būs Ārlietu ministrijas Eiropas Savienības koordinācijas un politiku departamenta direktors Jānis Bērziņš, nomainot amatā līdzšinējo Latvijas vēstnieku Āri Vīgantu.